Kandidat za premijera Vojvodine Branislav Nedimović? 1

Na pokrajinskim izborima u nedelju lista Aleksandar Vućić – Srbija pobeđuje osvojila je 54,17 odsto glasova, SPS, JS, PPS 10 odsto, Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor 9,17 odsto, DS, DSHV, Nova, Zep-Zeleni 8,33 odsto isto toliko i SRS, Mađarski pokret za autonomiju 3,33 odsto, a Zelena stranka 0,83 odsto, pokazuju rezultati Pokrajinske izborne komisije na osnovu 59,61odsto obrađenih biračkih mesta i 51,65% biračkog tela u Vojvodini.

Novu vladajuću koaliciju u Vojvodini po svemu sudeći, činiće naprednjaci i SVM, mada je rano govoriti pre objave konačnih rezultata. U stranačkim krugovima spekuliše se da je najverovatniji kandidat za premijera iz redova SNS gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

On slovi za lični izbor lidera naprednjaka Aleksandra Vučića, o čemu, prema navodima stranačkih izvora, svedoči i to što je celokupna izborna kampanja SNS, u martu, odmah po raspisivanju izbora, krenula baš iz ovog grada.

Navodi se, i da je važan punkt u kampanji liste oko SNS za Vojvodinu, bio upravo u Sremskoj Mitrovici. Eventualna prepreka mogla bi da bude to što je Nedimović ranije bio u DSS. Dosad su, kao mogući kandidati za vojvođanskog premijera, slovili Igor Mirović, šef pokrajinskog SNS, i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada. Za Mirovića pojedini sagovornici tvrde da nije više u milosti vrha SNS, dok je sam Vučević u jednom intervjuu za Danas, rekao da smatra da pozicija gradonačelnika u Novom Sadu politički vrlo važna i da je zadovoljan na tom mestu.

SNS je osvojio 60 od 120 mandata u Skupštini Vojvodine, a 43,64 odsto glasova saopšteno je na konferenciji za novinare u toj stranci. Prema podacima sa 50 odsto obrađenih glasova, SPS je na pokrajinskim izborima osvojio devet odsto glasova, a SRS i DS po 7,3 odsto. Sledi SVM sa 6,71 procenata. LSV je osvojila 6,02 odsto glasova i Pokret Dosta je bilo oko pet procenata.

Potpredsednik SNS-a Igor Mirović izjavio je da u toj stranci još nije razgovarano o kandidatu za pokrajinskog premijera, ali da će se to znati u narednih deset dana. On je potvrdio i da je sa SVM postignut dogovor o koaliciji u Pokrajini.

Pastor: Mađari ostali jedinstveni

I bez konačnog uvida u krajnje rezultate prevremenih parlamentarnih izbora i poznavanja rezultata pokrajinskih i lokalnih izbora, vidljivo je da je mađarska nacionalna zajednica ostala jedinstvena, saopštio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor. On je ocenio da su građani u velikom broju učestvovali na izborima i da nije pokolebano njihovo poverenje u Savez vojvođanskih Mađara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari