Iako se u srpskim medijima, pa i u društvu radi na marginalizaciji, demonizaciji, stigmatizmu, pa i kriminalizaciji teme Kosova i Metohije, kosovsko pitanje je i dalje aktuelno. U prilog tome govori i činjenica da se glavna očekivanja koja Zapad ima od Beograda tiču upravo KiM, a da su sve druge teme „aut“, rečeno je juče na debati „Da li Beograd i Srbi sa KiM govore istim jezikom“, koju je u beogradskom Medija centru organizovao Srpski nacionalni forum iz Gračanice.

Pored čelnih ljudi ovog foruma Aleksandra Đikića, Aleksandra Ćorca i Aleksandra Stojanovića, na skupu su učestvovali i predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković, publicisti Đorđe Vukadinović i Aleksandar Pavić, bivši savetnik Vojislava Koštunice Aleksandar Simić, profesor sa Prištinskog univerziteta izmeštenog u Kosovsku Mitrovicu Dejan Mirović, inače član SRS…

– Mi ne razumemo jezik Beograda koji ćutke gleda šta se događa sa imovinom Srbije na KiM, a istovremeno se država zadužuje, kad nam kaže da će nam biti bolje u nezavisnoj kosovskoj državi, kad ne rešava problem 250.000 izbeglica, a zaklinje se u evropske vrednosti i poštovanje ljudskih prava. Mi ne možemo da opstanemo bez Beograda, ali onog koji nas razume. Ovaj Beograd misli da može i bez nas i bez KiM – rekao je Aleksandar Đikić, predsednik SNF.

Na debati su izrečene oprečne ocene o tome da li je kosovska politika aktuelne srpske vlasti kapitulantska ili ne, kao i različita viđenja najavljene platforme za KiM predsednika Srbije Tomislava Nikolića, uz podsećanje da je Nikolić još 2012. Rusima obećao da će pregovore vratiti u UN. Javno mnjenje u Srbiji je, kako je juče rečeno, ono što koči još brže priznavanje kosovske nezavisnosti.

Zataškavanje

Đorđe Vukadinović je ukazao da sadašnja vlast SNS, kao i prethodna DS „zataškavaju rezultate istraživanja javnog mnjenja koji pokazuju da je većina građana Srbije protiv trampe – EU za KiM, iako polovina podržava evropske integracije“. Prema podacima NSPM, protiv „trgovine“ KiM za EU je 65,5 odsto anketiranih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari