Demokratska stranka Srbije pozvala je građane da u drugom krugu predsedničkih izbora, u nedelju, 20. maja, podrže kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, nakon što su se lideri dve stranke dogovorili o pitanjima neutralnosti i promene Ustava.

Predsednik DSS Vojislav Koštunica i predsednik SNS Tomislav Nikolić potpisali su sporazum o podršci kojim su se saglasili da postoji opravdana sumnja da je došlo do ozbiljnih neregularnosti i izborne krađe 6. maja, a da vlast uporno odbija razuman predlog da se ponovo prebroje glasovi, kao i da je, i pored opravdane sumnje u krađu, Nikolić odlučio da je u interesu Srbije da se održi drugi izborni krug.

Predsednici SNS i DSS postigli su saglasnost i da se pitanje – da li je u interesu Srbije da bude politički neutralna država ili da bude članica EU razreši na demokratski način, tako što će se o tome narod izjasniti na slobodnom referendumu.

Koštunica i Nikolić su se takođe saglasili da se pitanje promene Ustava Srbije neće pokretati i biti podržano bez saglasnosti obe stranke i da će DSS i SNS u Narodnoj skupštini voditi usaglašenu politiku kada je u pitanju Ustav.

Linta o optužbama

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta negirao je optužbe da je potpisivanjem sporazuma s naprednjacima manipulisao problemima izbegličke populacije. „Sporazum sa SNS je velikom većinom podržalo Predsedništvo Koalicije udruženja izbeglica“, kazao je Linta na konferenciji za novinare, dodajući da statut njegove organizacije ne zabranjuje saradnju s političkim partijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari