Novi Sad je juče ujutro, nakon sednice gradskog parlamenta koja je trajala gotovo 24 sata, dobio novu lokalnu vlast. Na mestu gradonačelnika Igora Pavličića (DS) zamenio je Miloš Vučević (SNS), dok je Siniša Sević (SPS) novi predsednik Skupštine grada umesto Aleksandre Jerkov (LSV).

Ovako je okončana dvomesečna agonija koju je pratila jedna od najprljavijih kampanja u novijoj istoriji vojvođanske prestonice. Dojučerašnja većina činila je vlast nepuna dva i po meseca.

Gradonačelnik Vučević izjavio je da nova vladajuća koalicija ne snosi odgovornost za dužinu trajanja sednice. „Bili smo svedoci unutarstranačke utakmice odbornika DS-a“, rekao je Vučević novinarima i naveo da je siguran da će „oni koji su smenjenog gradonačelnika najviše hvalili za nekoliko dana biti njegovi najveći kritičari na stranačkim izborima DS u Novom Sadu“. „Sada više nije vreme za gradonačelnika koji „nije nadležan“, nego za čoveka koji rešava probleme. Isto je i sa Gradskim većem“, rekao je Vučević.

Pavličić je posle smene izjavio da je ovim glasanjem razrešena politička kriza koja je trajala od izbora. „Na računu Grada ostavljamo blizu šest milijardi dinara i obezbeđena sredstva za završetak izgradnje Žeželjevog mosta, Bulevara Evrope, renoviranje Stadiona „Karađorđe“ i završetak kanalizacione mreže u prigradskim naseljima“, istakao je Pavličić.

Zbog bolesti svoje zamenice, Aleksandra Jerkov je vodila sednicu i kada se raspravljalo i glasalo o njenoj smeni i, iako je priznala da joj nije prijatno zbog toga, uradila je to s dostojanstvom. „Zahvaljujem svim odbornicima na dosadašnjoj saradnji… Nastupanje na izborima, istupanje sa liste, isključenja iz stranaka i neprincipijalne koalicije dovele su do toga da novu većinu čine izbačeni, osumnjičeni, odbegli i naterani. U ovom periodu nisam menjala principe ni ime stranke, niti sam pogazila ono što sam pre izbora govorila. Čast mi je što vi tražite moju smenu“, rekla je Jerkov u obraćanju odbornicima u Skupštini grada pre glasanja o njenoj smeni.

Novi gradonačelnik je najavio da će najpre napraviti uvid u gradsku kasu i o pravom stanju obavestiti javnost.

Ponovo plakati

U Novom Sadu su juče ujutro osvanuli plakati s uvredljivim sadržajem na račun smenjenog gradonačelnika Igora Pavličića. Na plakatima se, kao i pre petnaestak dana, on poredi sa Rodnijem, likom iz popularne engleske TV serije „Mućke“. Na plakatima je Pavličićeva fotografija ispod koje na engleskom piše „What A Plonker“ („Kakav tupadžija“).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari