Bez obzira na to da li će Partija ujedinjenih penzionera Srbije biti u novoj vladi ili ne, naš stav je jasan – nema razloga za strah od PUPS. Svi investitori, i domaći i strani, su dobrodošli.

Nove investicije, pokretanje privredne aktivnosti i otvaranje radnih mesta su nešto što je prioritet – istakao je za Danas u pisanoj izjavi zamenik predsednika PUPS Milan Krkobabić.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše zabrinutost stranih investitora od ulaska PUPS u vladu, postavljeno pre više od deset dana, Krkobabić je naveo da je PUPS u svom delovanju prevashodno okrenut penzionerima i brizi za njihov socijalno-ekonomski položaj.

„Zakon o radu je u domenu predstavnika radnika, reprezentativnih sindikata, poslodavaca i države. Nadam se da će tu biti postignuta puna saglasnost i da taj zakon neće biti kočnica privrednom preporodu Srbije“, napomenuo je Krkobabić.

Podsetimo, naš list je pre desetak dana objavio da su strani investitori i inostrana, pre svega zapadna, privredna udruženja u Srbiji zabrinuti zbog spekulacija da bi PUPS mogao da uđe u novu vladu, u kojoj bi dobio visoke funkcije u okviru Ministarstva rada. Prema saznanjima Danasa, stranci u Srbiji strahovali su da bi ponovnim ulaskom u vlast PUPS kočio usvajanje ključnih reformskih propisa, pre svega izmena postojećeg Zakona o radu.

Ono što i stranim privrednicima u Srbiji i domaćim kompanijama smeta jeste to što u slučaju otkaza radnicima moraju da isplate otpremnine za svaku godinu radnog staža, bez obzira gde su radili, zatim to što ugovor na određeno traje samo godinu dana, kao i način određivanja minimalca, procedura za otkaz i prošireno dejstvo kolektivnog ugovora. Oni smatraju da je te stvari neophodno zakonski promeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari