Do izbora nove vlade ostala je nedelja dana, a konačan izgled vladajuće koalicije i imena budućih ministara trebalo bi da budu poznati u narednih par dana. Za koji dan znaće se i da li će SDPS Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina postati deo vladajuće koalicije. Od njihovog odgovora zavisi da li će većinu činiti 131 poslanik, koliko imaju stranke koje su već potpisale koalicioni sporazum, ili će im se pridružiti sedam poslanika SDPS, dva poslanika SDA i jedan poslanik koalicije „Sve zajedno“.


– U toku današnjeg dana trebalo bi da se sastanem sa Borisom Tadićem, predsednikom DS, kako bih od njega lično čuo da li imam podršku da učestvujem u vladi Ivice Dačića – kaže Rasim Ljajić, predsednik SDPS za Danas. Nakon tog razgovora uslediće još jedan sa Aleksandrom Vučićem.

Ne želeći da unapred prognozira da li će dobiti Tadićevu saglasnost za učešće u vladi naprednjaka i socijalista, Ljajić nije želeo da govori šta mu je v.d. predsednika SNS Aleksandar Vučić ponudio u narednoj vladi.

„Naprednjaci nisu još izašli konkretno sa ponudom za resor“, navodi Ljajić, iako izvori Danasa tvrde da je predsedniku SDPS ponuđeno da bude istovremeno i potpredsednik vlade i ministar. Naš izvor ne precizira o kom ministarskom resoru je reč, ali podseća da je Milica Delević odbila Vučićevu ponudu da bude šefica diplomatije. Napominje i da ulaskom Ljajića u vladu ne bi bio povećan broj resora, jer bi se zbog njega SNS odrekao jednog ministarskog mesta.

Narednih dana i predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin trebalo bi da odluči da li će ta partija biti deo vladajuće koalicije. Kako se navodi u saopštenju te stranke, Ugljanin se kao predsednik manjinske partije sastao sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem, a u razgovoru je zaključeno da buduća vlada „ima nameru da se iskreno bavi problemima i potrebama Bošnjaka i drugih manjina u Srbiji“.

U ovom trenutku nije sasvim izvesno ni da li će koalicija „Sve zajedno“, koja u parlamentu ima jednog poslanika, Emira Elfića, biti deo većine. Elfić je nedavno izjavio da će biti spreman da podrži vladajuću koaliciju kada su u pitanju zakoni koji će Srbiju približiti EU i koji će pospešiti kvalitet života nacionalnih zajednica i svih građana.

Osim što pregovaraju o dodatnoj podršci, stranke koje će činiti buduću vladu užurbano rade i na kadrovskim rešenjima. Nebojša Stefanović, potpredsednik naprednjaka, kaže da će SNS u nedelju održati sednicu Glavnog odbora na kojoj će definitivno biti određeni kadrovi te partije.

SPS će o ministrima iz svojih redova do kraja nedelje razgovarati na sednici Glavnog odbora, a kako kaže Dijana Vukomanović, potpredsednica socijalista, još se ne zna kada će GO biti održan. Na pitanje da li je tačno da je Branko Ružić „izvisio“ za mesto ministra, jer je peti resor pripao PUPS-u, Vukomanovićeva kaže da to nije tačno. „Kod nas niko nije ‘izvisio’. Naprotiv, naša koalicija je premijer liga. Ima jednako važnih funkcija u vladi i nisu najvažnija ministarska mesta“, kaže Vukomanovićeva.

PUPS-ov predstavnik u vladi biće dr Jovan Krkobabić, koji ostaje na funkciji potpredsednika koji će se i u novom mandatu baviti socijalnim pitanjima. Pominjalo se da bi PUPS-u trebalo da pripadne i Ministarstvo za rad, ali će se o tome više znati po završetku razgovora sa ostalim potencijalnim partnerima.

Kod URS nema nepoznanice, jer će njihove boje u vladi braniti Suzana Grubješić, sa mesta potpredsednika vlade za evropske integracije, Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, i Verica Kalanović koja će biti zadužena za regionalni razvoj, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prema dosadašnjim najavama mandatara Dačića, konstitutivna sednica parlamenta trebalo bi da se nastavi u ponedeljak, 23. jula, a do tada bi trebalo da budu koncipirani i Zakon o Vladi i Zakon o ministarstvima, u kojim će biti definisan broj ministarstava kao i odgovor na pitanje koliko resora pripada kojoj stranci i koji su resori u pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari