Čitav aparat države učestvuje u ideji SNS o smeni gradske vlasti u Kragujevcu. Zato to kvalifikujem kao državni udar.

Prekomponovanje većine u Skupštini grada i formiranje manjinske vlade SNS podrazumevalo bi da gradski parlament doživi političko preobraženje i proceni da Kragujevac više ne treba da bude vođen s pozicije lokalne samouprave, da smo suviše novca skrenuli ka Kragujevcu i neobazrivo podstakli razvoj, te da je vreme da se interesi ovog grada potčine beogradskom monopolu. Tu je i moralni slom. Lider SNS u Kragujevcu je sin predsednika Republike i to bi valjda značilo da mu je tata napunio džepove primamljivim republičkim funkcijama kojima će privoleti odbornike da napuste svoje političke platforme i razloge zbog kojih su izabrani. Ne očekujem bilo kakvu destabilizaciju skupštinske većine, jer bi svaka manjinska vlada SNS, čak i ako bi bila legitimna, bila duboko moralno i politički sporna – kaže za Danas Saša Milenić, predsednik Skupštine grada Kragujevca i funkcioner „Zajedno za Šumadiju – URS“, odgovarajući na pitanje šta će se dogoditi ako dođe do promene odborničke većine u tom gradu.

Da li promena skupštinske većina može da dovede do blokade Grada?

– Naspram politike Zajedno za Kragujevac formira se front „zajedno protiv Kragujevca“. Ako uvedete pretpostavku, kontra inteligenciji, da se formira takav blok u Skupštini grada, onda je opstrukcija moguća. Ali, tada se prelazi na neposrednije oblike demokratije. To bi značilo da će Kragujevac ponovo morati da se diže na noge, da bani svoju lokalnu samoupravu.

Da li su nove pozicije odbornika SPO i DSS, umesto smenjenih iz SPS, dovoljan garant vernosti koaliciji?

– To nije orijentisano na odobrovoljavanje ove dve partije. Savet koalicije je odlučio, ne gradonačelnik Veroljub Stevanović ili ja, ko će biti ljudi i iz kojih partija. Realna tendencija je da će se uvećavati broj odbornika koji podržavaju skupštinsku većinu, a ne fantomsku manjinsku vlast SNS.

Mislite li da će lokalni funkcioneri PUPS i JS raditi suprotno ako im iz centrala stigne nalog da krenu putem SPS?

– Ne razmišljam o toj mogućnosti. Ne sumnjam da će se prema svim koalicionim partnerima pružati monopolski interes beogradskih centrala. Na njihovoj političkoj mudrosti je da odluče kako će se s tim nositi. Ono o čemu smo razmišljali jeste da li nama odgovaraju prevremeni izbori do kojih bi došlo neusvajanjem budžeta Grada, pa da mi ne usvojimo odluku o budžetu. Međutim, time bismo se neodgovorno poigrali poslovima Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari