Zamenik premijera i šef diplomatije Kosova Hašim Tači potvrdio je učešće na konferenciji „EU integracija Zapadnog Balkana: možemo bolje zajedno“, koju 24. aprila u Beogradu organizuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, saznaje Danas nezvanično od izvora bliskih Tačiju. Kako preciziraju naši sagovornici, „EU lobira da se poseta dogodi, a Vlada u Beogradu ove sedmice treba da donese odluku u vezi sa njegovim dolaskom“. U slučaju da Vlada Srbije da zeleno svetlo, bila bi to prva poseta bivšeg kosovskog premijera Beogradu.

– Poziv da učestvuju na konferenciji koja se održava u „Metropolu“ dobili su, između ostalih, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, šef makedonske diplomatije Nikola Popovski, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, te šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Pre nekoliko meseci naš list nije uspeo kod nadležnih pravosudnih institucija i u MUP-u da dobije zvaničnu informaciju kakav je tačno status Hašima Tačija, bivšeg kosovskog premijera, i da li bi on, teoretski, mogao da poseti Beograd. Nezvanično, rečeno nam je da se protiv njega vodi neka vrsta istražnog postupka za ratne zločine.

Tači je prošle sedmice posetio Zagreb i Ljubljanu. Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je nakon sastanka rekla da Hrvatska i Kosovo kontinuirano sarađuju na čitavom nizu tema, od privrednih i političkih do evropskih, bilateralne odnose ocenila dobrim, ali i istakla da postoje velike mogućnosti za njihovo proširenje. U januaru ove godine Tači je takođe posetio Crnu Goru.

„Imao je već nekoliko poseta regionu, a i glavnim centrima moći. Svuda gde je otputovao sreo je ne samo ministre spoljnih poslova nego i premijere i predsednike država. Lokalni analitičari već zapažaju da mu je spoljna politika veoma pozitivna i prihvatljiva i za neformalnu predsedničku kampanju“, precizirali su nedavno izvori Danasa.



 

Predsedničke ambicije



Izvori Danasa bliski Demokratskoj partiji Kosova, koju predvodi Tači, prošle sedmice su kazali da on razmatra „moguće pravne i političke puteve“ kako bi zamenio Atifete Jahjagu na predsedničkoj funkciji. U tom kontekstu naveli su da Tači računa da će se sprovesti deo koalicionog sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova, čiji lider je aktuelni premijer Isa Mustafa, o njegovom budućem angažmanu kao predsednika Kosova, od početka 2016, odnosno nakon što istekne mandat Jahjagi, ali da „ima par začkoljica koje bi mogle da stave ovaj dogovor pod znak pitanja“, pa se ne isključuje ni mogućnost promene Ustava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari