Posle procene da se ne događa ništa što bi poremetilo zacrtani program (ni u svetu, ni kod kuće), potpredsednik vlade i ministar policije Srbije Ivica Dačić putuje danas iz američke prestonice u Klivlend, gde će do utorka, kako je objasnio, imati seriju susreta s tamošnjim državnim funkcionerima, političarima, privrednicima i predstavnicima dijaspore u državi Ohajo.

Posle Klivlenda, Dačić, s više od pola tuceta svojih saradnika i ostalih pratilaca, odlazi iduće nedelje u Madrid, u ranije dogovorenu posetu Španiji, odakle će se u četvrtak vratiti u Beograd.

Pred odlazak iz Vašingtona, Ivica Dačić je preneo novinarima veoma povoljne utiske posle niza ovdašnjih susreta s predstavnicima Kongresa, Bele kuće i Stejt departmenta vezanih, kako je rekao, za pitanja naših političkih odnosa, kao i za razvoj odnosa u oblasti bezbednosti, posebno oko uspešnih zajedničkih angažovanja u borbi protiv međunarodne trgovine narkoticima. On je, u tom kontekstu, posebno izdvojio razgovor s Filipom Braunom (pomoćnikom Klintonove za Evropu), uz usputnu napomenu, koliko da se zna, da je u tom razgovoru učestvovao i šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, ovih dana, inače, jedva primetan na ovom tradicionalnom vašingtonskom mega-saborovanju zvanom Molitveni doručak.

Inače, Dačić je odrečno odgovorio na pitanje Danasa o „eventualnom razmatranju“ prekida tekuće američko-evropske turneje, imajući u vidu započeti štrajk dela policijskih snaga u Srbiji, kao i upozorenja zbog mogućih bezbednosnih problema povodom današnjeg mitinga opozicione SNS u Beogradu. Kad je ovo drugo u pitanju, naglasio je da su, u dogovoru sa organizatorima, preduzete „sve potrebne mere“, dok je oko onog prvog (i ozbiljnijeg) podsetio, za početak, da je on, od početka mandata, pokrenuo pitanja zbog kojih se sad štrajkuje.

– Apsolutno podržavam zahteve za rešavanje statusa profesionalnih policajaca u Srbiji. Potrebno je da se oko toga uspostavi zajednički jezik, da se uspostavi put kojim ćemo ići dalje. S obzirom da postoji više policijskih sindikata, a imajući u vidu da su ti sindikati povremeno međusobno suprotstavljeni, oni ponekad imaju različite stavove. Ali, naš zajednički imenitelj u ovom trenutku, bez obzira da li je u pitanju štrajk ili neka jednokratna mera, jeste da treba da se pomogne da policajci dobiju poboljšanje svog statusa – rekao nam je Dačić, naglašavajući da oko tog stava „nema spora u u najvišim državnim organima Srbije“.

Govoreći o perspektivi izlaska iz te situacije, potpredsednik vlade i ministar policije (u pauzi učestalih telefonskih razgovora koje ovih vašingtonskih dana ima sa Beogradom) posebno je ukazivao na potrebu da se učini „nekoliko suštinskih koraka napred“ na putu izlaska iz ekonomske krize u koju je zapala cela zemlja.

– Mislim da smo mi oko toga napravili istorijski potez. Policajci se, prvi put, neće posmatrati i tretirati na isti način kao i drugi državni službenici. Pripremljen je predlog posebnog državnog ugovora za policijske službenike, o kome bi trebalo da se izjasne Ministarstvo finansija i Vlada Srbije. To znači da bi se onda izmenio jedan deo Zakona o policiji. Odnosno, da bi se na drugi način uopšte, Zakonom i na osnovu kolektivnog ugovora, odlučivalo o platama policijskih službenika. Moramo da pokušamo svi zajedno da dođemo do rešenja – rekao je Dačić, uz ocenu da se „ne može mnogo postići štrajkom kao jednokratnom merom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari