Da li će najavljena nova platforma o Kosovu i Metohiji predsednika Srbije Tomislava Nikolića biti repriza dokumenta na osnovu koga je Beograd aprila 2013. u Briselu potpisao Prvi sporazum o principima za normalizaciju odnosa sa Prištinom, o kome je Ustavni sud Srbije odbio da se izjasni, uprkos zahtevima dela opozicije, koja tvrdi da je reč o kršenju Ustava Srbije?

Koliko novi dokument može da izađe iz okvira Briselskog sporazuma, čija je puna promena uslov za nastavak evropskih integracija Srbije?

U SNS smatraju da je reč o nadgradnji dosadašnjeg procesa, koja treba da pripremi Srbiju za sva iznenađenja na putu ka EU. Opozicija tvrdi da je reč o manipulaciji kojom će se prikriti prihvatanje ultimatuma iz Brisela.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju novinarima pre dva dana rekao je da sa „Nikolićem razgovara o svemu i da će Srbija ostati u ustavnim okvirima po pitanju Kosova“. Doduše, predsednik Republike ranije je sam priznao da ni njegova prva kosovska platforma nije u skladu sa Ustavom Srbije.

– Nova predsednikova platforma, kako ja to razumem, biće ograničena Rezolucijom koju je Skupština Srbije usvojila na osnovu prvog Nikolićevog dokumenta, pre svega stavom da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost KiM. Na osnovu nove platforme Skupština će doneti rezoluciju, kao osnov za sporazum o sveobuhvatnom rešenju za KiM, sa ciljem da se izbegnu iznenađenja i uslovljavanja pred ulazak Srbije u EU – objašnjava za Danas Milovan Drecun, poslanik SNS i predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije.

Drecun kategorično negira da je aktuelna vlast Briselskim sporazumom faktički priznala samoproglašenu kosovsku državu i tvrdi da se pregovori vode u statusno neutralnom okviru.

– Ovo je jedinstven slučaj. Reč je o secesiji koju ne priznajemo, ali smo priznali realnost na terenu i pregovaramo sa institucijama da bi smo rešili problem. Oni tvrde da su to institucije nezavisne države, mi smatramo da su privremene institucije samouprave. Zato ne prihvatamo da je reč o kršenju Ustava Srbije. Na osnovu dogovora koji će se postići, deo nadležnosti preneće se na Prištinu, što o će se regulisati posebnim ustavnim zakonom – kaže Drecun.

Goran Bogdanović, poslanik SDS i bivši ministar za KiM, smatra da je nova Nikolićeva platforma „apsolutno nepotrebna, jer je Beograd Briselskim sporazumom defakto priznao kosovsku nezavisnost“.

– Ovo je Nikolićeva demagogija da se dodvori biračima i da, iako je učestvovao u briselskom procesu, pokaže da nije u grupi političara koji su spremni da predaju KiM – ističe Bogdanović.

On napominje da vlast mora da objasni u čijem ustavnom okviru rešava kosovski problem, jer „nije dozvolila da se Ustavni sud Srbije izjasni o Briselskom sporazumu kojim su obuhvaćene sve uredbe o katastru, matičnim knjigama, diplomama koje je USS proglasio neustavnim“. Bogdanović tvrdi da se već zna da će „uslov za otvaranje pregovora sa EU o Poglavlju 35 biti usvajanje statuta zajednice srpskih opština koji će biti u skladu sa kosovskim zakonima i ustavom“.

– U Briselskom sporazumu i drugim dokumentima jasno piše da je to asocijacija opština kakva postoji u kosovskom zakonodavstvu. Sve ostalo su priče za malu decu. Izvršne nadležnosti ZSO ne bi dozvolili ni Priština, ni međunarodna zajednica, jer bi to to bila neka vrsta entiteta kao RS – naglašava Bogdanović.

Prema rečima predsednika privremenog Predsedništva Državotvornog pokreta i bivšeg ministra za KiM Slobodana Samardžića, „Nikolićeva platforma je velika priča za javnost, jer se vlast našla pred ultimatumom – ne može da otvori Poglavlje 35 bez potpisivanja obavezujućeg sporazuma sa Prištinom“.

– Nikolić ponovo, kao i 2012. i početkom 2013. nudi platformu o kojoj će javnost da raspravlja da bi na kraju rekao da su želje jedno, a realnost drugo, što će parlament usvojiti. On je zavrteo kolo nove javne manipulacije kao opravdanje za prihvatanje ultimatuma EU. Brisel vidi da su sve dali, iako nisu morali. Bio sam optimista kad sam ih 2013. u Skupštini upozorio da daju Kosovo za datum za početak pristupnih pregora sa EU. Kosovo su dali, ali datum nisu dobili, sad je to Poglavlje 35. Ovo je način na koji Brisel želi da reši i problem sa pet država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, jer bez njih obavezujući sporazum Beograda i Prištine neće moći da se sprovodi – upozorava Samardžić za Danas.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže za naš list da je glavni problem nove predsedničke platforme za sada nepoznatog sadržaja to što taj dokument dolazi u vreme kada nikome nije potreban. Janjić pretpostavlja da se „predsednik zalaže da se po pitanju ZSO postave crvene linije od kojih će zavisiti i nastavak pregovora“.

– Do sada je prihvaćeno 20 briselskih sporazuma, uključujući i onaj prvi iz aprila 2013. u čemu je učestvovao i Nikolić. Tim sporazumima Prištini je omogućeno da proširi suverenitet na celu teritoriju KiM. Bez obzira na Vučićevu izjavu, jasno je da dosadašnja rešenja iz Brisela nisu u okviru Ustava Srbije. To jeste mrtav dokument, jer se na osnovu njega ne može rešiti kosovski problem, ali formalno pravno Briselskim sporazum se krši Ustav Srbije. To što zbog toga nisu zabrinuti ni poličari, ni USS, govori da je reč o simptomu dubljeg problema – odsustvu vladavine prava u Srbiji – zaključuje Dušan Janjić.

Opozicija traži snimke

– DSS i Pokret Dveri najavili su da će danas predati zahtev predsedniku Nikoliću da se „objave svi stenogrami i snimci razgovora s komesarom za susedstvo i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, a kako bi se saznala puna istina o zahtevima EU u vezi s Kosovom“. „Slučaj Han“ biće tema današnjeg Nikolićevog susreta sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Hajncom Vilhemom. Dušan Janjić kaže da je Berlin vršio veliki pritisak na Vučića da se taj „nesporazum“ reši, kako bi se izbeglo zaoštravanje odnosa Beograda i Berlina.

Iluzije i zapaljiva retorika

Ministarka bez portfelja u Vladi Kosova zadužena za tehnički dijalog s Beogradom Edita Tahiri izjavila je da su „dozvoljene iluzije o nadležnostima ZSO, ali da će ta asocijacija funkcionisati po zakonima Kosova i da neće imati izvršna ovlašćenja“. Na to odmah odgovorio šef Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić, koji je pozvao na poštovanje Briselskog sporazuma i „izbegavanje zapaljive retorike“ kada se govori o formiranju ZSO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari