Peti krug pregovora Beograda i Prištine, za koji u EU tvrde da je „najvažniji“, a premijer Srbije Ivica Dačić kaže i „najteži“, trebalo bi da se održi danas u Briselu, a velike su šanse da se nastavi i sutra.

Na dnevnom redu su, prema nezvaničnim najavama diplomatskih izvora, „paralelizam institucija“ na KiM – rad sudova, poreskih uprava, lokalnih samouprava i bezbednosnih struktura Srbije. Kao jedna od tema najavljen je i status oficira za vezu u Beogradu i Prištini, o čijem mandatu, kako javljaju agencije, radne grupe navodno još nisu postigle saglasnost.

Kako je Danasu rečeno, eksperti od nedelje rade na pripremi današnjih razgovora koje će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton najpre odvojeno voditi s premijerima Srbije i Kosova, posle kojih će uslediti radni ručak „u troje“.

– Od ovih razgovora ne treba očekivati konkretne detalje, jer će se na njemu utvrđivati principi celovitog rešenja za „paralelne institucije“. Priština je već najavila da će Hašim Tači nametnuti pitanje Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, dok će Dačić otvoriti temu položaj opština i okruga. U ovom krugu dijaloga eventualno mogu biti završeni dogovori o telekomunikacijama i energetici i saopšten pozivni broj za Kosovo – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Janjić očekuje da pitanje „paralelnih institucija“ bude rešeno na naredna dva briselska sastanka tokom marta, jer u protivnom nije isključen ni prekid pregovora.

Poslednjih dana državni zvaničnici Srbije – predsednik Tomislav Nikolić, premijer Dačić, a juče i šef vladine Kancelarije za KiM Aleksandara Vulin, doduše sa (ne)usaglašenim objašnjenjima o gašenju institucija Srbije na Kosovu, najavili su da će Beograd tražiti autonomnu zajednicu srpskih opština unutar AP KiM, a sve to u sastavu Srbije. Prema Vulinovim rečima, biće donet „ustavni zakon o suštinskoj autonomiji AP KiM, kakav će se doneti i za AP Vojvodinu“.

– Sve institucije i sva stečena prava koja smo sačuvali od 1999. do danas, zahvaljujući kojima su Srbi opstali na KiM, ne smeju se ukidati, niti se prevoditi u kosovske institucije. Ima nagoveštaja, a priča se da je bukvalno i dogovoreno, da će se izbori za nove institucije održati po kosovskim zakonima i da će ih samo prvi put organizovati OEBS, koji će to posle prepustiti Prištini. Prethodna vlada započela je pregovore da bi se kroz dijalog došlo do kompromisa i boljih uslova za život ljudi, a ne da se ovako servilno daje više nego što se traži – izjavio je za Danas Goran Bogdanović, poslanik DS u Skupštini Srbije i bivši ministar za KiM.

Marko Jakšić poslanik DSS u Skupštini Srbije, kaže za Danas da „nije važno šta hoće Beograd, čak i da iza toga stane EU, jer sve zavisi od građana koji traže da na KiM ostanu institucije i Ustav Srbije“. „Jedino neka „Oluja“ i proterivanje 60.000 Srba može to da promeni“, ističe Jakšić.

Sastanci i s Rusima

Pre susreta sa Ivicom Dačićem i Hašimim Tačijem, Ketrin Ešton bi, kako je objavljeno na sajtu EU, trebalo da se sastane i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u okviru političkog dijaloga EU i Ruske Federacije. Dačić je juče u Beogradu razgovarao sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Čepurinom o ekonomskoj saradnji dve zemlje, ali i „o nastojanjima Vlade Srbije da se dođe do pravednih rešenja koja će omogućiti opstanak Srba na KiM i stabilnost u regionu“, saopšteno je iz Nemanjine 11.

Odbornici ispred Ustavnog suda Srbije

Odbornici sve četiri srpske opštine na severu KiM, sa izuzetkom predstavnika SNS, okupiće se danas u podne u Beogradu ispred sedišta Ustavnog suda Srbije. Oni će, kako je Danasu rečeno, uputiti svoje delegacije u USS i Ministarstvo pravde da bi saznali zašto nije ocenjena ustavnost vladinih uredbi donetih u vezi sa sprovođenjem briselskih dogovora Beograda i Prištine. Predsednik USS Dragiša Slijepčević izjavio je krajem januara da je Ministarstvo pravde tražilo od ovog suda da „zastane“ u postupku ocene ustavnosti spornih uredbi zato što je u proceduri izrada zakona o suštinskoj autonomiji KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari