Zasad nema razloga za raskidanje koalicije u Vojvodini, jer se u pokrajinskom parlamentu usvajaju odluke za koje se LSV zalaže, kaže za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, nakon novih razmena oštrih reči između članova SVM i LSV.


Poslanik Evropskog parlamenta Andor Deli, koji je član vladajuće partije u Mađarskoj Fides i bivši vojvođanski sekretar iz redova SVM, optužio je LSV da pokušava da „potkopa“ dobru saradnju Mađarske i Srbije. Prema njegovoj oceni, izjave predsednika LSV Nenada Čanka su „šamar“ za istorijsko pomirenje mađarskog i srpskog naroda. Čanak je u ponedeljak kritikovao Delija i rekao da je on „sluga mađarskih desničarskih ekstremista“. Deli je zatim ocenio da je problem LSV u tome što ne može da pronađe svoje mesto na političkoj sceni, pa se zbog toga „kači“ za sve što je u vezi sa SVM, kao i sa rezultatima rada ove stranke.

Kostreš za Danas kaže da je začuđen konstatacijom Delija i da ovo nije prvi put da visoki funkcioner SVM ne odgovara na pitanje LSV.

– Već mesecima ne možemo da dobijemo odgovor na pitanje čije interese će gospodin Deli štiti u EP ukoliko dođe do sukoba interesa Srbije i Mađarske. Svaki put kada to pitamo, dobijamo kvalifikacije da smo neozbiljni, zlonamerni i da rušimo proces pomirenja između Srba i Mađara – navodi Kostreš.

Prema njegovim rečima, svako ko želi da pamti i ko ume da čita može da pronađe milion dokaza o tome šta je LSV od 1990. do danas činila u cilju zaštite Vojvodine kao multinacionalne, multikonfesionalne i višejezične sredine.

– To što se gospodin Deli nudi da bude most meni deluje da on želi da posreduje između mađarskih nacionalista čiji je poslanik (Fides) i srbijanskih nacionalista koji žele da ukinu vojvođansku autonomiju tako da se na severu Banata i Bačke formira mađarska autonomija po ugledu na autonomiju Srba na severu Kosova i da se na taj način pronađe izgovor za gašenje vojvođanske autonomije – objašnjava Kostreš.

On ističe da LSV nije spremna da to dozvoli niti će o tome ćutati.

Pitanje

Kostreš moli Delija da mu direktno odgovori na postavljeno pitanje kao i da kaže da li je njegovo ponašanje vraćanje usluge SVM SNS-u za to što im je SNS omogućila vlast u svim lokalnim samoupravama u Vojvodini, kao i učešće u republičkoj vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari