– Glavni koordinator pet stručnih timova u okviru sistema „deliveri junit“, formiranih u kabinetu premijera Srbije Aleksandara Vučića, je, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, izabran, ali predstavnici vlasti njegovo ime još drže pod velom tajne. U kabinetu predsednika vlade, naime, ni nakon nekoliko pokušaja da saznamo ko je na čelu sistema upravljanja premijerovim kabinetom, po modelu bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, odgovor nismo dobili. Međutim, kako za Danas nezvanično kažu zaposleni u Vladi Srbije, sistem „deliveri junit“ je nakon godišnjice ove vlade u aprilu počeo da se gasi, a šefove stručnih timova više niko ne viđa u Nemanjinoj 11.

Sistem „deliveri junit“ (u prevodu „jedinice za isporuku“) formiran je početkom godine na osnovu nekadašnjeg modela rada kabineta britanskog premijera koji funkcioniše pomoću timova koji su zaduženi za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima. Ovakav model uređenja kabineta premijera je izrađen na osnovu angažovanja konsultantske kuće „Tony Blair Associates“, čije su troškove angažovanja u Srbiji pokrili Ujedinjeni Arapski Emirati.



 

Premijer Vučić je pre nekoliko meseci izjavio da stručni timovi već daju određene rezultate. „Oni će raditi samo pri mom kabinetu i izveštavati me na dnevnom nivou, ili najmanje jednom u dva dana, o tome kako napreduju ključni projekti koje smo izdvojili“, rekao je premijer.

Javnost u Srbiji, međutim, ni nakon nekoliko meseci nije dobila detaljnije informacije o radu „deliveri junita“ niti o tome ko će biti na čelu tog sistema. Kako je Danas ranije pisao na osnovu saznanja od izvora bliskih Vladi Srbije, rad pet stručnih timova u okviru „deliveri junita“ biće strogo poverljiv tokom prvih šest meseci. To je, prema nezvaničnim informacijama, bio savet bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i njegove organizacije „Tony Blair Associates“. Prema rečima tadašnjeg izvora našeg lista, u javnost ne sme da procuri nijedna informacija o radu timova u kabinetu premijera, jer je ideja da nakon prvih šest meseci prvi put javno predstave rezultate svoga rada.

Kada je reč o glavnom koordinatoru u premijerovom kabinetu, ranije je u Vučićevom kabinetu zvanično rečeno našem listu da će to biti ličnost koja mora dobro da se razume i u ekonomiju i u politiku. Glavni čovek „deliveri junita“ podnosiće svakodnevno izveštaje premijeru o tome šta se radi i kako napreduje posao na svim projektima koji su u realizaciji.

Ono što je jedino poznato za sada, ukoliko nije bilo nekih promena, jeste to da se na čelu pojedinačnih timova, koji će ukupno imati 15 članova, nalaze Danijel Nikolić – za reformu državnu uprave, Igor Lončarević – za infrastrukturu, Dragan Glamočić – za poljoprivredu, Srđan Kuprešanin – za privatizaciju državnih preduzeća, ali nije objavljeno i dalje ko vodi tim za direktna strana ulaganja.

 

Britansko iskustvo

 

Sistem uređenja kabineta premijera Velike Britanije „deliveri junit“ ukinut je neposredno nakon što je na toj funkciji prestao mandat Toniju Bleru. List Danas je ranije pokušao da dođe do zvaničnog odgovora od predstavnika britanske vlasti kakve je rezultate taj sistem dao u Britaniji i zašto se više ne primenjuje, ali odgovor na pitanje poslato na više zvaničnih adresa nikada nije stigao. Predstavnici britanske vlade za saradnju sa medijima, u neformalnim razgovorima sa novinarom Danasa, upitali su šta je to „deliveri junit“. 

 

 Predavanje Kameronove saradnice

 

 Krajem aprila, savetnica za medije premijera Srbije Suzana Vasiljević izjavila je za Blic da je Emi Loson, šefica pres-službe aktuelnog britanskog premijera Dejvida Kamerona, održala u Beogradu predavanje i trening za ministre i njihove savetnike za medije. „Emi Loson je govorila o iskustvima pres službe britanske vlade, komunikaciji u kriznim trenucima, prezentaciji vlade na društvenim mrežama i ulozi društvenih mreža u formiranju javnog mnjenja. Govorila je i o ulozi PR-a u kabinetima ministara, strategiji komunikacije i koordinaciji komunikacije među ministarstvima. Predstavila je i rad pres službe britanske vlade i premijera Dejvida Kamerona“, rekla je Vasiljevićeva. Prema njenim rečima gostovanje Emi Loson podržala je vlada Velike Britanije u želji da unapredi komunikaciju, a s namerom da nastavi saradnju sa pres službama drugih evropskih vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari