Najava nemačke kancelarke Angele Merkel da će krajem avgusta pozvati sve zemlje Zapadnog Balkana na konferenciju o njihovom putu ka EU može se tumačiti kao spremnost Nemaca da preuzmu brigu nad regionom, što delimično predstavlja posledicu ukrajinske krize, ocenio je za Danas Predrag Simić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Merkelova je proteklog vikenda istakla da će se na takvoj konferenciji „jasno staviti do znanja“ da Berlin želi da podrži Zapadni Balkan i da „zajedno gledaju u budućnost“.

Simić objašnjava da je Nemačka tokom krize u evrozoni izbila na prvo mesto u EU, i u ekonomskom i u političkom smislu, ali se našla u nezavidnoj situaciji zbog pitanja Ukrajine.

„Nemci moraju da budu vrlo aktivni na Balkanu i u EU ukoliko ne žele da se Evropa nađe na svetskoj periferiji, odnosno da se ponovi situacija iz vremena Hladnog rata. Nemačkoj nije u interesu da kvari ekonomske veze sa Rusima, pa se u tom segmentu razilazi sa Sjedinjenim Državama. Nemačka se trenutno nalazi između čekića i nakovnja, baš kao i Srbija koja se trudi da očuva neutralnost kada je reč o Ukrajini. Dakle, Berlin je adresa na koju Beograd može da računa u kontekstu nastavka evropske integracije, ali to znači da Srbija mora da poštuje uslove koje je zacrtala Nemačka“, konstatuje Predrag Simić.

Nemačka kancelarka je proteklog vikenda istakla da se raduje poseti srpskog premijera Aleksandra Vučića Berlinu, u sredu, 11. juna, i najavila da će s njim razgovarati o „daljem putu Srbije“. Merkelova je u video-poruci podsetila da je sa Vučićem razgovarala ranije telefonom u vezi s poplavama, dodavši da je Nemačka ponudila i pružila praktičnu podršku.

Najmoćnija svetska političarka je konstatovala da između Berlina i Beograda postoje razlike u stavovima, ali i da „produktivne tenzije vode ka promenama“, naglasivši da bi pre dve ili tri godine, da ju je neko pitao da li će se Srbija kretati ovim putem po pitanju Kosova, odgovorila da je sumnjičava, ali da je sada vidljiv značajan napredak u suživotu s Prištinom.

Merkelova je podsetila da je Nemačka priznala nezavisnost Kosova i izrazila uverenje da će i Srbija ići „praktičnim putem poboljšanja odnosa sa Kosovom“. „Kada se pogleda istorija, vidi se da se takve promene prihvataju, ali da su određene promene spore. Važno je da Srbija želi da ide putem ka EU. Sigurno je da tu ima tu još puno koraka. Međutim, mira na Zapadnom Balkanu biće samo ako postoji evropska perspektiva“, objasnila je Angela Merkel, podsećajući da je evropska istorija tesno povezana s istorijom na Zapadnom Balkanu, ukazujući ujedno na stotu godišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Nemačka kancelarka je podvukla da zvanični Berlin nije protivnik širenju Evropske unije i istakla da samo insistira na ispunjavanju postojećih kriterijuma na putu ka članstvu.

Vladavina prava

Merkelova je u izjavi za javnost naglasila da je jedno od glavnih pitanja na putu ka članstvu u EU vladavina prava, dodajući da je ova tema u svim razgovorima sa predstavnicima država u prvom planu. Ona je poručila da od kvaliteta pravnog sistema zavisi i spremnost nemačkih kompanija na investiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari