Nemaju bojazni da će biti ispod cenzusa 1Foto: Fonet / Zoran Mrđa

Pred ponavljanje izbora na 15 biračkim mesta u Srbiji, koji će biti održani u sredu, u koaliciji Dveri/DSS i savezu LDP-SDS-LSV očekuju da bez problema uđu u parlamet, rečeno je Danasu u tim strankama.

                       

Nakon što je RIK u noći između četvrtka i petak objavio preliminarne rezultate glasanja sa obrađenih 99,82 odsto biračik mesta, koalicija Dveri/DSS ostala je ispod centusa za, kako za Danas kaže Boško Obradović, lider Dveri, na 0,75 odsto od jednog glasa. Dakle ni jedan ceo glas. Dok je pomenuti savez Čedomira Jovanovića, Borisa Tadića i Nenada Čanka imao 788 glasova iznas cenzusa.

Obradović navodi da je njegova koalicija sa DSS na 13 od 15 biračkim mesta na kojima se ponavljaju izbori imala u proselu iznad šest odsto glasova. U savezu LDP-SDS-LSV takođe kažu nema bojazni da će se spustiti ispod cenzusa jer su na 10 od tih 15 mesta imali iznad šest odsto glasova. Kako nam je objašnjeno, da bi ovaj savez pao ispod linije od pet odsto izlaznost na tim ponovljenim izborima bi trebala da bude iznad 80 odsto i da niko ne da glas njima, za šta nema naznaka da će se zaista i dogoditi.

Lider DS Bojan Pajtić je juče pozvao pristalice demokrata da na ponovljenim izborima zaokruže listu Dveri-DSS. Kako je rekao, ta lista po mnogo čemu nije slična sa DS, ali se tako „brane demokratija i Srbija od izborne krađe i jednog čoveka koji je zamislio da može sve da uzurpira“.

Pajtić i predsednica DSS Sanda Rašković Ivić su u prostorijama DSS rekli i da je na proteklim izborima „ukradeno 300.000 glasova“ na različite načine, među kojima su i „bugarski voz“, razni pritisci i prepravljanje zapisnika sa biračkih mesta. Opozicija je najavila da će pisati o ovim slučajevima svim međunarodnim organziacijama, a lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović je rekao i da su manipulacije bile očigledne i da se na „sramnim sednicama RIK“ sve vreme obarala jedna lista (Dveri-DSS) i da su to uspeli za jedan glas. Radulović je rekao da njegov pokret ima dokaze koji pokazuju otkrivene mahinacije sa glasanjem mrtvih lica, ali i sa zapisnicima. On je naveo da su takvi „očigledno falsifikovani“ zapisnici prihvatani na sednicama RIK.

Boško Obradović na naš list najavljuje da će koalicija, čiji je jedan od lidera, nastaviti kampanju u mestima gde se ponavljaju izbori i da će im glavna tema biti izborna krađa glasova, jer žele građane da obaveste o svim mahinacijama koje je RIK napravio od izborne noći do sada.

Ponovljeno glasanje za novi saziv republičkog parlamenta na 15 biračkih mesta biće održano u sredu, 4. maja, a pravo glasa na njima ima 19.631 građanin, saopštila je RIK. Glasanje će biti ponovljeno na pet biračkih mesta u Nišu, na po dva biračka mesta u Beogradu, Jagodini, Vranju i na po jednom u Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Kladovu i Užicu. Za ponovljeno glasanje biće štampano 19.729 listića. Glasanje će se sprovesti po izbornim listama koje su utvrđene za narodne poslanike, a RIK će za njihovo sprovođenje obrazovati nove biračke odbore. Glasački listići biće bele boje, a kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije svetlo ljubičaste.

Protest sutra u 13 sati ispred RIK

Lideri opozicije su pozvali građane na protest ispred RIK sutra u 13 časova, a Pajtić je pozvao i pojedine stranačke lidere koji su na listi oko SNS. „Pozivamo i Vuka Draškovića, Rasima LJajića i Velimira Ilića, ljude sa kojima smo se pre dvadeset godina borili protiv krađe, da nam se pridruže na protestima“, rekao je Pajtić.

Pošta Srbije DS-u: Pusti priču, plati račun

Pošta Srbije najoštrije osuđuje neosnovanu i krajnje konfuznu izjavu predsednika DS Bojana Pajtića datu u intervju Beti 28. aprila 2016. godine, kojom se bez ikakvih činjenica i paušalno Pošta Srbije, ni kriva ni dužna uvlači u njegov postizborni košmar. Pošta Srbije je javni poštanski operator koji pruža usluge za sve građane i privredu na celokupnoj teritoriji Republike Srbije u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama, Zakonom o zaštiti potrošača i internim aktima. U skladu sa njima precizno je definisana procedura reklamacionog i potražnog postupka i definisan rad korisničkog servisa, navodi se u saopštenju Pošta Srbije.

Ističe se da je ovo „očigledan nastavak ostrašćene i besmislene kampanje koju Bojan Pajtić i DS vode protiv Pošte Srbije“.

– A, započeli su je netačnim i tendencioznim optužbama od 19. marta 2016. godine da Pošta Srbije odbija prijem, prenos i uručenje njihovog marketinškog materijala. Pošta je i tada u svom odgovoru jasno ukazala da DS nije uputila zvaničan zahtev da se izrši prijem marketinškog materijala, i ukazala da DS nije izmirila prethodna dugovanja po istom osnovu u iznosu od čak 7,5 milona dinara nastala u prethodnim izbornim kampanjama. DS ni jednog trenutka nije ponudila bilo kakve garancije da će postojeća dugovanja biti izmirena. Iznete argumente Pošte, DS nije ni do danas osporila, i ono što je ključno za Poštu Srbije svoj dug nije izmirila – zaključuje se u saopštenju Pošta Srbije.

P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari