Vlada Srbije mora brzo da odluči kako želi da pristupi odnosu sa Evropskom unijom, i to izvan deklarativne politike da zvanični Beograd što pre treba da dobije datum početka pristupnih pregovora. Naravno, ključno pitanje ostaje Kosovo.

Dok se EU zalaže za „normalizaciju“ odnosa Beograda i Prištine, ona, takođe, vrši i nerazuman pritisak na Srbiju, jer nalaže ispunjavanje zahteva koje nijedna vlada u Beogradu ne bi mogla da ispuni u tako kratkom roku – ističe za Danas Spiros Ekonomides, stručnjak Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE).

Kako kaže, to ne znači da vlasti u Beogradu ne treba uskoro da predstave konzistentnu strategiju kako da se na najbolji način postigne normalizacija odnosa s Prištinom. „Bojim se da je za EU stav aktuelne vlade o Kosovu pomalo misterija“, ukazuje Ekonomides.

EK nije predložila da Srbija dobije datum početka za članstvo u EU. Kako to ocenjujete?

– Ukoliko se određene fraze izvuku iz konteksta, onda izveštaj Evropske komisije zaista može biti pogrešno protumačen kao negativan, s vrlo lošim izgledima za evropsku perspektivu Srbije. Brojni delovi Izveštaja naglašavaju činjenicu da je Srbija napravila napredak u mnogim oblastima. Ipak, ako je neko zakonom usvojio reforme, mora i da ih primenjuje. Taj problem imaju mnoge države, ne samo Srbija, ali mora da se naglasi njegovo rešavanje. Naravno, proces evrointegracija je usporen zbog parlamentarnih i predsedničkih izbora i vremena koje je bilo potrebno da se formira nova vlast.

U Strategiji proširenja EU navodi se da Srbija mora da poštuje „teritorijalni integritet Kosova“, na šta je oštro reagovao srpski državni vrh, posebno premijer Dačić. Šta mislite o njihovoj reakciji?

– Nije iznenađenje da je Vlada Srbije uznemirena, jer nije predložen datum početka pregovora, a navedena je fraza o teritorijalnom integritetu Kosova. Sugerisanje premijera Dačića da dijalog između Prištine i Beograda može da bude prekinut deluje grubo, ali je razumljivo. Međutim, ova fraza o integritetu se mora uzeti u kontekstu da ostatak rečenice govori o „rešavanju problema na severu Kosova“ i naglašavaju se „potrebe lokalnog stanovništva“. Dakle, sama fraza izričito ne pominje priznanje Kosova i ostavlja prostor za politički manevar.

EK smatra da bi Srbija morala više da promoviše vladavinu prava i da poboljša ekonomski položaj. Šta Vlada Srbije može da uradi u tim poljima?

– Ove oblasti EU kritikuje kod mnogih zemalja kandidata, ali i aktuelnih članica. U tom smislu, Srbija kao i mnoge druge države mora da nastavi stazom sprovođenja reformi. Dugoročno, perspektiva Srbije mora da bude u evropskom domenu, uprkos velikim ekonomskim i političkim problemima koji se trenutno dešavaju u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari