RSSPolitika

Juče

Ranije

Komentari: 5
Ostavite komentar
Ocena: 1.80
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Nerazuman pritisak Evrope na Srbiju
17/10/2012 19:19 | London, Beograd

Spiros Ekonomides, stručnjak LSE, za Danas

Nerazuman pritisak Evrope na Srbiju

Autor: Jelena Diković

London, Beograd - Vlada Srbije mora brzo da odluči kako želi da pristupi odnosu sa Evropskom unijom, i to izvan deklarativne politike da zvanični Beograd što pre treba da dobije datum početka pristupnih pregovora. Naravno, ključno pitanje ostaje Kosovo.

Dok se EU zalaže za „normalizaciju“ odnosa Beograda i Prištine, ona, takođe, vrši i nerazuman pritisak na Srbiju, jer nalaže ispunjavanje zahteva koje nijedna vlada u Beogradu ne bi mogla da ispuni u tako kratkom roku - ističe za Danas Spiros Ekonomides, stručnjak Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE).

Kako kaže, to ne znači da vlasti u Beogradu ne treba uskoro da predstave konzistentnu strategiju kako da se na najbolji način postigne normalizacija odnosa s Prištinom. „Bojim se da je za EU stav aktuelne vlade o Kosovu pomalo misterija“, ukazuje Ekonomides.

EK nije predložila da Srbija dobije datum početka za članstvo u EU. Kako to ocenjujete?

- Ukoliko se određene fraze izvuku iz konteksta, onda izveštaj Evropske komisije zaista može biti pogrešno protumačen kao negativan, s vrlo lošim izgledima za evropsku perspektivu Srbije. Brojni delovi Izveštaja naglašavaju činjenicu da je Srbija napravila napredak u mnogim oblastima. Ipak, ako je neko zakonom usvojio reforme, mora i da ih primenjuje. Taj problem imaju mnoge države, ne samo Srbija, ali mora da se naglasi njegovo rešavanje. Naravno, proces evrointegracija je usporen zbog parlamentarnih i predsedničkih izbora i vremena koje je bilo potrebno da se formira nova vlast.

U Strategiji proširenja EU navodi se da Srbija mora da poštuje „teritorijalni integritet Kosova“, na šta je oštro reagovao srpski državni vrh, posebno premijer Dačić. Šta mislite o njihovoj reakciji?

- Nije iznenađenje da je Vlada Srbije uznemirena, jer nije predložen datum početka pregovora, a navedena je fraza o teritorijalnom integritetu Kosova. Sugerisanje premijera Dačića da dijalog između Prištine i Beograda može da bude prekinut deluje grubo, ali je razumljivo. Međutim, ova fraza o integritetu se mora uzeti u kontekstu da ostatak rečenice govori o „rešavanju problema na severu Kosova“ i naglašavaju se „potrebe lokalnog stanovništva“. Dakle, sama fraza izričito ne pominje priznanje Kosova i ostavlja prostor za politički manevar.

EK smatra da bi Srbija morala više da promoviše vladavinu prava i da poboljša ekonomski položaj. Šta Vlada Srbije može da uradi u tim poljima?

- Ove oblasti EU kritikuje kod mnogih zemalja kandidata, ali i aktuelnih članica. U tom smislu, Srbija kao i mnoge druge države mora da nastavi stazom sprovođenja reformi. Dugoročno, perspektiva Srbije mora da bude u evropskom domenu, uprkos velikim ekonomskim i političkim problemima koji se trenutno dešavaju u EU.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (5)

MaloMorgenMaloMorgen | 17/10/2012 21:36

Broj preporuka: 46 Preporuči Predloži za brisanje

Lajčak: Nema brisanja integriteta.
Švarcenberg: Ko izgubi mora da prihvati!
Aselborn: Srbija će kad-tad priznati Kosovo.
Tako i ja mislim

MarkoMarko | 17/10/2012 22:20

Broj preporuka: 3 Preporuči Predloži za brisanje

Za sad smo na evroskepticizmu 35%, računam još mesec, dva i eto nas preko 40%. Biti evroskeptik je postalo moderno.

Stojanović ZoranStojanović Zoran | 19/10/2012 16:03

Broj preporuka: 1 Preporuči Predloži za brisanje

Za uslove ulaska u evropsku zajednicu treba pitati vlasnike Srbije , a to su osobe kojr su dobile pravo da rasparčaju Jugoslaviju i opljačkaju svoj narod, kakve su uslove prihvatili za obavljanje tog posla. Sve ima svoj uzrok da li ga mi znamo ili naznamo to je već naš problem i naša odgovornost.

Citizen KainCitizen Kain | 18/10/2012 02:25

Broj preporuka: -6 Preporuči Predloži za brisanje

Sve je prolazno pa i EU. Kad priznamo KosovoEU će se raspasti, tj. kad uđemo bez Kosova.
Pitaće se sve Nemačka a Brisel će služiti za administraciju. Što više sitnijih zemalja lakše za mito i korupciju u EU parlamentu. Britanci se tu čuvaju. Platili su oni dobro 1941... i ne zaboravljaju kao mi balkanci. Nemac pravi evre a ne metke sada da puca iz bunker banaka kreditima po evropljanima i ranjava ih kamatnim stopama. Grci dobro krvare...
A nama čačkaju živu ranu Kosovo. Ne treba da se plašimo treba da se množimo i obrazujemo. Ima i gorih od nas, da ne kažem glupljih
ali ne mnogo, malo

DjordjeDjordje | 18/10/2012 09:28

Broj preporuka: -43 Preporuči Predloži za brisanje

Niko NE MOŽE ucenjivati Srbiju da se odrekne svoje teritorije, neka to ovi iz EU KONAČNO SHVATE !