Premijer Srbije Aleksandar Vučić još nije odlučio da li će 13. oktobra otići u Brisel na nastavak dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou, u okviru Briselskog procesa. Kako je Danasu rečeno u kabinetu predsednika Vlade Srbije, Vučić još nije doneo odluku da li će prisustvovati sastanku sa Isom Mustafom, premijerom Kosova, i visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

U Vučićevom kabinetu, međutim, nismo dobili odgovore na pitanja da li je premijer tražio od zvaničnika u Briselu da se ispune određeni uslovi, odnosno od čega konkretno zavisi njegov dolazak na sastanak. Prema našim saznanjima, dijalog na tehničkom nivou, koji u ime Srbije vodi Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, a koji se svaki put održava pre susreta dvojice premijera, juče je završen. Kako saznajemo, vođe tehničkih timova Beograda i Prištine su pripremile sastanak premijera, što može da ukazuje na to da će Vučić ipak otići u Brisel. Takođe, izvori Danasa u Briselu tvrde da ne veruju da bi Vučić rizikovao poverenje koje je stekao kod evropskih zvaničnika odbijanjem da ode na susret koji organizuje Mogerinijeva. 



 

Prema našim saznanjima, glavna tema koju će premijer Srbije potencirati na sastanku je dokument EU – pregovaračka pozicija Evropske unije za poglavlje 35, o Kosovu, koji trenutno usaglašavaju članice Unije. U tom dokumentu se, između ostalog, prema interpretaciji srpskih zvaničnika, prejudicira status Kosova, traži da Srbija prizna nezavisnost Kosova, preda svu imovinu, dozvoli članstvo Kosova u UN i potpiše pravno obavezujući sporazum. Interesantno je da su zvaničnici Srbije bili iznenađeni sadržajem pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35, odnosno da su očekivali da će se to poglavlje odnositi samo na primenu sporazuma postignutih tokom Briselskog procesa, bez novih uslova i ispunjavanja zadataka koji se takođe odnose na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Premijer Srbije je pre dva dana izjavio da je imao uvid u jedan “jezivi” nacrt dokumenta koji je, kako kaže, gori od formalnog priznavanja Kosova. On je na konferenciji u Vladi Srbije rekao da se taj dokument odnosi, između ostalog, na jezero Gazivode.

“Ova informacija je još teža i gora od formalnog priznavanja Kosova. Sve što nisu uspeli sa direktnim dijalogom, napisali su u tom nacrtu – pisalo je predati Gazivode. I to nije kraj”, rekao je Vučić. “Ne dam Gazivode! Pa da vidimo šta ćemo dalje. Možete da me smenite, ali ja vam ne dam te Gazivode i to ću reći Federiki Mogerini”, dodao je on.

Premijer je istakao i da „ima dosta problema u vezi sa poglavljem 35, jer, kako je naveo, postoje pokušaji da se u pregovaračku platformu za otvaranje tog poglavlja ugrade odredbe kojima se unapred određuje ishod briselskog dijaloga i nameće stav Prištine o statusu Kosova za Srbiju, koje je lošije rešenje od formalnog priznanja nezavisnosti Kosova“.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije, ističe za Danas da bi bilo pogrešno ići sa nekim novim uslovima i nametnutim rešenjima koja nisu obostrano prihvatljiva. U tom smislu, ona izražava očekivanje da Evropska komisija uvaži poziciju Beograda.

„Poglavlje 35 je u proceduralnom smislu specifično poglavlje a tiče se „par excellence“ političkog pitanja. Ono bi trebalo da prati normalizaciju odnosa koje se odvija kroz sporazume u visokom političkom dijalogu, koji bi trebalo da bude statusno neutralan, a uz posredovanje EEAS i Evropske komisije, odnosno visoke predstavnice Federike Mogerini. Bilo bi pogrešno ići sa nekim novim uslovima i nametnutim rešenjima koja nisu obostrano prihvatljiva. Očekujem da EK uvaži i poziciju Beograda, o čemu je premijer Srbije već govorio“, zaključuje ministarka za evropske integracije za Danas.

Jedan od problema sa kojim se Srbija suočava je na koji način će kontrolisati sistem Gazivode kada trafostanica Valač, koja je u sastavu Elektromreže Srbije i kontroliše snabdevanje električnom energijom za ceo sever Kosova, bude predata Kosovu na upravljanje. Dvadeset kilometara dalje, u Zubinom Potoku, je sistem Gazivode. Oko polovine struje namenjene severu Kosova nastaje na tom mestu, a iz akumulacionog jezera vodom se snabdeva veliki deo Kosova.

Nikola Petrović, direktor EMS, za Danas kaže da je Valač za sada siguran jer je on kao direktor EMS prošle nedelje u Briselu potpisao sporazum sa predstavnicima svih operativnih sistemima u Evropi, u kojem se navodi da nema predaje Valača dok naše dve firme ne budu licencirane na Kosovu.

 “Zasad je samo jedna firma dobila licencu i to ona koja se bavi trgovinom električne energije, dok druga za bavljenje snabdevanjem i distribucijom nije. Obrazloženje zašto još nema licence je to da u kosovskom ARP ne postoji šifra za tu delatnost”, objašnjava Petrović.



Srbija hoće da razgovara o Trepči

Prema saznanjima Danasa, Isa Mustafa i Aleksandar Vučić će u utorak u Briselu razgovarati o primeni postignutih sporazuma i smetnjama u primeni u oblastima – energetika i formiranje ZSO, kao i o temama koje bi se mogle naći na stolu u sledećoj rundi razgovora. Kako saznajemo, Srbija je za predstojeći dijalog kandidovala teme – imovina (između ostalog, Trepča i Gazivode), status i imovina SPC, učešće Srba u institucijama Kosova i otvaranje avio/linije između Beograda i Prištine

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari