Boris Tadić treba što pre da odluči i saopšti javnosti da li će biti premijer. Želim da sarađujem s izabranom Vladom Srbije, a poveriću mandat onome ko će obezbediti većinu – rekao je novoizabrani predsednik Republike Tomislav Nikolić nakon sednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke na kojoj je ispunio obećanje iz izborne kampanje i podneo ostavku na mesto šefa partije. Stranku, kako je naglasio, „puna srca“ ostavlja na upravljanje Aleksandru Vučiću, do Kongresa SNS planiranog za septembar.

Nikolić je u razgovoru s novinarima rekao da se posle izborne noći 20. maja sastao s liderom DS Borisom Tadićem i „ponudio mu prijateljstvo“.

„Video sam se s Tadićem pre neki dan. O svemu smo razgovarali… Do aprila 2010. godine imali smo prijateljstvo. Ponovo sam mu ponudio prijateljstvo, da postignemo konsenzus o Kosovu i da se makar jednom mesečno sastajemo kao nekad“, istakao je Nikolić, dodajući da s Tadićem nije razgovarao o opciji vlade SNS i DS.

Na sednici Glavnog odbora SNS, u emotivnom govoru tokom kojeg je i zaplakao, Nikolić je obrazložio ostavku porukom da je „jedino demokratski i civilizovano i jedino pošteno da bude predsednik svih građana“.

On je tom prilikom najavio da će u svojstvu šefa države mandat za sastavljanje nove vlade ponuditi naprednjacima. „Ja ću vam ponuditi mandat, a vi gledajte da ga iskoristite, a ako ga vi ne iskoristite, daću ga u lošije ruke“, upozorio je Nikolić.

Što pre zakletva

Nikolić je u razgovoru s novinarima najavio da će u ponedeljak na sastanku s predsednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić Dejanović zatražiti konstitutivnu sednicu parlamenta, kako bi „najkasnije“ u petak, 1. juna, položio zakletvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari