Beograd će sutra i prekosutra biti domaćin ministarskog sastanka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, što će predstavljati najveći svetski skup u srpskoj prestonici od samita Pokreta nesvrstanih, održanog u septembru 1989. Očekuje se da će konferenciji, koja će označiti krunu predsedavanja Srbije OEBS-u, prisustvovati gotovo 1.500 predstavnika 57 država članica ove organizacije i 11 država partnera OEBS-a, uključujući preko 40 šefova diplomatija, među kojima su i oni iz SAD, Rusije i EU – Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da će se Srbija postarati da bude dobar domaćin skupa, koji se održava u Kombank areni, pretvorenoj za ovu priliku u konferencijski centar. Na pregovaračkom stolu će se, svakako, naći „goruće“ svetske teme poput borbe protiv terorizma i prevazilaženja izbegličko-migrantske krize, a planiran je i niz formalnih i neformalnih susreta srpskih zvaničnika sa predstavnicima zemalja iz sveta. U kabinetu predsednika države Tomislava Nikolića za Danas kažu da su, između ostalog, potvrđeni bilateralni susreti Nikolića sa Lavrovom i ministrom spoljnih poslova Kazahstana Erlanom Idrisovim. Iz Vlade Srbije potvrđeno je da će se premijer Vučić danas po podne sastati sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem. Mediji tvrde da u pratnji Kerija dolazi brojna delegacija, u kojoj značajan broj čine agenti zaduženi za njegovu bezbednost. Keri u Beograd dolazi iz Prištine, gde je planiran njegov susret sa kosovskim zvaničnicima. Svi detalji njegove posete Beogradu još nisu finalizovani, pretpostavlja se da će on imati i neke neformalne susrete, ali još ništa nije izvesno. Postoji mogućnost da se sretne i sa pojedinim predstavnicima opozicije i civilnog sektora, mada zasad nema potvrda o tome.

Kako se navodi u programu skupa, večeras će premijer Aleksandar Vučić i ministar Dačić biti domaćini neformalne večere za visoke zvanice, dok će sutra biti priređen zvaničan prijem i zvanična večera za šefove delegacija. U četvrtak ujutro ministrima i šefovima delegacija šef srpske diplomatije će poželeti dobrodošlicu u Areni, nakon čega se organizuje zajedničko fotografisanje. Uvodno izlaganje na skupu biće otvoreno za medije i akreditovane predstavnike nevladinih organizacija, a planirana su obraćanja premijera Vučića, ministra Dačića, predsednika Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilke Kanverea i generalnog sekretara te organizacije Lamberta Zanijerija. Posle prvog plenarnog sastanka, kojem će predsedavati Dačić, u Palati Srbija se održava radni ručak za šefove delegacija na temu „Ponovna izgradnja evropske bezbednosti kao zajednički projekat“, te drugi plenarni sastanak, kojim će predsedavati šef švajcarske delegacije.

Na marginama prvog dana konferencije medijima bi trebalo da se obrati i ambasador Volfgang Išinger, predsednik Panela eminentnih ličnosti OEBS-a, a biće reči i o angažovanju OEBS-a u Ukrajini. U petak će biti održan treći plenarni sastanak, dok će na zatvaranju skupa govoriti ministar Dačić i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, čija država je naredni predsedavajući OEBS-a. Naročitu pažnju domaće i svetske javnosti izaziva mogući susret „oči u oči“ ruskog ministra Lavrova i njegovog turskog kolege Mevluta Čavušoglua na marginama skupa, što bi bio njihov prvi sastanak od izbijanja varnica na liniji Moskva – Ankara izazvanih rušenjem ruskog aviona.

Ministar Dačić je kazao da ne zna da li će ruski i turski ministar imati bilateralni sastanak, jer „oni sami zakazuju te razgovore“. On je, takođe, podsetio da je i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini najavila da će se na marginama sastati sa šefom ruske diplomatije i razgovarati o zajedničkim koracima u borbi protiv Islamske države. Na pitanje šta bi smatrao uspehom na samitu Dačić je istakao da „pretpostavlja da će se sresti Keri i Lavrov“. „Tu će biti na stotine bilateralnih sastanaka između različitih ministara, ali i sa našim premijerom i predsednikom“, ukazao je on.

Dušan Simeonović, ambasador u penziji i član Foruma za međunarodne odnose, ocenjuje za Danas da će konferencija OEBS-a biti veoma značajna, uzimajući u obzir teme koje će biti razmatrane, kao i da će Srbija na taj način osnažiti prestiž na međunarodnoj političkoj sceni. Ipak, on smatra da su prenaglašeni komentari kako će skup u Beogradu predstavljati „novu Jaltu“.

– Činjenica je da će skupu prisustvovati predstavnici vodećih država u svetskim poslovima, što je od naročite važnosti, ali ne mislim da će ova konferencija dostići značaj konferencije u Jalti, na kojoj su postavljeni temelji svetskog poretka koji je zavladao nakon Drugog svetskog rata. Ipak, nadam se da će se zahvaljujući okupljanju u Beogradu u izvesnoj meri unaprediti odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država, s jedne strane, kao i odnosi na liniji Rusija – EU, s druge – zaključuje Simeonović.

Skup OEBS-a biće održan uz najviše mere bezbednosti i procenjuje se da će najmanje oko 7.000 pripadnika policije, vojske i obaveštajnih službi biti angažovano u obezbeđivanju. Oni su zaduženi za kompletnu i „danonoćnu“ bezbednost svih učesnika, kako u hotelima, tako i prilikom obilaska Beograda.

Ministar Dačić je nedavno poručio da će fotografija predsednika SFRJ Josipa Broza Tita iz 1975. zauzeti jedno od centralnih mesta na samitu.

Ograda oko Arene

Saobraćaj u okolini Kombank arene biće specijalno regulisan i očekuju se gužve. Parkinzi kod Arene su ispražnjeni i podignuta je velika žičana ograda. S obzirom na obim skupa, angažovani su zaposleni iz maltene svih državnih institucija, uključujući 160 „oficira za vezu“ i na desetine prevodilaca za sedam radnih jezika. U organizaciji pomaže i 260 volontera, dok je za medijsko praćenje događaja akreditovano oko 600 novinara. Procenjuje se da će organizacija skupa koštati Srbiju oko tri miliona evra, a donacijama su obezbeđeni blindirana vozila, smart telefoni, gorivo i slično.

Keri stiže po podne

Premijer Aleksandar Vučić imaće danas odvojene susrete sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom. Kako je najavila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima, Vučić će se prvo u 17 sati sastati sa Lajčakom, a potom u 18.45 sa Kerijem. Premijer se juče sastao i sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem, i u razgovoru je ocenjeno da će dolazak američkog državnog sekretara Kerija u Beograd dati dodatni impuls bilateralnim odnosima SAD i Srbije. Vučić je istakao da su partnerski odnosi sa SAD od velikog značaja za Srbiju, a sa Kirbijem je konstatovano da su odnosi dve države značajno unapređeni ovogodišnjim posetama Vučića Vašingtonu. Kirbi je rekao da SAD smatraju Srbiju i Vladu Aleksandra Vučića partnerom na koga se mogu osloniti. On je ocenio da dobri ekonomski rezultati do sada sprovedenih reformi povećavaju interes američkih kompanija za ulaganja u Srbiji. Vučić i Kirbi razgovarali su i o aktuelnoj situaciji u Srbiji uoči otvaranja prvih poglavlja u pregovorima sa EU, kao i o drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima, saopštila je Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari