U okviru domena zvanične internet prezentacije predsednika Republike Srbije www.predsednik.rs pokrenut je sajt njegove žene Dragice Nikolić na adresi supruga.predsednik.rs. U Službi za saradnju sa medijima predsednika ističu za Danas da ne održavaju taj sajt, već da na njemu rade „saradnici prve dame Srbije“. Kako se finansiraju održavanje sajta, saradnici Dragice Nikolić koji rade na tome, da li su to sredstva iz budžeta institucije predsednika, neka su od pitanja na koja juče nismo dobili odgovore od službe za odnose sa javnošću prve dame.

Na sajtu supruge predsednika navodi se da su osobe zadužene za odnose sa javnošću savetnica za medije Stanislava Pak i koordinator za saradnju sa medijima u Kabinetu predsednika Vuk Fatić, ali nam je sa Andrićevog venca poručeno da prva dama ima svoje saradnike zadužene za medije.

„Sajt predsednika održava Služba za saradnju sa medijima, društvene mreže takođe. Reklamu na društvenim mrežama u iznosu od oko 100 evra plaća predsednik. Sajt prve dame održavaju njeni saradnici“, navodi Stanislava Pak, odgovarajući na pitanja Danasa ko radi na održavanju sajta i naloga Dragice Nikolić na društvenim mrežama.

Od Ive Žikić, asistentkinje Dragice Nikolić zadužene za saradnju sa medijima, juče nismo dobili odgovore na pitanja – iz kojih sredstava se finansiraju održavanje sajta i naloga na društvenim mrežama, kao i saradnici prve dame, koliko je koštala izrada sajta i zašto je napravljen na domenu zvanične internet prezentacije institucije predsednika Republike.

Na dvojezičnom sajtu supruga. predsednik.rs navodi se biografija Dragice Nikolić, tekst o njenoj humanitarnoj fondaciji, Ustav Srbije, kao i vesti i saopštenja o njenim aktivnostima. Imajući u vidu da je osnovni cilj Fondacije, kako se navodi, povećanje nataliteta Srbije, na internet prezentaciji se nalazi i rubrika „Više da nas bude“, koja u engleskoj verziji glasi „To make more kids“. Osim sajta, supruga Tomislava Nikolića ima i zvanične naloge na Tviteru (@suprugaprs) i Fejsbuku.

Sagovornici Danasa saglasni su da supruzi predsednika Srbije nikako nije potreban sajt u okviru zvaničnog domena institucije, pošto ona ne predstavlja zvaničnu ličnost, već je njena fondacija neformalna institucija.

Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije navodi za Danas da Dragica Nikolić nema nikakve veze sa institucijom predsednika osim što je povezana sa njim bračnim odnosom. „Ona ne predstavlja zvaničnu ličnost. Može da se pojavljuje sa predsednikom Nikolićem u javnosti, ali ne i da ima svoj sajt. Međutim, neprimereno je i da se pojavljuje sa predsednikom, kao na primer u obilasku poplavljenih područja, a da Nikolić reklamira njenu fondaciju, koja na osnovu toga dobija donacije i poklone“, napominje Vasilićeva.

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku ističe za Danas da je sajt supruga.predsednik.rs „potpuno besmislica“ ocenjujući da je reč o pokušaju da se u Srbiji primeni američki sistem (prim. aut. na sajtu Bele kuće nalazi se samo biografija supruge Baraka Obame Mišel). „Na prvi pogled deluje besmisleno, ali je iza toga nešto ozbiljno, a to je strah da naši predstavnici vlasti ne razumeju svoje funkcije. To nikako ne sme biti na zvaničnom sajtu predsednika Republike, jer na taj način on izlazi ozbiljno iz svojih ovlašćenja“, objašnjava Popović.

Nikolićev kabinet: Sajt napali hakeri

Služba za saradnju sa medijima predsednika saopštila je da je juče počeo masivan hakerski napad na sajt predsednika Republike i server na kome se nalazi, ali da „zahvaljujući odličnim merama zaštite sajt sve vreme funkcioniše“. „Od početka napada blagovremeno su reagovale nadležne državne službe koje vrše bezbednosnu zaštitu komunikacija Kabineta predsednika Republike, te očekujemo da će počinioci biti otkriveni“, piše u saopštenju. Inače, prilikom nemogućnosti pristupa sajtu supruge predsednika u određenim trenucima pisalo je „Veb server Vojske Srbije“, ali iz Ministarstva odbrane nismo dobili komentar o tome.

Iz biografije prve dame

„U Šumadiji, srcu Srbije, nalazi se grad Kragujevac. Tamo, u skromnoj, patrijarhalnoj porodici Ninković, 26.04.1955. godine rođena je Prva dama Srbije, Dragica Nikolić. Detinjstvo i devojačke dane u rodnom gradu obeležili su porodica, prijatelji, škola i upis na Ekonomski fakultet. Još tada, u ranom životnom dobu, Dragica Nikolić je imala viziju životnih ciljeva. Svi oni su počinjali i završavali se u jednoj reči , istovremeno skromnoj i očekivanoj, ženski i majčinski krupnoj i uzvišenoj, reči Porodica“, navodi se na početku biografije prve dame Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari