„Slučaj“ raščinjenog umirovljenog episkopa raško-prizenskog Artemija proteklog vikenda ušao je u novu fazu i mogao bi da se nastavi pred državnim sudovima. Na potezu je Tužilaštvo koje treba da odluči da li će krivičnu prijavu SPC protiv vladike Artemija, koji se tereti za uzurpaciju crkvene imovine na Kosovu i Metohiji, proslediti istražnom sudiji ili je odbaciti.


Kako Danas nezvanično saznaje u izvorima bliskim istrazi, Tužilaštvo je primilo i uzeće u rad krivičnu prijavu SPC protiv vladike Artemija i zatražiti od MUP prikupljanje svih potrebnih informacija i činjenica. Zvanično obaveštenje Tužilaštva o „slučaju“ vladike Artemije očekuje se danas.

Zbog služenja liturgije u manastiru Duboki potok, upkos zabrani crkvenih vlasti da boravi na KiM i privremenoj kazni zabrane bogosluženja, kao i zbog pokušaja monaha koji su se s njim krajem prošle nedelje vratili u Eparhiju raško-prizrensku (ERP) da uđu u manastire na severu KiM i Raškoj, Sveti arhijerejski sabor SPC ocenio je da je vladika Artemije u raskolu, kaznio ga oduzimanjem episkopskog čina i vraćanjem u red monaha. U vrhu SPC za sada nema zvaničnog odgovora kako će se ova odluka sprovesti u praksi – da li će crkvene vlasti odlučivati da li će i u kom manastiru raščinjeni vladika Artemije nastaviti monaški život ili će izbor prepustiti njemu.

Konferencija za novinare portparola vladike bačkog Irineja, zakazana za subotu u podne, uz prethodnu najavu da će se predstavcima medija dozvoliti da postavljaju pitanja, otkazana je u zadnji čas. Kako Danas nezvanično saznaje, vladika Artemije bi u zvaničnom aktu o poslednjim saborskim odlukama trebalo da bude obavešten kojoj će eparhiji SPC pripasti kao monah. U crkvenim krugovima spekuliše se da bi to mogla da bude Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka, kojom upravlja patrijarh srpski Irinej.

Vladika Artemije koji je posle deportacije sa KiM juče došao u Beograd, izjavio je za naš list da još nije zvanično, pisanim aktom obavešten o saborskim odlukama. On kaže da je ranije već najavio da „više neće prihvatiti nikakve nekanonske odluke, a da je poslednja kazna samo jedna u nizu takvih odluka“.

– Nisam u raskolu, niti pravim raskol. Niko ne može da me natera na nešto što ne želim. Nisam se ni od koga odvojio. Ostao sam tamo gde sam i bio – u jednoj svetoj, sabornoj i apostolskoj Crkvi sa svetim apostolima i svetim ocima, Svetim Savom i Svetim vladikom Nikolajem. Ko pravi raskol i odvaja se, to je njegov problem – kategoričan je vladika Artemije.

On se neće vraćati u manastir Šišatovac u Sremskoj eparhiji, koji mu je u maju, posle saborske odluke o razrešenju dužnosti upravljanja ERP, Sinod odredio za mesto boravka. U Šišatovcu je u subotu, u prisustvu episkopa sremskog Vasilija izvršena primopredaja ovog manastira. Jeromonah Varsenufije, koji je u Šišatovac došao iz ERP s vladikom Artemijem, povukao se sa dužnosti igumana.

Vladika Artemije i grupa monaha koja se sa njim vratila u ERP, u subotu rano ujutru, u akciji Kosovske policijske službe, pojačane pripadnicima francuske žandarmerije, deportovani su s KiM. Na administrativnom prelazu Brnjak vladiku Artemija i monahe iz njegove pratnje preuzeo je MUP Srbije. On je u subotu, u pratnji MUP došao do Kraljeva, gde je obeležio 50 godina monaškog života. Do Beograda je juče došao bez policijske pratnje.

Novoimenovani episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je za RTS da je stanje u manastirima ERP sada mirno, „kao posle bure, a kada svi osećaju tišinu“. On tvrdi da se „svi monasi, sveštenici i vernici na ovom prostoru raduju što se sve dobro završilo“. Informativna služba ERP saopštila je juče da se odlaskom vladike Artemija okončala „dvodnevna drama, u kojoj je grupa od četrdesetak pobunjenih monaha, sledbenika bivšeg episkopa Artemija, a uz pomoć grupe civila koji su došli sa njima, pokušala da izvrši puč u ERP i nasilnim zauzimanjem manastira stavi pod kontrolu vladike Artemija manastire na severu Kosova i Raškoj oblasti“.

Isterivanju vladike Artemija i monaha u noći između petka i subote prethodio je dolazak vladike Teodosija u Duboki potok, u pratnji KPS. Informativna služba ERP saopštila je da je posle odluke Sabora o svom raščinjenju „bivši episkop Artemije odbio da se povinuje ovoj odluci i da sa svojim pristalicama napusti uzurpirani manastir Duboku potok“, zbog čega je vladika Teodosije, s blagoslovom privremenog administratora ERP mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, „morao da zatraži pomoć lokalnih Srba iz KPS na severu KiM“.

U regionalnoj KPS u Kosovskoj Mitrovici tvrde da je akcija izvedena na osnovu naredbe Euleks tužilaštva da se raščinjeni vladika Artemije i njegovi sledbenici „izbace iz Dubokog potoka“. Besim Hoti, portparol KPS, izjavio je da KPS „nije reagovala sve do momenta dok nije dobila službeni zahtev predstavnika SPC na Kosovu za asistenciju, zbog ilegalne okupacije objekata“, prenose agencije. Prema njegovim rečima, akciju su izveli policajci iz lokalnih stanica u Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, uz asistenciju specijalnih jedinica Euleksa, koje se nisu „mešale“.

Bajram Redžepi, ministar unutrašnjih poslova Kosova, izjavio je za Danas da nije mnogo upoznat sa detaljima akcije u Dubokom potoku, u kojoj su pripadnici KPS bili u komandnom lancu Euksa i radili su ono što je on njih zahtevano. On napominje da je za njega važno da ne dođe do nemira, ali da ga ne zanima šta se u Crkvi događa ističući da „nije upućen u događaje u Dubokom potoku, jer je imao druge prioritete“. Redžepi kaže da ne veruje da su u rešavanje crkvenih problema na severu KiM bili uključeni i pripadnici MUP Srbije, kako se tvrdilo u pojedinim izveštajima sa terena.

Ivica Dačić, ministar unutrašnih poslova Srbije izjavio je tokom vikenda da je srpska policija „uradila svoj deo posla“.

– MUP je od SPC dobio krivičnu prijavu i zahtev za zaštitu njihovih objekata svuda gde je to u domenu našeg ministarstva. Obavili smo takvu vrstu zaštite – objasnio je Dačić. Prema njegovim rečima, „pojedinci iz okruženja bivšeg vladike uhapšeni su i zadržani u policijskom pritvoru, a MUP je krivičnu prijavu protiv raščinjenog vladike Artemija prosledio tužilaštvu. Dačić smatra da bi raskol u SPC mogao da utiče na političku situaciju na KiM“.

– Mislim da će mnogi u međunarodnoj zajednici podržati raskol u Crkvi sa željom da se stvori SPC na Kosovu koja bi bila nalik nekim drugim crkvama koje bi kasnije mogle da odigraju neku političku ulogu. Zato će Ministarstvo postupati po zahtevu SPC, jer oko toga postoji jedinstven stav i Sabora i Sinoda – ocenjuje Dačić.

Saborske odluke

Informativna služba SPC saopštila je tokom vikenda da je u petak uveče završeno jesenje zasedanje Sabora. Na upravo završenom zasedanju za novog episkopa raško-prizrenskog imenovan je dosadašnji vikar ERP episkop lipljanski Teodosije, a započeti su i razgovori o arondaciji – podeli eparhija. Od delova Niške, Žičke, Šumadisjke i Braničevske eparhije formirana je nova, Kruševačka eparhija kojom će do majskog Sabora administrirati episkop žički Hrizostom. Postignut je načelan dogovor o podeli Arhiepiskopije beograsko-karlovačke i pokrenuto „pitanje osnivanja posebne eparhije za Austriju, sa sedištem u Beču, s obzirom na realne duhovne potrebe i na veličinu i broj vernika sadašnje Eparhije srednjoevropske“, navodi se u saopštenju. Sabor je pozvao vernike u otadžbini i rasejanju da pomognu obnovu manastira Hilandar i od zemljotresa postradalog Kraljevo. Najavljeno je osnivanje još jedne komisije za obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta 2013, u koju bi osim visokodostojnika SPC ušli i predstavnici države, naučne i stručne javnosti. Sabor je od državnog vrha Srbije i predsednika Bugarske tražio oslobađanje arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana, kojeg su bugarske vlasti zadržale u pritvoru na onovu međunarodne Interpolove poternice koju je raspisao Osnovni sud u Bitolju. Bugarski mediji javljaju da je arhiepiskopu Jovanu određen kućni pritvor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari