Na sastanku Predsedništva DS, koji je održan u ponedeljak uveče, većina prisutnih je bila za opciju da Boris Tadić bude kandidat za premijera nove vlade Srbije, „jer bi to za stranku bio najbolji mogući potez“, potvrdio je Danasu izvor blizak vrhu demokrata. Prema njegovim rečima, bivšeg predsednika Srbije su „pritiskali da prihvati predlog za mesto premijera“, ali da sada sve zavisi od njegove odluke. „Jedna od opcija je i, ako Tadić ne prihvati ovaj predlog, da se za premijera kandiduje Dragan Đilas, ali je pitanje da li će on hteti da se odrekne funkcije u Beogradu“, objašnjava izvor našeg lista.

Na pitanje da li će socijalisti prihvatiti eventualni predlog DS da doskorašnji predsednik Republike bude premijer, naš sagovornik ističe da bi to prihvatili svi potencijalni koalicioni partneri i da je sada (po ko zna koji put) – sve na Tadiću.

Kako kaže izvor Danasa, razgovori predstavnika DS i SPS u vezi s dogovorom o formiranju vlade vođeni su još u ponedeljak „mimo javnosti“ i nastavljaju se ovih dana.

Iako je šef poslaničke grupe demokrata u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković u ponedeljak najavio da će ime kandidata za premijera biti saopšteno juče, u utorak, u Informativnoj službi DS rečeno nam je da se to još neće desiti i da je „jedina vest za sada da počinju pregovori s koalicionim partnerima o formiranju izvršne vlasti“.

Prema spekulacijama nekih beogradskih medija, Tadić je već prihvatio da bude predsednik buduće vlade. Njegova izjava da neće biti premijer, koju je izrekao u izbornoj noći, bila je iznenađenje i u samoj DS i data je u „pregrejanoj atmosferi šoka zbog neočekivanog poraza“.

Potpredsednica DS Jelena Trivan rekla je juče da nema osnova za spekulisanje o personalnim rešenjima u vladi pre nego što su pregovori o njenom formiranju uopšte počeli. Trivanova je navela da je na Predsedništvu DS doneta jedino odluka da, na osnovu dogovora od 8. maja, s koalicijom SPS-PUPS-JS počnu pregovori o formiranju parlamentarne većine na svim nivoima.

Potpredsednica SPS Dijana Vukomanović istakla je juče da socijalistima „ne smeta“ da na mestu premijera budu Tadić ili Đilas. „Odluku o premijeru iz DS treba da donesu organi te stranke. SPS nije ničiji tutor, ali saradnja Tadića i Ivice Dačića pokazala se kao funkcionalno i efikasno partnerstvo. Đilas je takođe dokazao svoj legitimitet i sposobnost, ali SPS nije ta koja odlučuje koga će DS kandidovati“, rekla je Vukomanovićeva.

U ponedeljak uveče u sedištu DS u Krunskoj ulici u Beogradu održan je sastanak takozvanog užeg predsedništva stranke, na kojem su skoro četiri sata razmatrani izborni rezultate predsedničkog kandidata Borisa Tadića. Nakon razgovora je saopšteno da će početi pregovore o formiranju vlade s koalicijom SPS-PUPS-JS na osnovu koalicionog sporazuma utvrđenog između dva izborna kruga. Mediji spekulišu da je tom prilikom, između ostalog, bilo predloga i da DS odustane od pokušaja formiranja izvršne vlasti i deluje kao opozicija, što nije prihvaćeno.

LDP i URS

Kako je Danasu rečeno u LDP i URS, ove dve stranke čekaju poziv DS na razgovore o formiranju nove vladajuće koalicije i da nema potrebe pre toga da izlaze u javnost s bilo kakvim idejama i predlozima za buduću vladu. Regularni neformalni kontakti postoje, ali zvaničnih sastanaka s demokratama još nije bilo, kažu u LDP i URS.

Ljajić: Najrealnija vlada DS-SPS

Predsednik SDPS Rasim Ljajić smatra da je u ovom trenutku najrealnije da novu vladu Srbije sastavi koalicija okupljena oko DS i SPS. Ljajić je istakao da će taj proces trajati duže zbog činjenice da će novi predsednik Republike Tomislav Nikolić mandat za sastav nove vlade najpre ponuditi nekom iz svoje SNS, a ako ne budu mogli da sastave većinu, onda će to mesto dobiti neko koga predloži koalicija oko DS. Ljajić je za agenciju Anadolija rekao da očekuje da DS, SPS, LDP i URS formiraju novu vladajuću većinu, a da je dogovor Ivice Dačića i Nikolića o zajedničkoj vlasti „samo teoretska mogućnost“.

Danas anketa: Šta mislite o mogućnosti da Boris Tadić bude predsednik Vlade Srbije?

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija

Mislim da je to manje-više nužda, iako Tadić nije hteo da bude premijer. Vlada ima svu izvršnu moć, pa je predsednik Republike samo ceremonijalna figura, jer nema ovlašćenja kojim bi dovodio u pitanje odluke vlade. Tadić bi na mestu premijera nastavio međunarodne kontakte, što je sjajno obavljao dok je bio šef države. Ne bih se dvoumio da li će međunarodne organizacije pozvati na samite Tadića kao premijera ili Nikolića kao predsednika, koji je za njih i dalje neizvesne orijentacije.

Neven Cvetićanin, naučni saradnik na Institutu društvenih nauka

Tadić je nakon objavljivanja rezultata rekao da ne želi da bude premijer. Mislim da prihvatanje te funkcije ne bi bilo dobro ni za njega, ni za DS. On je dovoljno ozbiljan, mudar i razložan političar i mislim da neće popustiti pritiscima, jedino ako postoje opravdani i državni razlozi. Nakon objavljivanja rezultata u izbornoj noći, lider DS mi je izgledao rasterećeno, kao da mu je pao težak teret s pleća. Sve, u stvari, zavisi od njegove odluke – da li će nastaviti da se bavi politikom ili će se povući.

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa

Mislim da bi mogućnost da Boris Tadić bude novi premijer Srbije bila veoma dobra. Smatram da bi se time obezbedila ravnoteža između jedne grupacije – predsednika države, i druge grupacije – predsednika vlade. DS i njeni koalicioni partneri imaju najbolje kadrove i jako dugo obavljaju svoj posao. Ipak, u vladi bi trebalo da bude i dosta nestranačkih ličnosti i kvalitetnih stručnjaka. Što se tiče navoda da je Dragan Đilas novi „gigant“ DS, onima koji tako misle predlažem da pogledaju izborni rezultat i vide da je Nikolić pobedio Tadića za samo dva i nešto procenta. To znači da Tadić ima veću podršku građana od svih ostalih u DS.

J. D. – B. C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari