Bojan Pajtić možda više ne bude premijer Vojvodine posle rekonstrukcije Pokrajinske vlade koja se očekuje na jesen, a o kojoj uveliko pregovaraju njegova DS, LSV i NDS, saznaje Danas iz više izvora bliskih pregovorima.

U DS, ipak, tvrde da ta opcija nije u igri i da ostaju pri stavu da njihov lider Bojan Pajtić i nadalje treba da obavlja premijersku funkciju.

Prema saznanjima Danasa, Pajtić je spreman da se povuče s premijerskog mesta koje bi prepustio LSV Nenada Čanka, ukoliko ligaši budu spremni da prihvate njegov predlog i preuzmu odgovornost. Izvori našeg lista kažu da postoji i mogućnost da premijersku funkciju do narednih pokrajinskih izbora preuzme Branislav Bugarski, funkcioner DS, koji posle smene Gorana Ješića obavlja dužnost vojvođanskog sekretara za poljoprivredu.

Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora DS, koji predvodi demokrate u pregovorima sa LSV i NDS, odgovarajući na pitanje Danasa da li je tačno da Pajtić više neće biti premijer, odgovara da je to vrlo konkretno pitanje koje niko tokom pregovora nije postavio.

„Osnovni princip kojeg se DS drži u ovim pregovorima jeste da je Bojan Pajtić dobro vodio vladu Vojvodine“, navodi Vasin. Upitan kako će se DS postaviti ukoliko tako nešto ipak bude traženo, on kaže da je to hipotetičko pitanje. „Demokrate u Skupštini Vojvodine imaju 49 odbornika, što je daleko najveći broj. Smatramo da nam pripada mesto premijera i da premijer treba da bude Bojan Pajtić“, izričit je Vasin.

On kaže da je do sada u pregovorima postignut visok stepen saglasnosti. „Prvo se razgovaralo o političkim pitanjima, poput ustavnog položaja Vojvodine, potrebi izmene Ustava, izbornom sistemu, zakonima o finansiranju i nadležnostima, institucijama koje treba da postoje u Vojvodini. Sada smo došli do dela koji se odnosi na rekonstrukciju Vlade, način rada, funkcionisanje sistema, broj sekretarijata, odluke koje zajednički treba donositi“, objašnjava Vasin. On nije želeo da precizira oko čega već postoji saglasnost, rekavši da će to javnosti biti saopšteno „kada za to dođe vreme“.

U LSV je Danasu rečeno da su sada za njih najvažnija politička a ne kadrovska pitanja, i da će se o pojedincima razgovarati ako i kada bude postignuta saglasnost oko načina na koji će biti poboljšan život građana Vojvodine.

Savez vojvođanskih Mađara, stranka koja je pored LSV u koaliciji sa DS, ne učestvuje u pregovorima o rekonstrukciji Pokrajinske vlade. U poslednje vreme između lidera LSV i SVM Nenada Čanka i Ištvana Pastora došlo je do više verbalnih sukoba, a izvori Danasa ocenjuju da je to posledica nezadovoljstva SVM time što je izostavljena iz koalicionih dogovora, dok je LSV navodno nervozna zbog dobrog položaja Pastora u republičkoj koaliciji sa SNS i Aleksandrom Vučićem.

Naši sagovornici kažu da DS, LSV i NDS i bez SVM imaju tanku većinu i da zato ne uzimaju ozbiljno Pastorove stavove. S druge strane, LSV je zainteresovana za mesto predsednika Skupštine Vojvodine, na kojem je sada Pastor.

Šandor Egereši, šef poslaničke grupe SVM u pokrajinskom parlamentu, za Danas kaže da ova partija nije upućena u tok pregovora DS, LSV i NDS i da nema zvanične informacije o tome. Upitan da li je za SVM prihvatljivo da Pajtić više ne bude premijer, on kaže da ne zna da li će uopšte doći do toga i da će Predsedništvo te stranke odlučivati o svemu. On očekuje zvaničan poziv na razgovore od koalicionih partnera i najavljuje da će Predsedništvo SVM odlučivati o tome. Egereši ponavlja da je ideja lidera SVM o koncentracionoj vladi jedino realno rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari