Vladajuće stranke u Pokrajini DS, LSV i SVM nemaju ništa protiv istovremenog održavanja pokrajinskih i lokalnih izbora, ali smatraju da decembar nije zgodan mesec za njihovo raspisivanje, kako je to najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić. Premijer Vojvodine i lider DS Bojan Pajtić za Danas kaže da kao pravnik ne vidi kako je moguće održati izbore pre Ustavom definisanog roka. Pajtić za naš list navodi da je raspisivanje izbora u Vojvodini u isključivoj nadležnosti Pokrajine. „Iznenađen sam da to gospodin Vučić ne zna i da on licitira datumom pokrajinskih izbora. To je možda jedina stvar u ovoj zemlji za koju se on uopšte ne pita“, naveo je Pajtić.

„Decembar možda ne bi bio zgodan termin za izbore zbog budžeta i normalnog funkcionisanja pre svega lokalnih samouprava. Ali ceniće to onaj ko odluku bude donosio. Meni odgovara i decembar, i novembar i januar, ali sam slobodan da kažem šta mislim u odnosu na decembar o kojem se govori“, kaže za Danas Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara.

 Srpska napredna stranka već mesecima pokušava da sruši vlast u Vojvodini, ali za to nema potrebnu skupštinsku većinu. Kako sada stvari stoje, SNS ima nameru da u decembru spoji izbore na lokalu i Pokrajini i tako skrati za nekoliko meseci mandat Pajtiću. Do istovremenog održavanja izbora može doći dogovorom predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković (SNS) i predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora (SVM), koji ih raspisuju.

Pastor za naš list navodi da će se sigurno konsultovati s Gojkovićevom oko datuma održavanja izbora, ali da još o tome nije razmišljao jer je kraj godine daleko.

– Pokrajinski i lokalni izbori treba da budu održani istovremeno, kako je to do sada uglavnom bilo, bar ako nema nekog ozbiljnog razloga da bude drugačije. Taj razlog danas ne vidim – kaže Pastor.

Na pitanje kako će raspisati izbore u decembru, kada je rekao da za to nema osnova dokle god postoji većina u vojvođanskoj skupštini i kada zakonski rok predviđa proleće kao termin, Pastor odgovara da iz tog razloga ne može da dođe do prevremenih izbora.

– Ali ako govorimo o decembru, to već ne bi bili prevremeni izbori – ukazuje Pastor. I Igor Mirović, potpredsednik SNS, za Danas objašnjava da bi bilo dobro i racionalno da se lokalni i pokrajinski izbori održe u isto vreme i da bi izbori u decembru bili redovni.

– Izbori 2012. su održani 6. maja. Ove godine 6. maja ulazimo u izbornu godinu. Kada god da budu izbori do 6. maja 2016, to ne bi bili prevremeni, već u suštini redovni. Formalni rok za raspisivanje izbora je kraći, ali se prema praksi drugih demokratskih država za redovne izbore smatraju oni koji se održe do šest meseci pre isteka zakonskog roka – objašnjava Mirović. On dodaje da osim ustaljene prakse postoji i niz ekonomskih, socijalnih okolnosti koje utiču na odluku o izborima.

U LSV nam je rečeno da izbori na pokrajinskom i lokalnom nivou treba da budu u redovnom roku, u terminu kada se dogovore predsednici dve skupštine. Kako kažu, njima je datum nebitan jer su spremni za izbore.



 

Potencijalni termin

Decembar kao potencijalni termin lokalnih i pokrajinskih izbora pomenuo je početkom ove nedelje premijer Aleksandar Vučić govoreći o scenarijima za rekonstrukciju vlade. On je rekao da bi rekonstrukcija mogla da sačeka izbore u Pokrajini i na lokalu u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari