Predstojeći vanredni parlamentarni izbori imaće referendumski karakter. Građani će se opredeljivati između jasnog plana Demokratske stranke za Srbiju i naprednjačkih obećanja, pomilovanja i odlikovanja, kakve smo već gledali devedesetih godina.

Izbori su potrebni Srbiji, uprkos tome što koštaju. Građani žive lošije nego što su živeli prošle godine, a međusobna trvenja stranaka na vlasti već preskupo koštaju. Niko ne želi da investira u državu u kojoj se ministri međusobno optužuju za korupciju, a opstanak loše vlade, koja je fokusirana isključivo na partikularne stranačke interese, uvek je najskuplje rešenje – ističe u intervjuu za Danas Dejan Nikolić, potpredsednik Demokratske stranke.

Istraživanja ipak pokazuju da vama rejting neprekidno pada i da na izborima ne možete očekivati spektakularne rezultate?

– Popularnost građena tabloidima i politika bez sadržaja koja ne rešava već stvara probleme, uvek pucaju kao balon od sapunice. DS je druga stranka po političkoj snazi i jedina alternativa naprednjačkoj politici koja građane gura u beznađe. Za pitanja nezaposlenosti, eskalacije nasilja u društvu i sve niži standard građana potrebni su plan i ljudi, a rejting se pokazuje isključivo na izborima. Tu je DS u velikoj prednosti.

Očekujete li da će zajedno s parlamentarnim izborima biti raspisani i lokalni, budući da se SNS povukao iz jednog broja opštinskih vlasti?

– Naprednjaci su opštine i gradove pretvorili u politički poligon za parlamentarne izbore, a građane u taoce prizemnih stranačkih interesa. Prekomponovanje vlasti je velika manjkavost izbornog sistema i političke kulture u Srbiji, jer su tako“ ukinuti“ lokalni izbori i poslata poruka građanima da njihov glas ne vredi, a da je stranački interes na prvom mestu. Naprednjaci, izlazeći iz opštinskih i gradskih vlasti, samo potvrđuju svoju lošu kadrovsku strukturu.

Da li je moguća koalicija DS sa SNS posle izbora?

– Ne vidim reformske ideje i poteze SNS koje bi mogle biti tačka spajanja i buduće koalicije sa DS. Naprotiv, vidim Srbiju koja sa SNS klizi ka jednoumlju.

Koliko je DS sa svojim unutrašnjim problemima uopšte spremna za izbore ili bilo kakve izazove?

– Demokratska stranka je kao brod koji plovi napred, uvek je bilo mesta za one koji žele da se dohvate vesla. Okrećemo se izborima za Beograd i za Skupštinu Srbije. Nema vremena za inicijative u DS koje u ovom trenutku pomažu političkim oponentima, jer stabilna DS je interes Srbije, a nestabilna interes Aleksandra Vučića i SNS.

Može li se, ipak, očekivati promena rukovodstva DS pre izbora?

– Nakon parlamentarnih izbora sledi i izborna skupština u DS, u skladu sa Statutom stranke. Sada aktuelno rukovodstvo funkcioniše u punom kapacitetu i ima podršku Glavnog odbora za svoju politiku. Očekujem da akteri svih inicijativa u DS stave svoje ambicije, kompetencije i energiju u funkciju pobede stranke na izborima u Beogradu i Srbiji, jer svaki mesec ove vlade je novi poraz za naše društvo.

Da li je moguće novo cepanje DS?

– Siguran sam da nije moguće. Mislim da su sve demokrate svesne odsudnog trenutka u kojem se nalazi srpsko društvo, i da samo jaka i jedinstvena Demokratska stranka može da odgovori tim izazovima. Naravno, jedinstvo ne podrazumeva jednoumlje, i debata koja se intenzivno vodi u DS, a koju tabloidi predstavljaju kao dramatičan unutarstranački problem, je nivo demokratije koje mnoge stranke teško da mogu da dostignu. Ono što je u realnosti osnaživanje DS, u tabloidima je cepanje.

Bivši predsednik DS Boris Tadić, navodno, traži podršku u stranci da on bude nosilac izborne liste?

– Demokratska stranka je živ organizam u kojem se svakodnevno događaju inicijative i razni procesi. Nisam skoro razgovarao sa Borisom Tadićem, tako da bih bio neodgovoran kada bih vam odgovorio na ovo pitanje sa da ili ne. To pitanje morate postaviti Borisu Tadiću.

Da li je Šutanovcu nuđeno mesto generalnog sekretara stranke umesto Šapića?

– Šapić je iz ličnih razloga dao ostavku i to treba poštovati i ne tabloidizirati. O kandidatu će raspravljati Glavni odbor na sednici 18. januara u Novom Sadu.

Da li ćete tada odrediti i kandidata za gradonačelnika Beograda?

– To je jasno – Dragan Đilas. Čovek koga je na majskim izborima podržalo više od trećine Beograđana i iza koga stoje pobrojivi rezultati koji su Beograd svrstali u red modernih evropskih prestonica.

Ko će biti šef izbornog štaba DS u kampanji za Beograd?

– Gradski odbor je već doneo odluku da predsednik beogradskih demokrata Balša Božović bude šef gradskog izbornog štaba.

Kako gledate na mogućnost da Nebojša Čović bude kandidat SNS za gradonačelnika Beograda?

– SNS insistira na timu, jer nema kandidata koji može da dobije veću podršku Beograđana od Đilasa. Koga god da kandiduju, biće drugi.

Ima li nešto što je ova vlast, po vama, dobro uradila?

– Ima. To je nastavak politike DS u domenu evropskih integracija.

Kriminalizacija

U javnosti se ipak stekao uslov da su pojedini kadrovi DS povezani s kriminalom?

– Ni Slobodan Milošević nije kriminalizovao Zorana Đinđića i nazivao ga izdajnikom zato što je mislio da je poznavanje nemačkog jezika ravno izdaji, već da bi mogao da sprovodi svoju politiku. Kriminalizacijom se skreće pažnja kako bi vlast mogla dva puta u godinu dana da podigne PDV i kako bi „napredni“ ministri mogli da kopaju kanal do Egejskog mora a da im se niko ne smeje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari