Savez vojvođanskih Mađara neće odstupiti od svojih stavova u vezi sa zakonima o javnoj svojini i restituciji, rekao je lider SVM Ištvan Pastor na konferenciji za novinare u Subotici, a povodom događanja oko jučerašnjih sednica skupština Vojvodine i Srbije. On je neočekivano otkazivanje sednice vojvođanskog parlamenta ocenio kao “veoma ozbiljnu situaciju, koja bi mogla izazvati velike posledice”.


Pastor je ponovio tvrdnju iznetu ranije juče da je sednicu Skupštine APV preksinoć „neko telefonom otkazao, tako što je pozvao svih 120 poslanika i time preuzeo ingerencije predsednika parlamenta”. „Nikada se u Srbiji, a ni u Vojvodini, nije dogodilo da neko umesto predsednika zakazuje i otkazuje sednicu parlamenta, i zbog toga što je neko preuzeo prinadležnosti predsednika trebalo bi podneti krivičnu prijavu”, poručio je Pastor.

Predsednik SVM je odbio da kaže ko je tačno otkazao sednicu, osim što je novinarima potvrdio da se radi o nekome iz DS. Nakon telefonskih poziva u nedelju uveče, u skupštinskoj sali u Novom Sadu pojavili su se samo poslanici SVM.

„Mi smo fleksibilna stranka, uvek spremna na razgovor, ali postoje Rubikoni koje ne možemo preći i nikada nećemo prihvatiti oktroisana rešenja. Ukoliko Vojvodina sada odustane od stavova koje je pokrajinska vlada već prihvatila, a koji se tiču vraćanja vojvođanske imovine, više nikada nećemo dobiti priliku da to ispravimo, dok će Vojvodina i dalje propadati”, ocenio je Pastor.

Povodom zakona o restituciji, on je istakao da se ovaj zakon najavljuje već 11 godina, a sada „neko hoće na brzinu da progura neka rešenja”. Takvi predlozi, koji se tiču izuzimanja pojedinih građana iz zakona o restituciji, predstavljaju ugrađivanje kolektivne krivice u propise, smatra Pastor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari