Iako se očekivalo da će posle ohrabrujućih poruka u Beogradu državna sekretarka SAD Hilari Klinton svojom jučerašnjom posetom Briselu jasnije staviti do znanja da bi EU trebalo da omogući napredak Srbije, ni u Briselu ni u Beogradu još uvek se na zna da li će na sednici Saveta ministar spoljnjih poslova EU 25. oktobra u Luksemburgu biti doneta odluka o prosleđivanju srpske kandidature za članstvo Evropskoj komisiji.


Situacija se posebno zakomplikovala kada je Donji dom holandskog parlamenta prekjuče usvojio rezoluciju kojom se od nove vlade traži da se na sednici Saveta založi za odlaganje debate o kandidaturi do novog izveštaja haškog tužioca Serža Bramerca, znači do kraja novembra ili početka decembra. U slučaju da kandidatura Srbije na zasedanju u Luksemburgu, odlukom većine, bude prosleđena EK, Holandija će insistirati da napredak Beograda u proceduri bude „maksimalno uslovljen“ okončanjem saradnje sa Sudom u Hagu. Za svaki dalji korak biće potrebna saglasnost svih zemalja EU, a Holandija će uživati pravo veta.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton razgovarale su juče ujutru o situaciji na Zapadnom Balkanu, potvrdila je Danasu portparolka Eštonove Maja Kocijančić. Klintonova i Eštonova istakle su posle sastanka da imaju ista gledišta o razvoju na Balkanu, uz ocenu da je u regionu vidljiv napredak u reformama i evroatlantskoj integraciji, ali da još dosta treba da se učini, rekla je Kocijančić. Prema njenim rečima, u opsežnoj razmeni mišljenja američke državne sekretarke i visoke predstavnice EU podržan je i dijalog Prištine i Beograda.

Prema rečima diplomatskih izvora agencije Beta, šefice diplomatija SAD i EU razgovarale su i o napretku Srbije u evropskim integracijama. Prema tim izvorima, jedan od zaključaka bio je da su stavovi Vašingtona i EU jasni, a to je da treba podržati evropsku perspektivu Srbije, ali je ocenjeno i da odluku Saveta ministara EU „treba da donesu sve zemlje članice“.

Izvori iz Brisela kažu da se odgovor na pitanje da li će se na Savetu ministara EU odlučivati jednoglasno, što bi značilo da se nalog Komisiji za mišljenje o srpskoj kandidaturi smatra političkim pitanjem, ili će to biti podvedeno pod tehničko pitanje o kojem se odlučuje većinom, „nalazi u tekstu rezolucije“ koju je parlament usvojio. Njome se, naime, ta mogućnost jasno pominje.

Inače, nova vlada Holandije, koju čine ministri iz Narodne stranke za slobodu i demokratiju, koju predvodi premijer Mark Rute, i Demohrišćanske stranke Maksima Ferhagena, položila je juče zakletvu pre kraljicom Beatriks. Prva manjinska vlada u Holandiji od završetka Drugog svetskog rata u parlamentu imaće podršku Slobodarske partije kontroverznog Gerta Vildersa. Ferhagen će biti njen potpredsednik i ministar ekonomije, a novi šef diplomatije je Uri Rozental.

Šutanovac: Srbija hoće i u misije EU

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da Srbija želi da pristupi i bezbednosnoj politici EU i da ubuduće, pored mirovnih misija UN, učestvuje i u onima koje organizuje Unija. „To je put u kome su sve zemlje članice Partnerstva za mir i zemlje koje žele da postanu članice EU“, rekao je Šutanovac juče u Briselu, u pauzi okruglog stola „Stanje Evrope“. Srpski ministar odbrane, koji boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, razgovarao je juče i s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari