Postoji mogućnost da Republičko javno tužilaštvo pokrene postupak protiv Aleksandra Nikitovića, šefa kabineta i savetnika bivšeg premijera Vojislava Koštunice, zbog osnovane sumnje da je on izdao naredbu policiji da se povuče pred huliganima koji su zapalili Ambasadu SAD tokom mitinga „Kosovo je Srbija“, 21. februara 2008. godine – saznaje Danas iz izvora bliskih istrazi.

Naš izvor, koji je zahtevao da ostane anoniman, kaže da je Tužilaštvo došlo do video snimka na kojem je zabeleženo sve što se te večeri događalo ispred zgrade Ambasade SAD, uključujući i devetnaest minuta pre napada, kada je policija, iz do sada nepoznatih razloga, povučena iz Ulice kneza Miloša. Na osnovu tog snimka biće utvrđeni propusti policije, kao i pojedinih funkcionera. Kako ističe naš sagovornik blizak istrazi, postoji sumnja da je Nikitović među najodgovornijima.

Prema ranijim saznanjima Danasa, nije poznato ko je u trenucima eskalacije nereda bio osoba u MUP Srbije koja je izdala naredbu policiji i Žandarmeriji da ne reaguju. Ministar Dragan Jočić bio je u bolnici zbog teške povrede, a državna sekretarka Mirjana Orašanin je za vreme mitinga bila na službenom putu u Crnoj Gori. Mediji su spekulisali, bez čvrstih dokaza, da je policijom faktički tada rukovodio Aleksandar Nikitović, savetnik Vojislava Koštunice. Inače, po Zakonu o policiji, u odsustvu ministra ili zbog njegove sprečenosti, sva ovlašćenja, prava i obaveze prelaze na državnog sekretara.

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže za Danas da Republičko javno tužilaštvo insistira na utvrđivanju šireg kruga odgovornih lica za nasilje oko mitinga „Kosovo je Srbija“.

– Trenutno je krivičnom prijavom obuhvaćeno samo jedno lice. Tužilaštvo je pribavilo mnoštvo novih dokaza. Smatram da istraga treba da pruži odgovor na značajno pitanja – zašto je došlo do povlačenja policije i ko im je izdao naređenje da se povuku – zaključuje Slobodan Homen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari