Nakon ostavke Tomice Milosavljevića na funkciju ministra zdravlja, još jedan član Vlade Srbije iz redova G17 plus uskoro bi mogao da ode s funkcije. Reč je, kako Danas nezvanično saznaje, o ministru kulture Nebojši Bradiću.

G17 plus, napominju naši izvori iz vladajuće koalicije, ima nameru da ovim ostavkama primora i druge koalicione partnere da krenu putem promena u vladi.

Za to vreme, u najužem vrhu Demokratske stranke privode se kraju konsultacije da li bi trebalo menjati premijera i ko bi mogao da nasledi Mirka Cvetkovića na toj poziciji, što bi bilo deo paketa rekonstrukcije vlade. Prve odluke najavljuju se za ovaj vikend, kada bi lideri koalicije Boris Tadić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić trebalo da održe „trojni“ sastanak na temu potrebe promena u sastavu i načinu funkcionisanja Vlade Srbije. Kako saznajemo, predsednici manjih stranaka koje podržavaju vladu još nisu dobili poziv na razgovore o rekonstrukciji.

Potvrdu informacije da će ministar Bradić uskoro otići s funkcije juče nismo mogli da dobijemo ni u G17 plus, ni u Ministarstvu kulture. „Naš stav o rekonstrukciji dobro je poznat i svaka članica koalicije mora da ponese svoj deo tereta“, ponavljaju u stranci Mlađana Dinkića. Nezvanično, ipak, saznajemo da je eventualna ostavka Bradića dogovorena još na sednici Predsedništva G17 plus, koja je održana protekle nedelje.

Da se sprema odlazak još jednog ministra iz Vlade Srbije juče je potvrdila predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović. „Moguće je da bi još jedan ministar do početka marta mogao da podnese ostavku“, rekla je predsednica parlamenta novinarima. U tom slučaju, na vanrednoj sednici Skupštine Srbije bi, pored ostavke Tomice Milosavljevića, bila konstatovana još jedna ostavka. Dejanovićeva pritom nije želela da otkrije čiji odlazak iz vlade se očekuje, rekavši samo da nije reč o ministrima SPS, jer oni „odlično rade svoj posao“. „Da je neko od njih loše radio, mi bismo ga već odavno promenili „, istakla je Đukić Dejanović, inače potpredsednica socijalista. Napomenula je i da je „lično prezadovoljna saradnjom s premijerom Mirkom Cvetkovićem“. „Ne bih ga dala nizašta na svetu“, zaključila je Slavica Đukić Dejanović

U vrhu Demokratske stranke i najužem okruženju predsednika Borisa Tadića postoji saglasnost da Vlada Srbije mora da prođe kroz ozbiljnu transformaciju i da, ukoliko se bude išlo na promenu premijera, to treba da bude ličnost sa snažnim uporištem u DS, verovatno jedan od potpredsednika te stožerne partije vladajuće koalicije.

Sagovornici Danasa iz DS kažu da se u konsultacijama unutar stranke još nije došlo do najpoželjnijeg rešenja za novog predsednika vlade, navodeći da potpredsednici demokrata Dušan Petrović i Dragan Šutanovac najviše odgovaraju političkom profilu ličnosti kakva bi trebalo da dođe na mesto Mirka Cvetkovića. „To treba da bude osoba koja će i Mlađanu Dinkiću i Ivici Dačiću biti autoritet, koja će da vodi vladu kao efikasnu instituciju sposobnu da deluje kompaktno i realizuje reforme, ali će istovremeno i da snažno štiti interese DS u toj vladi“, navode izvori našeg lista iz te stranke, dodajući da među funkcionerima demokrata sve više preovlađuje uverenje da u poslednje vreme izvršnu vlast zapravo usmerava Mlađan Dinkić, a vrhunac su bile njegove najnovije izjave o tome da vlada nema autoritet i da Cvetković „ništa ne odlučuje“.

Aktuelni premijer je na Dinkićeve opaske odgovorio porukom da „ko se umorio, može da ode iz vlade“, što njemu lično ne pada na pamet, već da namerava da ispuni celokupan četvorogodišnji mandat. Lider G17 plus prozvao je u četvrtak uveče preko medija i ministra poljoprivrede Sašu Dragina ocenivši da je ovaj trebalo da bude smenjen već kod prve nestašice, kakva je bila nestašica mleka, i da sada treba da podnese ostavku. Dragin mu je u izjavi novinarima uzvratio, nazvavši takve izjave „paušalnim optužbama“. „Mogu samo da podržim premijera Cvetkovića koji je rekao da, ko se umorio i ko nema elana da radi, može da sedne na klupu“, kazao je Dragin, dodajući pritom da mu „ministarska fotelja nije srasla za leđa“ i da je uvek spreman da ode s funkcije ukoliko se to od njega zatraži.

S druge strane, iz G17 plus poručuju da ne žele zaoštravanje odnosa s koalicionim partnerima, naprotiv. Kako ističu, „u DS vidimo prirodnog partnera i sadašnjeg i budućeg saveznika, ali bilo je neophodno pokrenuti stvari s mrtve tačke, da se konačno preseče Gordijev čvor“. Funkcioneri te stranke tvrde da je Dinkić prethodnih meseci u razgovorima mimo javnosti i medija konstantno govorio Tadiću o lošoj koordinaciji i saradnji u vladi, „bez želje da se meša u kadrovska rešenja DS“. „Čekali smo da se nešto promeni, vreme je prolazilo, a problemi se gomilali. Svedočili smo konfuziji u koaliciji prilikom usvajanja budžeta, zakona o akcizama, sada kod štrajka prosvetnih radnika. Pandorina kutija je otvorena slučajem državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića, kada smo imali na delu otvorenu diverziju investicije Gorenja u Zaječar. To je bio znak da vremena za ovakvu vladu više nema i da su neophodne hitne, suštinske promene“, ističu sagovornici Danasa iz G17 plus.

Nikola Jovanović, programski direktor Centra za novu politiku, za Danas kaže da je rekonstrukcija Vlade Srbije u ovom trenutku poželjna, ali ne zbog suštinskih razloga, da bi se time postigao neki kvalitativni iskorak, već zato što su vladi potrebni jasan identitet, veća podrška javnosti i legitimitet. „Time bi se poslala politička poruka da vlada neće dozvoliti da joj situacija u društvu i u njoj samoj izmakne kontroli“, navodi Jovanović, koji smatra da bi rekonstrukcija značila i pripreme vladajuće koalicije za početak izborne kampanje.

Slaviša Orlović, docent Fakulteta političkih nauka, ocenio je da kritike Mlađana Dinkića neće dovesti do vanrednih izbora, jer su interesi svih stranaka koalicije da vlada opstane mnogo veći i jači. On je agenciji Beta kazao da bi novi izbori povećali šansu za formiranje nove koalicija, što nije u interesu G17 plus. Komentarišući Dinkićeve poslednje izjave, Orlović kaže da je u predizbornoj godini svakoj stranci stalo da se što bolje profiliše u javnosti, ali i da je nekada malo u pitanju i sujeta.

Jovanović: Tadić da se obrati građanima

„Srbiji je potrebna vlada koja radi, a ne vlada koja se svađa, a ako oni koji su u njoj nisu sposobni da rade poslove zbog kojih postoje, onda neka dozvole društvu da ide na izbore kako bismo dobili vladu preokreta“, poručio je predsednik LDP Čedomir Jovanović. „Očekujemo od predsednika Tadića da se se obrati društvu i građanima i da odgovori na dileme koje svojom neefikasnošću i neozbiljnošću pokreću svi predstavnici vlade koju je on formirao“, istakao je Jovanović u izjavi za javnost. Krizu u vladi, smatra lider LDP, proizveli su i svakodnevno uvećavaju oni koji su se sakrili iza Tadića, a danas pokušavaju da odgovornost transferišu na premijera.

Vučić: Vlast kupuje vreme

Rekonstrukcija Vlade Srbije neće ništa značiti građanima jer neće doneti promene, izjavio je novinarima zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, insistirajući da su neophodni vanredni izbori i nova vlada. „Problem vlasti jesu ministri, ali najveći problem je to što režim ne može ništa da ponudi građanima Srbije“, istakao je Vučić, ocenjujući da je rekonstrukcija Cvetkovićevog kabineta prevara i kupovina vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari