Televizije koje su u subotu direktno prenosile u svojim programima proslavu sedmog rođendana Srpske napredne stranke prekršile su odredbe Zakona o elektronskim medijima, kao i obavezujući Kodeks ponašanja emitera. Među njima su i dva nacionalna emitera – Pink i Hepi.

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (nekada RRA) Goran Karadžić kaže za Danas da su u dosadašnjim sličnim situacijama pokretali postupke protiv emitera, ali da u ovom slučaju najpre treba razmotriti monitoring njihove službe za nadzor o tome u kakvoj formi i koliko su trajali ti prenosi.

„Treba prvo da uradimo analizu, pa ćemo nakon toga ubrzo doneti odluku. Svakako da je zabranjena svaka politička kampanja i prenos događaja političkih partija u periodu van izborne kampanje – bilo da je plaćeni termin ili ne. Takve propise, inače, nije donelo REM, već su usvojeni u parlamentu glasovima predstavnika vlasti i opozicije“, navodi Karadžić.

Ono što ovo regulatorno telo, inače, može da uradi jeste da izrekne opomenu ili upozorenje, kao i da pokrene prekršajne prijave protiv emitera. Iz dosadašnje prakse to se nije pokazalo kao delotvorno i emiteri zapravo nisu osetili nikakve konkretne sankcije. S druge strane, regulatorna tela u Bosni i Hercegovini i Mađarskoj, na primer, imaju ovlašćenja da izriču i finansijske kazne, koje bi verovatno imale više efekta u Srbiji.

U Zakonu o elektronskim medijima navodi se da su emiteri dužni da poštuju zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, dok u Opštem obavezujućem uputstvu o ponašanju emitera (Kodeks ponašanja emitera) se ističe da je van trajanja predizborne kampanje „zabranjeno direktno ili indirektno reklamirati političke organizacije i oglašavati njihove skupove, akcije ili manifestacije bilo koje vrste u kojima se pojavljuje njihovo puno ili skraćeno ime“.

„Zabranjeno je izrazito programsko favorizovanje ili izrazita diskriminacija legalnih političkih partija, organizacija ili njihovih funkcionera. Zabranjeno je političku propagandu maskirati bilo kojom vrstom programa, naročito informativnog ili programa političkih aktuelnosti“, navodi se još u Kodeksu.

Odgovore predstavnika televizija Pink i Hepi, kao i nekadašnjeg gradskog emitera Studija B, na pitanje da li su ovo bili plaćeni termini i zašto su ih prenosili uprkos propisima juče nismo dobili.

Sedmi rođendan SNS proslavljen je u subotu u Sava centru, gde je prisustvovalo više hiljada gostiju. Predsednik stranke i premijer Aleksandar Vučić se tom prilikom zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, osnivaču te stranke, na hrabrosti i tome što je zemlji dao priliku da izađe iz višegodišnje i višedecenijske krize i poručio da Nikolić dobro radi svoj posao i da će uvek imati podršku SNS. Vučić je najavio za januar stranačku skupštinu kako bi SNS zamenio „one koji vlast koriste za bogaćenje, umesto da rade za svoju državu“.

Predsednik Nikolić izjavio je da nema bolje vlade od vlade SNS i boljeg premijera od Aleksandra Vučića i poručio članovima stranke da niko ne može da ih pobedi i da ne dozvole sami da to učine.

NUNS: SNS vrši pritisak na RTS

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je juče da SNS vrši pritisak na uređivačku politiku javnog servisa, povodom saopštenja te stranke o gostovanju glavnog i odgovornog urednika Danasa Zorana Panovića u Drugom dnevniku RTS. NUNS upozorava SNS da je obaveza novinara da sagovorniku postavi pitanja o najvažnijim društvenim temama, a da je suština postojanja javnog servisa, i medija uopšte, stvaranje mogućnosti da se čuju različita mišljenja. SNS je, podsetimo, ocenila da su „optužbe RTS-a i Panovića“ skandalozne. NUNS je juče odgovorila SNS da je to udruženje „odavno zavisno udruženje DS“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari