List Danas dobio je juče priznanje za medijsku podršku i doprinos u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou i radu lokalnih antikorupcijskih foruma (LAF) koje je inicirao Biro za društvena istraživanja (BIRODI). Priznanje je, pre svega, usledilo zbog pisanja dopisnice Danasa iz Niša Zorice Miladinović, povodom poziva LAF državnim organima da ispitaju ima li korupcije pri nezakonitom trošenju 20 odsto budžeta Niša koje je konstatovala Državna revizorska institucija.


Osim Danasa, priznanje je dodeljeno i Južnim vestima i Radio-televiziji Vojvodina. BIRODI je predstavio prvi izveštaj o sprovođenju lokalnih antikorupcijskih planova za 2012. U izveštaju se konstatuje da je u Zrenjaninu, Nišu, Kragujevcu i Požegi došlo do napretka u uspostavljanju sistema za borbu protiv korupcije koji predstavlja obavezu koju je trebalo da sprovedu sve lokalne samouprave prema Akcionom planu za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije iz 2006.

– Konstatujemo da je došlo do napretka, ali taj napredak još ne garantuje održiv nivo borbe protiv korupcije. Ovo se, pre svega, odnosi na unapređenje materijalno-tehničkih kapaciteta lokalnih antikorupcijskih foruma, zatim unapređenje uslova za primenu mera iz lokalnih planova za borbu protiv korupcije i stvaranja ambijenta u kojem će lokalni antikorupcijski forumi biti autonomni, kako u odnosu na lokalnu samoupravu i njen politički uticaj i moć, tako i u odnosu na BIRODI, kao inicijatora procesa – zaključili su predstavnici BIRODI Pavle Dimitrijević i Zoran Gavrilović.

Prema njihovim navodima, uopšteno gledajući borba protiv korupcije u gradovima Srbije se nalazi u fazi koju karakteriše odsustvo sistema za borbu protiv korupcije, „gde se borci protiv korupcije tolerišu, gde se kroz mehanizme kooptiranja pacifikuju, a ako ih ni to ne „ubedi“, protiv njih se sprovode medijska i svake druga odmazda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari