Veliki broj bivših pripadnika MUP Srbije i Civilne zaštite koji su ostali bez posla, zbog čega pripremaju nove proteste, izbor srpskih sudija i tužilaca koji će preći u kosovsko pravosuđe, oduzimanje crkvene imovine, sporno produženje zatvorskog pritvora lideru SDP Oliveru Ivanoviću – sve su to, kako ocenjuju za Danas sadašnji i bivši poslanici u Skupštini Kosova Nenad Rašić i Rada Trajković „plodovi su primene Briselskog sporazuma koji na duže staze mogu da ugroze opstanak srpskog naroda i njegove kulturne baštine na KiM“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Iako pripadaju srpskim politi;arima koji su, za razliku od Privremene skupštine AP KiM, u startu podržali ovaj briselski „projekat“, oba sagovornika Danasa ukazuju na praksu koja govori da Briselski sporazum „ne rešava problem funkcionalnog opstanka kosovskih Srba“.

– Ovaj sporazum je u Prištini bio dostupan svim članovima vlade – ministrima, njihovom zamenicima, što nije bio slučaj i u Beogradu, zato što je ovaj dokument veoma zahtevan za srpsku stranu. Predviđa raspuštanje MUP Srbije, Civilne zaštite, pravosuđa… iz čega se odmah videlo da će njegovo sprovođenje značiti finansijski udarac za srpsku zajednicu. Jasno je da će se tražiti dalje smanjivanje liste onih koji se finansiraju ili imaju podršku Beograda. Nezvanično se priča da će do kraja godine Beograd morati da ugasi i privremena opštinska veća na KiM, koja i sada imaju limitiran broj zaposlenih, kaže za Danas Nenad Rašić, predsednik Progresivne demokratske stranke, poslanik u Skupštini i bivši ministar u Vladi Kosova.

On ističe da je srpski ministar pravosuđa „konačno nazvao stvari pravim imenom kada je u slučaju Olivera Ivanovića priznao da Beograd nema suverenitet nad pravosuđem na KiM“.

– To se vidi i po tome što sud na sve garancije i molbe Beograda produžava pritvor optuženima. Beograd ili nema uticaja ili nema političku volju da preuzme sve što treba da bi se Ivanović branio sa slobode. Sporazum o pravosuđu je stupio na snagu, ali je u kosovske sudove od 14 primljeno 10 sudija, a umesto 15 devet tužilaca koji „ispunjavaju uslove“, objašnjava Rašić.

Rada Trajković, bivši poslanik Skupštine Kosova, kaže da se zalaže za institucionalno rešavanje položaja Srba na KiM, ali da to nije moguće bez institucionalnih veza sa Beogradom. Ona smatra da „Briselski sporazum na delu znači puštanje niz vodu KiM i kosovskih Srba“.

– Manastiru Visoki Dečani oduzeto je 23 hektara zemlje. Protiv Ivanovića se vodi politički, a ne pravni proces. Imovinska pitanja se rešavaju na štetu Srba, kao recimo u Štrpcu, gde je navodna francuska investicija maska za prodaju Brezovice lokalnom Albancu, koji je na sumnjiv način stekao imovinu. To znači da bi Srbi kojima je ovaj turistički centar jedini izvor egzistencije mogli da ostanu bez posla. Od nas se krije šta će biti sa univerzitetom, zdravstvom, kulturnom baštinom… Kroz razna kosovska dokumenta počinjemo da gubimo identitet, a sprema se i proces gubljenja identiteta naše Crkve. Briselski sporazum u suštini znači da se prihvata rešenje kojim se, u istorijskom kontekstu, legalizuje nestanak srpskog naroda i njegove kulturne baštine na KiM – upozorava Rada Trajković.

Opozicija odložila potpisivanje Zakona o specijalnom sudu

AZBK Ramuša Haradinaja, Inicijativa za Kosovo Fatmira LJimaja i Samoopredeljenje juče su „sprečili“ predsednicu Kosova Atifete Jahjagu da potpiše Zakon o specijalnom sudu, koji je kosovski parlament, iz drugog puta i pod pritiskom Zapada, usvojio 3. avgusta. Oni su u zadnji zakonski čas podneli inicijativu Ustavnom sudu Kosova da utvrdi da li ovaj Zakon ugrožava kosovski suverenitet. Prištinski mediji javljaju da bi USK trebalo da se izjasni u roku od 30 dana.

Đurić traći pomoć Unmika i Euleksa

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić uputio je juče pisma šefovima Unmika i Euleksa Faridu Zarifu i Gabrielu Meučiju, od kojih traži da se angažuju kako bi lideru SDP Oliveru Ivanoviću i penzionisanom oficiru MUP Srbije Dragoljubu Delibašiću bilo omogućeno da se brane sa slobode. Đurić je upozorio da bi zadržavanje Ivanovića i Delibašića u zatvorskom pritvoru moglo da ima posledice po sprovođenje Briselskog sporazuma o pravosuđu između Beograda i Prištine. U SDP Danasu je rečeno da je stanje Olivera Ivanovića, koji od prošlog petka štrajkuje glađu, stabilno i da je pod lekarskim nadzorom.

Stupa na snagu dogovor o osiguranju

U ponoć između utorka i srede trebalo je da stupi na snagu Memorandum o osiguranju vozila, koji su u Briselu 23. juna potpisali i Beograd i Priština. Sporazum podrazumeva da će vozila registrovana na Kosovu prelaziti na teritoriju centralne Srbije sa polisom osiguranja MTPL, dok će za vozila sa srpskim tablicama na KiM biti dovoljna polisa osiguranja koja važi u celoj Srbiji. Režim korišćenja registarskih tablica je nepromenjen – vozila sa „RSK“ tablicama ne mogu da uđu u ostatak Srbije, koriste privremene tablice, rečeno je Danasu u Kancelariji za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari