Direktor nevladine organizacije Centar za praktičnu politiku i dugogodišnji aktivista u nevladinom sektoru Dragan Popović juče je podneo neopozivu ostavku na mesto člana Političkog saveta Liberalno-demokratske partije. Među razlozima koje je naveo za taj čin su neslaganje s „koketiranjem“ LDP sa SNS, odluku LDP da na izbore 16. marta izađe u koaliciji sa strankom bliskom muftiji Muameru Zukorliću, kao i činjenicu da se na izbornoj listi stranke Čedomira Jovanovića (LDP-SDU-BDZS-ASNS) nisu našli Miljenko Dereta i Svetislava Bulajić, doskorašnji poslanici te partije u Skupštini Srbije.

Dnevni list Danas prenosi tekst ostavke Dragana Popovića upućen vrhu LDP.

„Poštovane prijateljice i prijatelji, sa žaljenjem vas obaveštavam da podnosim neopozivu ostavku na mesto člana Političkog saveta Liberalno-demokratske partije. S obzirom da je u pitanju telo sastavljeno od nestranačkih ličnosti, bilo mi je zadovoljstvo da pomognem eventualnim savetima i razmišljanjem rad i delovanje LDP-a. Iako se ne slažem s politikom koketiranja sa Srpskom naprednom strankom, što sam jasno iskazao na sednicama saveta, do sada se nisam odlučio za ovaj korak ne želeći da svojim potezima nanosim bilo kakvu štetu stranci koja je godinama zastupala vrednosti za koje se i sam borim.

Podsećam da je organizacija koju vodim, Centar za praktičnu politiku, protestovala protiv govora mržnje medija pod kontrolom muftije Zukorlića i godinama upozoravala na štetno delovanje te radikalno desničarske struje među sandžačkim Bošnjacima. Između ostalog, poznati su po negiranju jednakosti muškaraca i žena, po borbi protiv mešanih brakova i po linču političkih protivnika, ali i aktivista civilnog sektora i boraca za ljudska prava poput Aide Ćorović i Semihe Kačar. Jasno je da nijedan borac za ljudska prava ne može podržati listu na kojoj su otvoreni neprijatelji ljudskih prava.

Pred izbore 2012. godine javno sam napisao da je jedan od razloga zašto glasam za LDP upravo poslanička lista na kojoj se nalaze ljudi od integriteta poput Miljenka Derete i Svetislave Bulajić. Njih dvoje su ovoga puta izostavljeni s liste, a da niko iz stranke čak nije ni razgovarao s njima. Verujem da je fer i korektan odnos prema ljudima jedna od vrednosti koje bi svaka stranka trebalo posebno da neguje. Ta je vrednost ovog puta grubo pogažena, što je dodatni razlog da na izborima ne glasam za LDP.

U takvoj situaciji nekorektno bi bilo da i dalje budem član Političkog saveta stranke. Uz nadu da će me buduće delovanje stranke demantovati, još jednom izražavam žaljenje što više ne delimo iste vrednosti i ne borimo se za iste ciljeve.“

LDP poziva stranke da predstave programe

LDP je juče pozvao političke partije da u izbornoj kampanji predstave programe i konkretne politike umesto populizma i demagogije. „Mi ćemo tako prvi uraditi. Ključne teme u kampanji LDP biće ekonomske promene, sređivanje stanja u državnoj upravi, javnoj adminsitraciji, državnim fondovima. Taj plan se privodi kraju, a fokusira se na sektor ekonomije, javnih preduzeća, refomu socijalne zaštite, reformu PIO, zdravstva, tržišta rada, sve one oblastima u kojima vlade od 2004. nisu ništa uradile“, rekao je novinarima potpredsednik LDP Bojan Đurić. Kako je objasnio, LDP će u svakoj predloženoj meri biti vrlo konkretan, pokazaće i dokazaće koliko ona košta i kako će biti pronađen novac iz javnih i budžetskih sredstava da bi se troškovi pokrili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari