Način na koji će Beograd, uz pomoć OEBS, 6. maja sprovesti predsedničke i parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji, prema mišljenju političkih lidera Srba sa KiM predstavlja kompromis sa zahtevima Prištine i otvara pitanje regularnosti takvog izbornog procesa.


Prema Uputstvu Republičke izborne komisije za sprovođenje predsedničkih i parlamentarnih izbora u AP KiM, kosovski glasovi brojaće se van teritorije Pokrajine – u Raškoj, a „biračka mesta odrediće RIK na predlog resornog Ministarstva“, iako su izbori na svim nivoima raspisani na celoj teritoriji Srbije. U RIK juče nije bilo moguće potvrditi da li je sa OEBS postignut konačan dogovor o broju biračkih mesta. OEBS traži od Srbije da se njihov broj smanji sa 280 na 90 maksimum.

Uprkos upozorenjima da su uslovi OEBS „na granici legalnog“, iz Uputstva RIK, protiv kog su bili članovi ovog tela iz DSS, SRS i SNS, vidi se da je Beograd pristao ne samo da se glasovi prebrojavaju van Kosova, nego i da smanji broj članova biračkih odbora, koji će imati samo predsedavajućeg i dva člana. O zahtevima OEBS, među kojima je i „isticanje državnih simbola Srbije samo unutar biračkih mesta na Kosovu“, prema ranijim najavama iz Ministarstva za KiM, poslednju reč trebalo je da donese Vlada Srbije.

– Sve su to posledice insistiranja na lokalnim izborima, za koje se u startu znalo da ne mogu da se održe na KiM bez saglasnosti međunarodne zajednice. Inaćenjem oko toga doveli smo Prištinu u poziciju da postavlja uslove – ocenjuje za Danas Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM.

Ivanović tvrdi da Ministarstvo „neće određivati biračka mesta, nego će samo biti logistička podrška RIK, koja će o tome odlučivati“. On je juče ocenio za Radio KiM da bi brojanje glasova u Raškoj moglo da „obori interesovanje građana za glasanje i probudi sumnju u regularnost izbora“.

– Zloupotrebe su uvek moguće i na KiM ih je uvek bilo, ali suština je da su ovakvim izborima kosovski Srbi dobili status nelegalizovane dijaspore. Brojanje glasova u Raškoj je kompromis. Priština ne dopušta održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora zato što Srbija nema ambasadu na Kosovu, gde bi glasali građani sa dvojnim državljanstvom – kaže za Danas Rada Trajković, poslanica Jedinstvena srpske liste u Skupštini Kosova.

Ona napominje da su srpski politički predstavnici na KiM „upozorili međunarodnu zajednicu na neophodnost da se na Kosovu održe bar neki pravi srpski izbori, na osnovu čijih rezultata bi Beograd, eventualno, mogao da imenuje opštinska veća, iako to nije realno političko stanje, jer kosovski Srbi većinom glasaju za DSS, SRS, SNS“.

– Ovo je direktno priznanje nezavisnosti Kosova. Uslovi na terenu zahtevaju što veći broj biračkih mesta, a ne njihovo smanjenje. Ako prenos biračkog materijala i 12 sati glasanja nisu ugroženi, zašto bi bilo brojanje glasova na terenu. Ali, vlast zna da je reč o biračkom telu koje će podržati opoziciju, a njoj je svaki glas važan. Sto hiljada birača na KiM nije malo, Tomislav Nikolić je na prošlim izborima za toliko izgubio od Borisa Tadića – kaže za Danas Milan Ivanović, predsednik SNV severnog KiM.

On smatra da način glasanja ne samo da dovodi u pitanje regularnost izbora na KiM, nego otvara i mogućnost „poništenja kosovskih glasova, ukoliko glasačke kutije na putu do Raške budu blokirane i oduzete“.

Dačić upozorava na ekstremiste

Predsednički kandidat liste SPS-PUPS-JS i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da za Srbiju „predstavlja veliki uspeh to što će se izbori na KiM održati po srpskim zakonima i uz pomoć OEBS“. Dačić je rekao i da postoje informacije da „ne samo prištinske vlasti, nego i razne ekstremne grupacije Albanaca, koje nisu pod kontrolom Kfora i Euleksa, pripremaju akcije za ometanje izbora“.

DSS za glasanje

Lideri DSS na KiM pozvali su juče birače da u što većem broju izađu na izbore, bez obzira na uslove glasanja i teškoće u Pokrajini, kao i da glasaju protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

Rose u prostorijama SRS u Gračanici

Gračanica, Beograd – Pripadnici Rose, specijalne jedinice Kosovske policijske službe, sinoć su pretresli prostorije SRS u Gračanici, oduzeli stanačke materijale i priveli predsednika skupštine grada Prištine i prvog čoveka Skupštine zajednice opština AP KiM Radovana Ničića, kao i predsednika Opštinskog odbora radikala i poslaničkog kandidata Dragutina Perića.”Samo su nam uzeli izjave, ne navodeći razlog za privođenje i rekli da ćemo imati posla sa tužiocem”, izjavio je Ničić za Danas. On kaže su Srbi okupljeni oko stanice KPS počeli da se razilale posle njegovog puštanja i najave da ni Perić neće biti zadržan. Akcija Rose počela je cepanjem plakata sa fotografijom lidera SRS Vojislava Šešelja u Gračanici i pretresom srpskih kuća. Ničić je potvrdio za naš list da se u sredu u gračaničkom Domu kulture planira skup SRS na kome bi trebalo da učestvuju i stranački lideri iz Beograda. Predsednički kandidat liste SPS – PUPS – JS i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poslednja dva dana upozoravao je da “postoje informacije srpskih i stranih službi da prištinske vlasti i razne ekstremne grupacije Albanaca, koje nisu pod kontrolom Kfora i Euleksa, pripremaju akcije za ometanje srpskih predsedničkih i parlamentranih izbora 6. maja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari