Prvi protest opozicije ispred RIK-a 1Foto: Jasmina Lukač

Ispred RIK-a danas nešto posle 18 časova održan je prvi ulični protest zbog krađe glasova. Stotinak građana okupilo se ispred RIK-a a obratio im se lider DS-a Bojan Pajtić.

On je poručio da će se ukoliko bude potrebno protesti nastaviti za četiri dana. „Borićemo se kao 1996. i 1997. godine za izbornu volju građana, nećemo dozvoliti, bez obzira na političke razlike, da jedan jedini glas bude ukraden, a mnogo je glasova ukradeno“, rekao je Pajtić novinarima u Skupštini Srbije ispred sale u kojoj zaseda RIK.Inače za to vreme u RIK-u je bio Nebojša Stefanović.

Danas ranije su ulazi zgrada na Vračaru osvanuli su izlepljeni pozivima na protest ispred zgrade opštine u cilju odbrane glasova. U pozivu koji je potpisalo udruženje slobodnih građana, stanovnici Vračara se obaveštavaju da trojka Vesić-Veselinović-Vučić organizuju prekrajanje izborne volje na Vračaru.

U ovoj opštini, posle izbora na kojima je pobedila koalicija oko DS i dobila jedan mandat više od naprednjaka, još uvek nije izvesno da će demokrate ponovo upravljati njom. Kako saznajemo, oni pregovaraju sa pokretom Dosta je bilo, ali sumnjaju da bi neki od odbornika ovog pokreta mogli da se priklone drugim strankama.

Naprednjaci sa Vračara poručivali su da SNS vodi razgovore sa drugim strankama oko formiranja vlasti na Vračaru. Nije isključena ni koalicija sa SNS i SPS ukoliko prihvate njihov program. Demokrate sa koalicionim partnerima osvojile su na Vračaru 17 mandata, SNS 16, Dosta je bilo sedam mandata, SPS tri mandata, DSS dva mandata.

Prema najnovijim rezultatima RIK-a na osnovu obrađenih 98,64 odsto biračkih mesta (98,48 odsto biračkog tela) koalicija oko SNS-a osvojila je 48,24 odsto glasova, koaliciji SPS-JS pripalo je 10,95, SRS je osvojio 8,11 odsto, DS 6,04 odsto, Dosta je bilo 6,04 odsto. U parlament ulaze i koalicije SDS-LDP-LSV sa osvojenih 5,03 odsto i DSS-Dveri sa 5,01 odsto.RIK je saopštio da je ukupna izlaznost na izborima bila 56,25 odsto.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


              

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari