Ruski premijer Vladimir Putin planira da poseti Beograd i drugi put ove godine, a najverovatniji datum je 22 – 23. oktobar, saznaje Danas iz izvora u srpskom državnom vrhu. „Putin nam ponovo dolazi, za oko mesec dana, najverovatnije 22 – 23. oktobra, a povod je kampanja za izbore u Rusiji“, rekli su nam dobro obavešteni sagovornici iz vlasti u Beogradu.



Predsednik vlade Ruske Federacije bio je u zvaničnoj poseti Srbiji 23. marta ove godine, kada je o temama političke i ekonomske saradnje razgovarao s predsednikom Borisom Tadićem i članovima Vlade Srbije, s premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu.

Putinova želja da posle tačno sedam meseci opet dođe u Beograd iznenadila je mnoge u srpskom državnom vrhu, ali stvari su postale jasnije kada im je objašnjeno da se zapravo radi o njegovim međunarodnim aktivnostima uoči ruskih parlamentarnih izbora u decembru i predsedničkih u martu. Prema najnovijim vestima iz Moskve, s kongresa vladajuće Jedinstvene Rusije, u Kremlju će se desiti postizborna rokada. Funkciju prvog čoveka vlade krajem godine preuzeće Dmitrij Medvedev, na čije će mesto predsednika Ruske Federacije u martu doći Vladimir Putin.

Nova Putinova poseta Srbiji odigraće se u periodu pojačanih kontroverzi o prirodi i perspektivi odnosa Beograda i Moskve, nakon diplomatskog incidenta koji je ruski ambasador Aleksandar Konuzin napravio na međunarodnom Beogradskom bezbednosnom forumu.

Danasovi sagovornici iz srpskog državnog vrha, koji su prisustvovali sastancima prilikom Putinovog prethodnog boravka u Beogradu, u ovom trenutku ne mogu da preciziraju šta bi mogle biti teme razgovora u oktobru. Ipak, ističu da je Putin u martu članovima Vlade Srbije praktično saopštio spisak ovdašnjih energetskih i infrastrukturnih projekata i preduzeća za koje je Rusija zainteresovana, tako da je moguće da sada stiže po jasan odgovor srpske strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari