"Istorijski rezultat" SNS, ali sa 27 poslanika manje 1Foto FoNet

Iako je lider SNS Aleksandar Vučić rezultat svoje koalicije na nedeljnim izborima ocenio kao istorijski, ipak lista oko naprednjaka prema proceni Republičke izborne komisije, imače 27 madata manje. Naime, lista oko SNS je na izborima 2014. imala 158 manadata sa osvojenih 48,35 manadata, a prema podacima RIK, na obrađenih 97,45 odsto uzorka, naprednjaci će sa osvojenih oko 48,25 odsto imati 131 mandat.

Kako su Danasu rekli izvori bliski diplomatama, među njima provejava mišljenje, koje su imali i pre raspisivanje izbora, da se izbori ne raspisuju kada je izvesno da će se dobiti manje mandata. To se ispostavilo tačnim, ali tu je još jedan problem, a to je ulazak SRS u parlament. Kako kažu naši sagovornici, diplomatama je od početka bio nejasan odnos između Vučiča i Šešelja, koji će i ubuduće biti praćen. Ipak, oni su uvereni da će i naredna vlada nastaviti put evropskih integracija.

Vučić je u nedelju posle prvih preliminarnih rezulatat izjavio: Ovo je istorijski rezultat, izvanredan rezultat za nas koji pokazuje ozbiljnost i odgovornost građana. Več narednih dana ćemo nastaviti da radimo sve što smo počeli još žešće. Kako je primetio, nije mala stvar ostvariti ovakve rezulate posle dve godine veoma teških reformi.

On je naveo da nema vremena za slavlja, ali juče niko od tehničkih ministara nije imao odgovor na pitanje kada će nova vlada biti formirana i koje stranke će je činiti. Podsetimo, prošla vlada formirana je u daleko kraćem roku u odnosu na mesece koji su ranije bili potrebni da se oforme koalicije. Izbori 2014. su održani 16. marta, a premijer i ministri su zakletvu položili 27. aprila.

Vučić je danas ipak izjavio da će nova Vlada Srbije biti formirana najkasnije početkom juna, neposredno posle vanredne stranačke skupštine, koja će biti održana 28. maja. Na konferenci za medije održanoj posle sednice Predsedništv SNS, na kojoj je doneta odluka o održavanju vanredne skupštine, Vučić je rekao da su moguće koalicije, ali da ne žuri da bilo koga zove.

On je precizirao da SNS u ovom trenutku računa na koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara i dodao da će Predsedništvu predložiti da Ištvan Pastor bude predsednik Skupštine Vojvodine.

Komentarišući izborne rezultate, Vučić je rekao da se u sitne sate dolazilo do cenzusa od pet odsto i istakao da veruje državnim organima, ali čeka konačne rezultate, pa se tada može desiti da i SNS traži da se istresu džakovi i prebroje glasovi.

Rokovi

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora treba da budu utvrđeni najkasnije u četvrtak 28. aprila do 20 sati, od kada počinje da teče rok za formiranje novog saziva republičkog parlamenta. Mandati poslanicima novog saziva Narodne skupštine treba da budu dodeljeni u roku od 10 dana od proglašenja konačnih rezultata, a taj rok ističe 8. maja. Prva sednica novog saziva parlamenta treba da bude održana najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, nakon čega sledi proces formiranja Vlade. Vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta – u suprotnom sledi raspuštanje parlamenta.

RIK: U parlamentu 12 lista

Republička izborna komisija saopštila je večeras da je, na osnovu 98,56 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 98,51 odsto biračkog tela, sedam lista prešlo cenzus na vanrednim parlamentarnim izborima. Najviše glasova, 48,23 odsto, dobila je SNS, koja će u novom sazivu Skupštine Srbije imati apsolutnu većinu od 131 poslanika. SPS ima 10,98 odsto glasova, SRS 8,09, DS 6,04, Pokret Dosta je bilo 6,03, koalicija SDS-LDP-LSV 5,03 i koalicija DSS-Dveri 5 odsto. Prema rečima člana RIK, direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića, poslanike će u Skupštini Srbije imati i pet manjinskih lista. Na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo je 56,25 odsto upisanih u biračke spiskove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari