Izvršni savet Uneska juče je na prvoj plenarnoj sednici bez glasanja usvojio dnevni red svog 197. zasedanja u kome se nalazi i zahtev za članstvo samoproglašene kosovske države, koji je u ime Prištine 4. avgusta podnela Albanija. Zahtev Prišine je 43. tačka dnevnog reda o kojoj će se raspravljati 21. oktobra, kada će se odlučiti da li će Kosovo dobiti ili ne preporuku Izvršnog saveta za Generalnu skupštinu Uneska, koja je jedina nadležna za odluku o članstvu.


Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, konsenzusom je odlučeno da se o dnevnom redu ne glasa, zato što o tome nema rasprave, ali su se odmah po njegovom usvajanju protiv stavljanja kosovskog zahteva u agendu izjasnile Rusija, Kina, Argentina, Brazil, Španija.. Agencije prenose da su predstavnici većine od 58 članica Izvršnoj saveta zastupale stav da se „prijem Kosova smatra tačkom dnevnog reda, ali da to ne znači da je odluka doneta“.

– Zahtev Prištine je vrlo problematična stvar. Tome se protive ne samo Rusija, Kina, Brazil… nego i mnoge druge uticajne i važne države – kaže za Danas Darko Tanasković, ambasador Srbije pri Unesku.

Na sajtu Uneska, uz zahtev Albanije, koji je podržalo 47 država, objavljen je i tekst albanskog preloga odluke u kome „Izvršni savet preporučuje Generalnoj skupštini da prihvati Republiku Kosovo kao člana Uneska“. U tekstu tog predloga piše da „Republika Kosovo prihvata Uneskov Ustav i spremna je da ispuni obaveze koje proizilaze iz njenog zahteva i da doprinese troškovima organizacije“, kao i da je ovakva odluka u skladu sa Ustavom Uneska, kojim je propisano da „država koja nije članica UN može da podnese zahtev za članstvo u organizaciji i to po preporuci Izvršnog saveta glasanjem dvotrećinske većine Generalne skupštine“.

Kako je Danasu objašnjeno, uz zahteve se po pravilu prilažu i predlozi odluka, koje je Sekretarijat Uneska dužan da uskladi da principima UN. Ambasador Tanasković je za naš list ranije izjavio da je Delegacija Srbije pri Unesku „uputila nekoliko energičnih upozorenja Sekretarijatu Uneska u vezi s odstupanjem od usvojenih međunarodnopravnih standarda tretiranja „Kosova“ u tekstu predloga Albanije i nepoštovanja odredbi Rezolucija 1244 SB UN“.

Za izglasavanje predložene preporuke Prištini je potrebna prosta većina u Izvršnom odboru, u kome su od 58 članica 32 priznale Kosovo. Zvanični Beograd, kome predstoji desetak dana žestoke diplomatske aktivnosti, računa da sve države koje su priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost ne žele Kosovo u Unesku. Ukoliko Priština dobije preporuku, njen zahtev ide pred Generalnu skupštinu Uneska, koja bi trebalo da zaseda od 3. do 18. novembra.

DSS traži od Vučića istinu

– Povodom jučerašnje sednice Izvršnog saveta Uneska, DSS je uputila otvoreno pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kome poručuje da se „približio trenutak istine: ili će nastaviti da laže narod, ili će se narodu obratiti istinom i raspisati referendum sa jednostavnim pitanjem: da li ste za ulazak Srbije u EU po cenu priznavanja nezavisnosti Kosova?“. U DSS upozoravaju Vučića da je „politika snishodljivosti kojom ponižava Srbiju gubitnička politika“. „Već punih sedam godina Srbija vodi pogubnu politiku „EU nema alternativu“ , a od 2011. u Briselu se potpisuju sporazumi sa Prištinom, kojima se pomaže konstituisanje državnosti samoproglašenog Kosova. Danas, kada su zahtevi Vašingtona i Berlina otvoreno pretočeni u tekst nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35, koji ste nazvali „groznim papirom“ – nema prostora za dalje obmanjivanje građana Srbije“, poručuju u DSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari