Zajednički imenitelj poruka administracije predsednika Amerike Baraka Obamine nakon izjašnjavanje Međunarodnog suda pravde svodio se na horska iščekivanja da će „jedini moguć haški ishod“ učiniti da se Srbija i Kosovo „okrenu budućnosti, konstruktivnom podrškom miru i stabilnosti na Balkanu“.

Ta parola nakon Dodikovog stava o otvaranju „hipotetičke perspektive“ za Republiku Srpsku nije povučena iz opticaja, ali su u prvi plan počela da izbijaju pojašnjavanja američke pozicije.

Podsetimo, premijer Republike Srpske Milorad Dodik je u intervjuu za Danas rekao da će mišljenje Suda u Hagu uticati na situaciju u BIH i da otvara hipotetičku mogućnost da Republika Srpska učini isto što i kosovski Albanci.

Filip Gordon, pomoćnik državne sekretarke i čovek broj jedan u Stejt departmentu za sektor Evrope, kada je tome reč, bio je prilično jasan sa konstatacijom da je „svršena stvar“ sa Kosovom kao suverenom i nezavisnom državom. Gordon je pojasnio da se preporuka iz Haga odnosila samo na Kosovo, kao „jedinstven slučaj“, i da se njome nije postavio presedan za neke druge regione ili države. I portparol Stejt departmenta, Filip Krouli, nakon Dodikovog reagovanja saopštio je da se SAD protive svakom razgovoru o promeni dejtonskog statusa BiH.

Filip Gordon je, kada je reč o Kosovu i Srbiji, rekao da ima mnogo stvari o kojima bi dve vlade trebalo da konstruktivno razgovaraju, što bi ih izvelo na put integracije u Evropu. Tim povodom on je sugerisao Beogradu i Prištini, „smernice“ za dalji dijalog, pre svega pravna pitanja, energetiku, policijsku i carinsku službu i, uopšte, sve što je važno za dobrobit ljudi „u dvema susednim državama“. Gordon se, u tom kontekstu, ogradio od medijskih spekulacija o podršci Vašingtona ideji o autonomiji za Srbe na severu Kosova.

Sever Kosova na redu

„SAD podržavaju pristup za koji se zalaže međunarodna zajednica i to ćemo nastaviti. A, to su koraci koje je većpreduzela vlada u Prištini formiranjem opština sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, u kojima oni biraju čelnike lokalne vlasti iz svojih redova. To funkcioniše očekivano dobro u ostalim delovima zemlje, ali jošnije zaživelo na severu Kosova“, rekao je Gordon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari