RIK: Odluka o dodeli mandata 1Foto: Stefana Savić

Republička izborna konisija (RIK) donela je na današnjoj sednici odluku o dodeli 250 mandata novoizabranim poslanicima u Skupštini Srbije, a rok za konstituisanje novog skupštinskog saziva je 5. jun. Najviše poslaničkih mesta – 131, dobila je lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“.

Na toj listi prvi poslanik je Vučić, a poslednji, 131. je Aleksandar Majkić, diplomirani pravnik iz Kininde.

Izborna lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“ osvojila je 29 mesta u parlamentu. Na potvrđenoj listi prvi je Dačić, a 29. poslanik je Miletić Mihajlović, prosvetni radnik iz Petrovca na Mlavi.

Listu Srpske radikalne stranke u parlamentu će predstavljati 29 poslanika, od kojih je, po redosledu prvi njen lider Vojislav Šešelj, a poslednji nastavnik niškog univerziteta Marko Milenković iz Žitorađe.

Izborna lista „Dosta je bilo – Saša Radulović“ imaće 16 poslanika, od kojih je njen lider na prvom mestu, a Tatjana Macura, preduzetnik iz Beograda je na 16.

Od 16 poslanika izborne liste „Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka (DS)“, u kojoj su još i Nova stranka, Demokratski savez Hrvata Vojvodine i Zajedno za Srbiju, prvi je predsednik DS Bojan Pajtić. Poslaničke mandate dobili su i lideri ostale tri partije te koalicije – Zoran Živković, Tomislav Žigmanov i Dušan Petrović.

Na listi „Dveri – Demokratska stranka Srbije (DSS)“ , koja je osvojila 13 mandata, na prvom mestu je predsednik DSS Sanda Rašković Ivić, drugi je lider Dveri Boško Obradović, a na 13. mestu je magistar agroekonomije Ivan Kostić iz Vrbasa.

Izborna lista „Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Savez za bolju Srbiju“ osvojila je 13 mandata, prvi na njoj je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, drugi je Jovanović, a na 13. mestu je Zoltan Pek, diplomirani ekonomista iz Sente.

Izborna lista Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka osvojila je dva mandata, a poslanici će biti Muamer Zukorlić i Jahja Ferhatović. Sa izborne liste Stranke demokratske akcije Sandžaka mandati su potvrđeni predsedniku te partije Sulejmanu Ugljaninu i profesoru iz Novog Pazara Enesu Imamoviću. Mandati poslanika potvrđeni su i profesoru hemije Fatmiru Hasaniju iz Bujanovca, kandidatu Partije za demokratsko delovanje i magistru zaštite životne sredine Goranu Čabradiju iz Novog Sada, sa izborne liste Zelena stranka.

Odluku o dodeli poslaničkih mandata RIK je usvojila jednoglasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari