Ambasada Ruske Federacije u Srbiji uputila je zvaničan protest srpskom Ministarstvu spoljnih poslova zbog najnovijih izjava lidera LDP Čedomira Jovanovića o Rusiji i njenim zvaničnicima. Istim povodom, ambasador Aleksandar Konuzin izrazio je nezadovoljstvo Jovanovićevim izjavama na sastanku s ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, juče u Beogradu.


Predsednik LDP je u emisiji „Utisak nedelje“ na TV B92, u kojoj je učestvovao i Jeremić, politiku Moskve prema Beogradu okarakterisao kao kolonijalnu i ponižavajuću, kao i da se šef srpske diplomatije i njegov ruski kolega Sergej Lavrov kada se sretnu pred kamerama „grle kao medvedi“.

„To je, nažalost, tačno“, izjavio je juče Vuk Jeremić, na konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova Slovenije Samuelom Žbogarom, upitan da li je Rusija uputila zvaničan diplomatski protest. Na pitanje kako će se Jovanovićeve ocene odraziti na odnose dve zemlje, Jeremić je odgovorio da „takvom rečniku zaista ne bi smelo da bude mesta u javnosti, a ovo nažalost nije prvi put da se nešto slično dešava“. „Vređanje stranih država, vređanje zvaničnika tih država, ostavlja jako loše posledice po ugled Srbije“, rekao je Jeremić.

Emisija „Utisak nedelje“ samo je povod za nastavak konstantnog mešanja Ambasade Ruske Federacije u unutrašnje poslove naše zemlje, uz diplomatske fraze koje ne uspevaju da prikriju otvoreni pritisak, ocenio je Čedomir Jovanović u pisanoj izjavi za javnost i poručio da najodlučnije stoji iza mišljenja da Rusija ima ponižavajući odnos prema Srbiji.

Lider LDP je istakao da je uveren da je „dalja afirmacija politike preispitivanja i redefinisanja energetskog sporazuma s Rusijom, uz istovremenu integraciju naše zemlju u NATO i EU jedini realan put za kvalitetan i ravnopravan odnos naših zemalja“. Samo na tim osnovama je, smatra Jovanović, moguće razvijati međusobnu saradnju i podrška Moskve takvom opredeljenju Srbije bila bi korisna i dobrodošla. Da se Rusija s nepoverenjem i omalovažavanjem odnosi prema vlastima u Beogradu, ocenjuje lider LDP, dokaz je i „nedavna uvredljiva odluka Ministarstva spoljnih poslova te zemlje da Srbiju stavi u rang Severne Koreje, poslednje komunističke diktature na planeti“.

Podsetimo, ovo je drugi put za kratko vreme da su komentari Čedomira Jovanovića izazvali protest nekih zemalja. Ambasadori više afričkih država u Srbiji, marta ove godine, uputili su demarš povodom izjave predsednika LDP o „kanibalima u Africi“, koju su smatrali uvredljivom. Jovanović je, kritikujući na sednici Narodne skupštine, stav Vlade Srbije o intervenciji u Libiji, rekao da ministar Vuk Jeremić, „umesto što odlazi kanibalima u Africi, treba da reaguje na stradanja civila u Libiji“. Ministarstvo spoljnih poslova je potom objavilo demarš, koji je ambasador Alžira i predstavnik Afričke grupe u Srbiji Abdelkader Mesdoua uručio Jeremiću, a u kojem je istaknuto da su Jovanovićeve izjave „ozbiljne, rasističke i vređaju države i narode koji su, uprkos jakim pritiscima, svesrdno podržali Srbiju u odbrani njenog teritorijalnog integriteta“.

Čedomir Jovanović je ubrzo uputio javno izvinjenje zbog kontroverzne izjave, ali je tvrdio da je oštru reakciju afričkih ambasadora „ohrabrio“ Vuk Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari