Neopoziva ostavka Fatmira Sejdijua na funkciju kosovskog predsednika neće dramatično uticati na dijalog Beograda i Prištine, niti će uzdrmati unutrašnje prilike na Kosovu, ocenjuju za Danas politički analitičari Azem Vlasi i Dušan Janjić. Ipak, posle ove odluke, postalo je jasno da će osoba od najvišeg autoriteta na kosovskoj strani u predstojećim pregovorima s Beogradom biti Hašim Tači, predsednik kosovske vlade. Prema Ustavu Kosova, prvog čoveka „republike“ bira Skupština, a dok se to ne desi tu funkciju obavljaće predsednik parlamenta Jakup Krasnići.

Fatmir Sejdiu podneo je juče u Prištini neopozivu ostavku na mesto predsednika Kosova, jer je Ustavni sud ocenio da ne može istovremeno da obavlja funkcije prvog čoveka „države“ i lidera stranke Demokratski savez Kosova. Sejdiu je svoju odluku saopštio na vanrednoj konferenciji za medije, na kojoj je rekao da je od 10. februara 2008. obavljao funkciju predsednika „s ponosom i poštovanjem“.

– Radio sam kako bih ispunio volju naroda i zalagao se za izgradnju institucija. I danas, ovim činom pokazujem privrženost tim institucijama – istakao je Sejdiu, i dodao da je odluku o neopozivoj ostavci doneo posle konsultacija s premijerom Hašimom Tačijem i ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Italije, Francuske i Nemačke u Prištini.

Prema nezvaničnim saznanjima kosovskih medija, na tom sastanku sa zapadnim diplomatama dogovoreno je da na Kosovu „neće izbiti institucionalna kriza“, mada još nije jasno na koji će način to biti sprečeno.

Azem Vlasi, politički analitičar iz Prištine, kaže za Danas da je odluka Sejdijua „politički zrela i odgovorna“, jer je njome iskazao privrženost Ustavu i ustavnom poretku Kosova.

– Ne verujem da je Fatmir Sejdiu svesno kršio Ustav time što je držao „zamrznutu“ poziciju predsednika Demokratskog saveza Kosova, jer postoje različita pravna tumačenja – jedno je obavljati, a drugo biti nosilac neke političke funkcije. Uveren sam da njegova odluka neće uticati na unutrašnju politiku Republike Kosovo, kao ni na predstojeći dijalog s Beogradom – ukazuje Vlasi.

Dušan Janjić, predsednik Inicijativnog odbora Nove socijaldemokratije, ističe za Danas da je odlazak Fatmira Sejdijua s položaja predsednika „dokaz da Ustavni sud Kosova dobro radi svoj posao“.

– To je veliki plus za Kosovo, jer će time ojačati svoj ugled u međunarodnoj zajednici – smatra Janjić. Danasov sagovornik dodaje da će zbog ove odluke prva faza dijaloga Beograda i Prištine biti završena izbora novog predsednika Kosova, kao i da će sada „dijalog s predsednikom Borisom Tadićem, umesto Sejdiua, voditi premijer Tači“.

Poput Vlasija, i Janjić kaže da ostavka Sejdijua neće uticati na unutrašnju politiku Kosova, ali da je potrebno sačekati i videti kada će se vratiti na političku scenu punom snagom ponovo vratiti Ramuš Haradinaj i Agim Čeku.

Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM, smatra da je reč o Sejdijuovom taktičkom potezu.

– Povlačenjem s funkcije predsednika, on će pokušati da učvrsti položaj na čelu Demokratskog saveza Kosova pred predstojeće parlamentarne izbore – smatra Jakšić.

Pojedini prištinski analitičari već duže upozoravaju da Sejdiu u DSK ima jaku konkurenciju u aktuelnom gradonačelniku Prištinu Isi Mustafi, koji se zalaže za raskid koalicije s Tačijevom DPK.

Fatmir Sejdiu je na mestu predsednika Kosova i lidera DSK nasledio Ibrahima Rugovu, koji je preminuo 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari