Poljuljani odnosi Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke, nastali nakon izjave Tomislava Nikolića da će ako treba i „otimati“ glasače Vojislavu Koštunici i potonjeg odgovora DSS da su narodnjaci i naprednjaci od sada politički protivnici, po svemu sudeći biće uskoro izglađeni.

 Tokom jučerašnjeg dana dogovoren je sastanak Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice, a zatim će uslediti još jedan sastanak, kome će prisustvovati Velimir Ilić, lider Nove Srbije. Time bi trebalo da bude stavljena tačka na ovonedeljni sukob, za koji obe strane tvrde da je proizvod medijskih spekulacija.

Lider SNS Tomislav Nikolić juče je telefonirao predsedniku DSS Vojislavu Koštunici i pozvao ga da se sastanu i razjasne nesporazume. On je izrazio želju i da lično dođe u prostorije DSS, da se vidi s Koštunicom i da mu objasni da smatra da je njegova stranka suparnik naprednjacima u meri u kojoj je to i NS ili bilo koja druga opoziciona partija, a da je njihov zajednički neprijatelj vlast.

– Smatram da je potrebna čvršća saradnja u naprednjačko-narodnjačkom bloku nego što je to bilo do sada, kako bi se pobedila vladajuća koalicija i verujem da to razume i Vojislav Koštunica – rekao je Nikolić novinarima, istakavši da SNS „ne želi takvu vrstu suparništva“ kakva je predstavljena u medijima i da „nema nikakve političke borbe između dve stranke“, kao i da je očigledno da DS „želi da ih posvađa“.

Da nesporazuma više nema tvrdi za Danas i Velimir Ilić.

– Bio sam prisutan kada je Toma zvao Koštunicu i dogovarao sastanak. Rekao mi je tom prilikom da je Voja dobrodošao u koaliciji, a kada sam se tokom vikenda čuo s Vojom i on mi je ponovio da je za saradnju i čvršći savez opozicionih stranaka. Koštunica je uvek bio korektan i komunikativan čovek. On je zainteresovan da bude u koaliciji koja bi pobedila i formirala vlast. Koštunica je malo bio pogođen Nikolićevom izjavom da je lider SNS za stvaranje dve stranke koje bi se smenjivale na vlasti. Nikolić je zapravo pod tim podrazumevao dva bloka, a ne dve stranke – objašnjava Ilić.

Ilić navodi da na trojnom sastanku koji bi trebalo da usledi naprednjaci i narodnjaci treba da preciziraju i program budućih zajedničkih aktivnosti.

Zoran Nikolić, funkcioner DSS, takođe tvrdi da nema više nesporazuma.

– Tomislav Nikolić je u dodatnom objašnjenju pokazao da je voljan da se ta greška ispravi. Mi sada na tu priču stavljamo tačku i, što se DSS tiče, neće biti nikakvih posledica na dalju saradnju sa SNS. Očekujemo da ćemo nakon vanrednih parlamentarnih izbora s naprednjacima napraviti vladu – kaže Zoran Nikolić.

Velimir Ilić i Tomislav Nikolić saopštili su juče da su SNS i NS postigle dogovor o zajedničkoj listi na vanrednim parlamentarnim izborima u Boru zakazanim za 20. jun, dok u DSS kažu da njihov opštinski odbor u Boru još nije odlučio da li će na izbore izaći samostalno ili u koaliciji.

Lider DSS zauzet

Portparol DSS Petar Petković rekao je novinarima da Vojislav Koštunica, zbog obaveza, ove nedelje neće moći da se sastane s Tomislavom Nikolićem. „DSS će se ovih dana baviti svojim novim ekonomskim programom uoči predstojeće sednice Glavnog odbora i zato sada nije moguć sastanak sa SNS“, kazao je Petković, ali je dodao da DSS ostaje za saradnju s naprednjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari