Ne verujem da bi premijer Kosova Isa Mustafa stavio svoj potpis na nešto što je u suprotnosti sa Ustavom Kosova, kaže za Danas Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine, povodom odluke Ustavnog suda Kosova koja se očekuje o ustavnosti sporazuma Beograda i Prištine o SZO. Prema Danasovim saznanjima, u Prištini se očekuje da će odluka Suda biti potvrda ustavnosti tog dokumenta i da bi do odluke moglo da dođe vrlo brzo, možda čak i naredne nedelje.

Odluka Ustavnog suda Kosova da privremeno suspenduje sporazum o SZO naišla je na oštre kritike u Srbiji usled čini se namernog nerazumevanja procedura, dizanje tenzija i okrivljavanje Prištine da nije iskrena u dijalogu s Beogradom, kao i strah da ZSO neće na vreme biti uspostavljena. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić između ostalog je naveo da ta odluka pokazuje da se Priština ruga međunarodnoj zajednici. Dačić je ocenio i da je to nezabeležen slučaj „izigravanja dogovora postignutih u prisustvu EU i velika pretnja regionalnoj stabilnosti“. On je očekivao reakciju EU i SAD, ali Brisel nije reagovao jer, kako su objasnili, ne komentarišu postupke koji su u toku.

Najmanje rečit na ovu temu bio je premijer Aleksandar Vučić, koji je rekao: „Ne volim da koristim teške reči i neću to ni danas. Mi smo za dijalog uvek spremni, a ako smem da kažem, umoran sam od ubrzane proizvodnje negativnih događaja u Prištini, a i umoran sam od nečijeg ćutanja. To je sve što mogu u ovom trenutku da kažem.“

Fatmir Šeholi kaže da građani Kosova i Srbije treba da znaju da su se u Briselu sve tri strane dogovorile da sporazum o ZSO bude prosleđen Ustavnom sudu Kosova radi ocene ustavnosti i zato ne treba da bude nikakvo iznenađenje i da se diže prašina oko toga što je Ustavni sud privremeno suspendovao sporazum jer je to procedura svuda u svetu.

Od trenutka kada je doneta odluka o privremenoj suspenziji, počinje da teče rok za formiranje ZSO. Ocena ustavnosti sporazuma biće doneta u skladu sa važećim zakonima Kosova. To ne mora da bude krajnji rok 12. januar, može biti i pre. To vreme će se računati i u vreme potrebno za rad na Statutu ZSO, o kojem će takođe odlučivati Ustavni sud Kosova. Ako se stvari budu odvijale ovim tempom, možemo očekivati da će ZSO početi da funkcioniše krajem marta, navodi Šeholi.

On ukazuje da je trenutno u toku procedura izbora dva nova člana Ustavnog suda Kosova, bez kojih sud ne može da donese odluku.

– Očekuje se da će komisija naredne nedelje izbrati najbolje kandidate koje bi Skupština Kosova mogla da izbere do kraja sledeće sedmice. Nakon toga oni mogu da počnu rad u Ustavnom sudu i odluka može biti doneta, objašnjava Šeholi. Naš sagovornik kaže da opozicija na Kosovu traži suspenziju sporazuma o SZO, ali da opozicija nije protiv ZSO, već da samo smatra da sporazum nije u skladu sa Ustavom Kosova. On ističe da o ustavnosti dokumenata ne odlučuju političari. Šeholi navodi da je premijer Kosova Isa Mustafa juče jasno rekao da niko ne može da suspenduje sporazum o ZSO i dijalog sa Srbijom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari