Najave „novih nasilnih akcija Prištine“, „dolazak kosovskih carinika na prelaze Brnjak i Jarinje mimo briselskog dogovora, vesti o Euleksovom zauzimanju sudova i carine iduće nedelje u dogovoru s Beogradom, politički analitičar Dušan Janjić naziva „serijom opasnih vesti“. Dilema je samo da li one ukazuju na opasnost od eventualne „kosovske Oluje“ ili na pokušaje Beograda, Prištine, pa i EU, da pitanje carina i pravosuđa, uz medijsku logistiku, izguraju u vrh pregovaračkih prioriteta briselskog dijaloga.

Državni zvaničnici Srbije negiraju da na bilo koji način podržavaju jednostrane akcije Prištine, za koju tvrde da, bez saglasnosti Beograda, planira da nasilno postavi svoje carine na prelazima na severu KiM. Iako pojedini politički krugovi u Beogradu očekuju da će se na severu preko barikada „razgovarati“ do početka predizborne kampanje u Srbiji, poslanik Jedinstvene srpske liste u kosovskom parlamentu Rada Trajković upozorava da bi NATO uskoro mogao da po kratkom postupku reši situaciju.

Irina Gudeljević, portparol Euleksa, negira pisanje Danasa da Misija EU, u dogovoru s Beogradom, planira da 12. septembra preuzme sudove u severnom delu Kosovske Mitrovice, a četiri dana kasnije i prelaze Brnjak i Jarinje.

– Euleks ne može da se preuzme sudove, jer je u njima od 2008. Nešto drugo je povratak lokalnog sudskog osoblja, o čemu naša misija ne odlučuje. To je pitanje dogovora Brisela, Prištine i Beograda. Što se tiče prelaza, oni su sada vojna zona, a datum kada će ih preuzeti Euleks još nije utvrđen – izjavila je za Danas Irina Gudeljević, ali nije mogla da komentariše spekulacije da će ubuduće sva roba iz Srbije na KiM ići preko prelaza Merdare.

Ministar za KiM Goran Bogdanović i šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović tvrde da su spekulacije u Danasu „netačno kreiranje daljih tenzija informacijama iz prištinskih izvora“. Oni kažu da je reč o „opipavanju pulsa Beogradu“.

– Neistina je da bio ko u Beogradu podržava jednostrane poteze Prištine kad je reč o sudovima i prelazima na severu KiM. Istina je samo jedno. Beograd će imati negativan stav, ako Priština preduzme jednostrane poteze u sudstvu i na prelazima – izjavio je za Danas Borislav Stefanović.

Rada Trajković smatra da razvoj događaja ne ide na ruku srpskoj strani i da treba „ozbiljno shvatiti upozorenja ruskog ambasadora Konuzina o mogućnosti novih jednostranih poteza Prištine“. Ona strahuje i od moguće „Oluje“ na severu KiM.

– Zvanična strategija NATO je povlačenje vojnika s KiM, a sada su morali da dovedu dodatni kontigent. Oni će, zbog svojih planova, po kratkom postupku ukloniti sve što destabilizuje Kosovo. NATO se žuri, a na KiM prioritet mu je bezbednost. Lakše im je da „oduvaju“ 50.000 Srba, nego skoro dva miliona Albanaca. Beograd bi trebalo da što pre ponudi rešenje za sudove i carine. Dogovorom u Briselu postavljen je okvir za KiM. Jasno je da nema podele i sada može samo da se razgovara o ljudstvu na prelazima i u carinskim službama – kaže za Danas Rada Trajković.

Politički prvaci Srba sa severa navode da se na terenu naveliko priča o navodnoj Euleksovoj akciji na prelazima, samo što je u opticaju datum 15. septembar. Za razliku od predsednika opštine Leposavić i funkcionera DS Branka Ninića, koji odbija svaku mogućnost da Beograd učestvuje u „integraciji severa u novu kosovsku realnost“, predsednik SNV severnog KiM Milan Ivanović procenjuje da sami događaji i poslednje izjave državnih zvaničnika predstavljaju dokaz o „saradnji“.

– Sada su igri sve opcije, uključujući i kontrolisano nasilje manjeg intenziteta, poput nasilnog sprovođenje kosovskog sistema i napada na srpske lidere. Ne bih da izazivam novu napetost među Srbima, ali o tome govore najave Prištine, koju podržavaju Brisel i Vašington. Za razbijanje severa potrebno je razbijanje etničke strukture, a već smo videli kako se to radi uz pomoć NATO. Šta u slučaju „kosovske Oluje“, pitanje je za državni vrh Srbije i njene bezbednosne organe, a ne za preostale Srbe. Mi ćemo se, kao i prethodnih 12 godina, odupreti barikadama i protestima – objašnjava za Danas Milan Ivanović.

Goran Bogdanović kaže za Danas da je Beograd „u pripravnosti“ i da će učiniti sve da ne dođe do „nove Oluje“, ali da računa i da će „u međunarodnoj zajednici preovladati pamet“.

Iako je na severu KiM juče bilo mirno, izvori Danasa na terenu tvrde da se situacija pogoršava. Odlazeći komandant Kfora general Erhard Biler juče na oproštajnoj konferenciji za novinare u Prištini ocenio je da je na severu „i dalje visok potencijal za nasilje, a pretnje blokadama puteva dolaze od kriminalnih krugova“.

Prema izveštajima agencija, blizu 1.500 učenika osnovnih i srednjih škola iz Kosovsko-mitrovačkog okruga juče je u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zubinom Potoku učestvovalo u protestnoj šetnji, zbog neslaganja sa zahtevom za ukidanje srpskih institucije na KiM. Učenici i njihovi profesori nosili su srpske zastave i transparente na kojima je pisalo „Ne damo Kosovo“, „Nećemo šiptarske bezbednosne snage“ i „Nećemo granicu sa Srbijom“.

Skupština zajednica opština AP KiM upozorila je juče predsednika Borisa Tadića i pregovarača Borislava Stefanovića da „prihvatanje pečata, carine i diplome samoproglašene kosovske republike predstavlja akt krivičnog dela nacionalne veleizdaje, koje ne zastareva“. Skupština zajednica, između ostalog traži i da Narodna skupština Srbije raspravlja o briselskom dogovoru, kao i o sporazumu o prevazilaženju krize na severu Kosova, u kojima je Stefanović učestvovao.

Dušan Janjić, politički analitičar

Svi najavljuju nasilje

– Kfor, odnosno NATO, veoma je zainteresovan za „Oluju“. Nasilje najavljuju ruski ambasador, privremeni organizatori barikada iz DS, njihovi stalni organizatori. U svemu tome učestvuju i Boris Tadić i Borislav Stefanović, jer ne zaustavljaju strah kod Srba i javno ne saopštavaju koje obaveze imaju, od carinskog pečata, pravosuđa, do školstva, plaćanja poreza i carina. Zašto ministar prosvete Obradović ne kaže da li je dao sav potreban novac srpskim školama južno od Ibra ili su one morale da ga pozajme iz kosovskog budžeta. Od Beograda se traži rešenje za sever, a da to ne bude podela KiM – kaže za Danas politički analitičar Dušan Janjić.

Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku

Vređaju ljudsku pamet

– Čini se da bi za Vladu Srbije bilo najpametnije da javno kaže šta se dešava u dijalogu između Beograda i Prištine, umesto da se sve dublje zaglibljuje u besmislene izgovore. Ono što se dešava je da Beograd polako prihvata nestatusni deo Ahtisarijevog plana, koji se tiče ograničene autonomije Srba na severu Kosova zarad kandidature za EU. Takva politika je legitimna pod uslovom da jasno kažu zašto ne postoji drugačija opcija, ukoliko se želi u EU. Takođe je legitimno i odbiti pritisak zemalja poput Nemačke i reći da nećemo u Uniju, ako moramo da predamo sever Prištini. Jedino je nelegitimno vređati pamet ljudi i pričati im da carina nije obeležje državnosti. Posle carine doći će na red i sudstvo i to treba unapred reći, ali i to da će to biti Ahtisarijev model sudstva – ocenjuje Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku, za Danas. S. Č.

EU nezadovoljna jednostranim potezima

Predsednik Kosova Atifere Jahjaga juče je u Briselu razgovarala sa zvaničnicima EU i NATO. Jahjaga je u susretu s Ketrin Ešton, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, izjavila da su već vidljivi rezultati dijaloga Beograda i Prištine, a da se prenos nadležnosti Euleksa na kosovske institucije može postići samo u tesnoj saradnji s Prištinom, saopšteno je iz Predsedništva Kosova. Ešton je poručila da Priština treba da ima „bolju saradnju sa Euleksom i Kforom“ i da Brisel „nije zadovoljan jednostranom akcijom na severu Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari