Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, kaže za Danas da ne učestvuje u razgovorima oko formiranja vlade, već da je sve prepustio koalicionim partnerima iz SNS, u koje ima potpuno poverenje. Iako direktno ne učestvuje u pregovorima, on otkriva za naš list da su naprednjaci Ivici Dačiću i socijalistima ponudili sve ministarske resore za koje su bili zainteresovani, pa čak i premijersko mesto, ali da Dačić zbog „stare ljubavi prema demokratama i dalje zateže“.

Navodi i da mu ne bi smetalo da sedi u vladi sa Dinkićem, ali i tvrdi da je i njegova Nova Srbija dobila ponudu od Demokratske stranke da učestvuje u novoj vladi.

S kim ste sve razgovarali oko formiranja vlade?

– Sa svima. Aleksandar Vučić je u ime naše koalicije razgovarao sa svima, ali su svi nekako neodlučni, ne daju konačan odgovor, već samo obećavaju da ćemo se čuti za koji dan. Taj dan nikako da dođe i nikako da se izjasne o našoj ponudi. Svi bi hteli da budu glavni u toj vladi, a da onima koji su pobedili ostanu restlovi.

Pa nije lider URS-a Mlađan Dinkić tražio više resora nego što zaslužuje, već ste mu vi to nudili?

– Vučić je bio korektan i nudio je svima ono što su tražili, samo da napravimo vladu. Ne znam detalje, jer je Vučić razgovarao sa Dinkićem.

Ako potencijalnim partnerima dajete sve što traže, gde je onda zapelo?

– Stara ljubav zaborava nema i tu je izgleda glavni problem. Nikako da shvate da vlada koju će činiti dvadesetak stranaka ne može da bude efikasna. Mi smo mala zemlja u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji i ne možemo da izdržimo toliko promašenih investicija, poput Fijata, Stare planine i sličnog.

Kad već tvrdite da su promašene investicije i Fijat i Stara planina kako onda možete da pregovarate sa Dinkićem, inicijatorom tih projekata?

– Nije Dinkić zaslužan za sve te promašene investicije. Inicijator svih tih projekata bio je bivši predsednik Srbije koji je stalno bio uz Dinkiića.

To znači da niste protiv da Dinkić sedi u budućoj vladi sa vama, iako ste ga toliko kritikovali?

– Niko meni ne smeta. Kritikujem mnoge ljude, ali su kritike uglavnom dobronamerne. Uostalom, na SNS je da odluči sa kim će u koaliciju. Imam sporazum sa naprednjacima, a ko će tu okolo da bude, ne zanima me. To je odgovornost onog ko vladu pravi i ko vodi pregovore. Eto i nas zbog našeg koalicionog kapaciteta u vladu zovu i oni koji su protiv Nove Srbije i mene pravili raznorazne skandalozne spotove u izbornoj kampanji.

Znači DS vas zove u vladu?

-Da. Svi su nas zvali, jer odgovaramo svima, zato što smo korektni ljudi i ne volimo komplikovane situacije .

Kritikovali ste i potpredsednika SPS Milutina Mrkonjića i socijaliste, ali izgleda da vam baš i ne smeta da sa njima sedite u Nemanjinoj?

– Sa socijalistima smo mi dobro sarađivali na lokalu, a što se kritike tiče nema ljutnje. Ako ja obećam četiri auto-puta, a ne napravim ništa onda je logično da me neko za to prozove.

Izgleda da ste i dalje zainteresovani da mesto ministra infrastrukture preotmete Mrkonjiću?

– Ne, meni je sasvim svejedno ko će biti ministar. Važno mi je da se izgradi ono što je obećano. Dajem sto dana svakoj vladi.

I pored toga što iz vaše koalicije tvrde da žele da formiraju vladu stiče se utisak da vam više odgovara lagodnija pozicija u opoziciji?

– To nije tačno. Naravno, da nismo odustali od formiranja vlade i po izbornim rezultatima naša koalicija treba da bude stožer buduće vlade. Smeta nam što oni koji su nas dovde doveli sada hoće da se preokrenu i da nas i dalje vode. Svi mora da shvate da su izbori bili i da je naša koalicija ubedljivo pobedila. Kada to budu shvatili, vlada će brzo biti formirana. Spremni smo da preuzmemo odgovornost i da ostvarimo rezultat. Ne bežimo od stvarnog stanja u Srbiji koje je teško, ali na muci se poznaju junaci. Čekamo samo odgovore potencijalnih koalicionih partnera da kažu – uz vas smo.

Pa ako želite da formirate većinu šta čekate, zašto inicijativu prepuštate demokratama?

– Čekamo da bivši predsednik Srbije, koji je rekao da ima većinu, saopšti da je nema i da nije sposoban da formira vladu. A od SPS očekujemo da kaže da prekida pregovore sa DS i da počinje razgovore sa SNS. Kad socijalisti to kažu, vlada će biti sačinjena za tri dana.

Sve što SPS traži – dobiće

Možda SPS odugovlači sa odgovorom kako bi za sebe izborili bolju poziciju u vladi?

– Sve što su tražili od naše koalicije dobili su i ne vidim razloga da taktiziraju i dalje.

Šta su tražili?

– Tražili su ključna mesta. Premijersku fotelju, ministarstvo policije, obrazovanja, zdravlja. I sve su dobili, ali oni nikako da preseku pupčanu vrpcu sa DS. Očekujem da će se, ipak, uozbiljiti, kako bi se ova ekonomska kriza bar malo ublažila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari