Komentari: 28
Ostavite komentar
Ocena: 1.06
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Sonja Biserko: Srbija će biti desničarska država
29/01/2016 21:05 | Beograd -

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava o ideološkim razlikama stranaka i predstojećim izborima

Sonja Biserko: Srbija će biti desničarska država

*Konzervativne i antimoderne stranke poput DSS i Dveri uživaju podršku SPC, SANU, imaju veliki uticaj na Univerzitetu i zasnivaju se na ogromnoj frustraciji građana

Autor: S. Čongradin

Beograd - - Poslednjih 20 godina nije bilo nikakvih ideoloških razlika među strankama na srpskoj političkoj sceni, jer su sve partije bile nacionalističke i podržavale su nacionalni program Slobodana Miloševića. One su se razlikovale samo po članstvu. SPS je nasledio članstvo iz socijalističke Jugoslavije sa dosta širokim društvenim spektrom od radnika, seljaka, do intelektualaca. Demokrate su uglavnom dobile podršku srednje klase, a radikali i SPO su dobili četničku Srbiju. Sve dosadašnje vlade posle 2000. deklarativno su proevropske i uglavnom su pratile koncept EU sa manje ili više uspeha, analizira za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, u odgovoru na pitanje kako komentariše navode da između takozvanog demokratskog bloka i SNS, odnosno SPS, nema više ideoloških razlika, odnosno da li su demokrate ostale bez sopstvene politike.

Na pitanje koliko su naprednjaci i socijalisti istinski proevropsko orijentisani i kako ocenjuje navode da aktuelna koalicija čak vodi više proevropsku politiku od prethodne vlasti DS Borisa Tadića, sagovornica Danasa kaže da se ne bi složila sa takvom postavkom.

"Ne bih se složila sa tom tvrdnjom. Oni su možda bili spori, ali ipak su doveli Srbiju do jednog nivoa koji je omogućio sadašnjoj koaliciji da potpiše Briselski sporazum. Podsećanja radi, prethodna vlada je završila saradnju sa Haškim tribunalom. Ne treba zaboraviti da je upravo sadašnja koalicija bila protiv te saradnje i da je na sve moguće načine opstruirala. To ne znači da ni DS nije imala kolebanja u vezi sa tom saradnjom. Smatram da ovde nijedna stranka nema jasan koncept ili ako hoćete politiku. Pre svega, zato što nije napravljen ratni bilans. Zbog te činjenice Srbija nije uspela da izvede uspešnu tranziciju i transformaciju društva koji bi obezbedili razvoj. Ratni ciljevi još su na dnevnom redu", upozorava Sonja Biserko za naš list.

Na konstataciju da nisu retke ocene da, s obzirom na to ideološko mešanje, istinsku opoziciju pretpostavljaju desničarske, nacionalističke odnosno proruske stranke, poput Dveri i DSS, ali i SRS, Sonja Biserko napominje ogromnu podršku koju ta opcija uživa u obrazovnim institucijama i crkvi.

"Te stranke su konzervativne, patrijarhalne, antimoderne i uživaju podršku SPC, SANU, imaju veliki uticaj na Univerzitetu. One se zalažu za svetosavski identitet srpskog naroda, kao oslonac na kome ‘počivaju sve pobede i nada za oporavak Srbije’. Opiru se reformi države i društva pod izgovorom da to uništava srpski identitet. Oslanjaju se na Rusiju i zagovaraju priključenje Srbije Evroaziji, što je koncept bez strategije i programa. U suštini to opredeljenje zasniva se na ogromnoj frustraciji koja nije zanemarljiva kada je reč o mobilizaciji građana. Može se reći da njihove nazore deli i SNS, ali da su DSS i Dveri intelektualno nadmoćnije", napominje Sonja Biserko.

Upitana kakve su šanse da Srbija postane u budućnosti desničarska država, poput većine država istočnog bloka, Biserko ocenjuje da je taj put izvestan.

"Mislim da će Srbija neumitno ići u tom pravcu jer nema potencijala za drugo. Osim toga, DS, koja bi eventualno mogla da artikuliše moderniji program sa osloncem na EU, ne pokazuje znakove konsolidacije. Sve te frakcije DS nemaju šanse da pređu cenzus. Samo ujedinjena i demokratska opozicija može ostvariti nekakav značajniji rezultat na sledećim izborima. Iako se Vučić opredelio za evropsku opciju, indikativno je da se on obračunava sa evropskim blokom, u prvom redu sa DS, a onda i delom civilnog sektora koji zagovara evropske vrednosti. Kampanja lista Politika se nastavlja, a koja u stvari preporučuje Putinov model kada je reč o organizacijama koje su finansiraju iz vana. Pri tome se zaboravlja da Srbija ne bi preživela kao država bez finansijske podrške sa Zapada", zaključuje sagovornica Danasa.

Prikaži svePrikaži sveOstavite komentarOstavite komentar

Komentari (28)

kizakiza | 30/01/2016 06:18

Broj preporuka: 66 Preporuči Predloži za brisanje

Gde me nadje, brate? Ko je sve na Sorosevoj plati?

sinipisinipi | 30/01/2016 07:53

Broj preporuka: 65 Preporuči Predloži za brisanje

Srbija Drzava Srpskog naroda.
Sta je tu problem.

Jovan MitrovićJovan Mitrović | 30/01/2016 06:40

Broj preporuka: 24 Preporuči Predloži za brisanje

Ko još haje za Vaše mišljenje?

imenjakimenjak | 30/01/2016 14:53

Broj preporuka: 12 Preporuči Predloži za brisanje

evo, moj imenjak @Marko kaže kako levica vlada već sedamdeset godina, pa onda ispali da je ipak tokom vlasti desničara imao najbolju platu. pa šta je od ta dva, je l vlada levica sve vreme ili su ipak i desničari vladali? valjalo bi prvo dogovoriti se sam sa sobom, raskrstiti u sopstvenoj glavi, pa onda nešto reći, a ne ispaljivati oprečne i nelogične izjave (da ne upotrebim neki bezobrazniji izraz).

međutim, ovo i ne bi trebalo da čudi, čak je i simptomatično za političku nepismenost koja vlada u ovoj zemlji. u ovoj zemlji koja nacionalizam i privatizaciju slobodana miloševića smatra levicom, najgori liberalizam LDPa naziva komunizmom, a deca i unuci bivših kpj i skj kadrova (kao parović i alečković) predvode "pravu" desnicu

kaktuskaktus | 30/01/2016 22:26

Broj preporuka: 3 Preporuči Predloži za brisanje


Pa ne treba biti baš toliki pesimista.Ukoliko malo otvorimo dušu,dana kada su ubili pok.Zorana Đinđića rekao sam mojoj porodici da nas tek čeka povratak starih "snaga".Niko mi nije verovao,ali eto...Nisam ja previše pametan.Normalno ako preskočimo neko razdoblje Eto ga dno dna"informer i co".Sada oni osuđuju i novinarsko udružinje,kao nabitnija novina u evropi i svetu a uskoro će i ustavni SUD i Boga ako im otkaže poslušnost.
Rusiju ne zanima niko osim zadnjih ulizica koji im ljube i noge i ruke.Putin ih prezire,ali ima interes.A ovo je samo prelazni period prema pravoj Demokratiji,u međuvremenu poješće ovi i četnici sve što mogu.Prpgoniće koga hoće i normalno iće će namoju i nepismenost sličnih kao i ja.Pokušaće da pobede ako ne izađu ljudi da glasaju.Toliko.Ja da sam na mest SNS ni mrtav nebih igrao toliko kvarno i predstavljao se kao Veliki Srbin koji pobeđuje Srbe u glavi.Teška,ne mala bolest.