Predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović dogovorili su se juče u Raškoj s posrednikom EU za dijalog između Beograda i Prištine Robertom Kuperom da danas nastave pregovore sa komandantom Kfora generalom Erhardom Bilerom. To jedan zaključaka jučerašnjeg sastanka sa Kuperom, tvrde izvori Danasa, iako je Biler juče odbio da razgovara sa Stefanovićem i Bogdanoviće zato što su preksinoć „ilegalno ušli na Kosovo“. Prema nezvaničnim informacijama, Stefanović i Bogdanović su se i sinoć „alternativnim pravcima“ vratili na na KiM.

Na jučerašnjim višesatnim pregovorima srpski državni tim bio je pojačan savetnicima predsednika Srbije i ministra za KiM Jovanom Ratkovićem i Vladimirom Jovičićem, dok je ispred Brisela bio i specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini. Stefanović je pre sastanka sa Kuperom izjavio za Danas da se Beograd zalaže za što skoriji nastavak pregovora, ali traži da se najpre reši problem na severu KiM. Bajram Redžepi juče je najavio da je i Priština spremna da pre najavljenog roka u septembru sedne za pregovarački sto, ako treba i odmah. Kuper je sinoć posle sastanka sa srpskim zvaničnicima otišao u Prištinu.

Na severu Kosova i Metohije i juče je bilo mirno i napeto, slažu se u oceni bezbednosne situacije i Srbi i Kfor. U Kforu tvrde da su uklonili tri srpske barikade u selu Zupče, na putu Kosovska Mitrovca – Ribariće. Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je za Danas da se radi o gomili peska, koja se nalazila nedaleko od granice između Zubinog Potoka i južnog, albanskog dela Kosovske Mitrovice. Na akciju Kfora Srbi su odgovorili okupljanjem na barikadama u centru sela, a tokom prepodneva na prostoru između naroda i stranih vojnika sveštenici Eparhije raško-prizrenske služili su moleban.

Tokom dana Kfor je nekoliko puta dolazio i povlačio se sa skretanja za albansko selo Čabra. Danasu je potvrđeno da su Srbi i juče ostali na barikadama i u Rudarima u opštini Zvečan. Izvori našeg lista tvrde da atmosfera napetosti i iščekivanje vlada i u srpskim mestima južno od reke Ibar.

Pripadnici Kfora i juče su obezbeđivali administrativne prelaze Brnjak i Jarinje gde su, uz bezbednosne i provere identiteta, propuštali automobile i autobuse. Kfor je je saopštio da još ne dozvoljava prolazak kamiona i drugih teretnih vozila zbog straha od eventualnih napada. Komanda Kfora pozvala je „građane u Zubinom Potoku da odustanu od blokada i na taj način se odupru radikalnim i kriminalnim elementima“.

Slaviša Ristić kaže za Danas da „Srbi ne odustaju od svojih zahteva – traže da se na terenu vrati stanje kakvo je bilo 25. jula, pre akcije specijalnih jedinica Kosovske policijske službe „Rosa“, kao i da se delovanje Kfora vrati u okvire mandata iz Rezolucije 1244 SB UN. Predsednici četiri srpske opštine na severu KiM juče pre podne u Zvečanu razgovarali su s ministrom za KiM Goranom Bogdanovićem i šefom beogradskog tima za dijalog s Prištinom Borislavom Stefanovićem. Izvori Danasa tvrde da je trebalo da se sastanu i sinoć posle razgovora koje su Stefanović i Bogdanović vodili sa Kuperom.

Bogdanović i Stefanović su preksinoć na KiM stigli „alternativnim pravcima“, jer im nije bilo dopušteno da uđu preko zvaničnog prelaza Jarinje.

Bajram Redžepi, kosovski ministar unutrašnjih poslova, izjavio je juče da su predstavnici Vlade Srbije ilegalno na severu Kosova i da je moguće njihovo hapšenje i „proterivanje u Srbiju“. Redžepi tvrdi da MUP Kosova Stefanoviću i Bogdanoviću nije dao dozvolu za boravak na Kosovu. Nikolas Haton, portparol Euleksa, izjavio je na RTK da se Misija EU protivi ilegalnom ulasku srpskih zvaničnika na Kosovo, ali da još nema stav prema njihovom hapšenju.

Posle preksinoćnog otvaranja prelaza Jarinje i Brnjak, snabdevanje severa KiM osnovnim životnim namirnicama počelo je da se normalizuje. U Kosovsku Mitrovicu, Leposavić i Lešak juče ujutru dopremljeni su hleb, mleko i štampa iz Raške. Snabdevanje osnovnim namirnicama u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i juče je bilo nestabilno, ali ne i dramatično, javljaju agencije.

Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice preti nedostatak kiseonika, medikamenata, benzina, hrane za bolesnike i tehničke vode, izjavio je Milan Jakovljević, direktor ove zdravstvene ustanove. Rada Trajković, direktor Doma zdravlja u Gračanici, upozorava da „službi hitne medicinske pomoći u Lapljem Selu nedostaju boce sa kiseonikom jer se nabavljaju iz severnog dela Kosovske Mitrovice, kao i pojedini lekovi“.

Jahjaga: Kontrola granica suvereno pravo Kosova

Predsednik Kosova Atifete Jahjaga juče je tokom obilaska specijalnih jedinica KPS „Rosa“, u njihovom kampu nedaleko od Prištinskog aerodroma, poručila da je „kontrola granica suvereno pravo“ Prištine, o čemu „Kosovo neće ni sa kim razgovarati, nego samo sarađivati“. Ona je pohvalila pripadnike „Rose“ zbog uspešno obavljenog zadatka na severu i istakla da „mandat Kfora i Euleksa vidi u očuvanju mira, stabilnosti i sprovođenju zakona Republike Kosovo“. Pripadnike „Rose“ zajedno s Jahjagom posetio je i kosovski premijer Hašim Tači. On je za AP izjavio da Priština „ neće odustati od namere da proširi autoritet kosovske vlasti na sever Kosova. Savet za bezbednost Kosova juče je ocenio da su „sve aktivnosti koje je kosovska vlada preduzela povodom događaja na severu legitimne i u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari