Između mogućnosti da poslušaju poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da se povuku sa barikada ili da sami donesu odluku, što predlažu opozicione DSS i SNS, Srbi sa severa KiM najverovatnije će ići „trećim putem“ – tražiće da se Skupština Srbije zvanično izjasni o promeni državne politike, koju je Tadić prekjuče najavio.

Pre toga, prema predlogu predsednika Republike, odrediće se skupštine četiri srpske opštine na severu.

Skupština opštine Zvečan juče je jednoglasno odbacila Tadićev poziv, a iz Skupštine zajednice opština AP KiM najavljuju da će krivična prijava protiv šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom Borislava Stefanovića biti podignuta čim se obelodani sadržaj jučerašnjih pregovora u Briselu. U slučaju da Vlada Srbije zbog neposlušnosti lokalne samouprave primeni privremene mere, Srbi na severu najavljuju da su spremni i za „alternativnu organizaciju“ barikada. Istovremeno na terenu, kako tvrde izvori Danasa, iz DS dolaze nezvanični signali da je predsednik Tadić pod pritiskom morao da pozove na uklanjanje blokada, ali da Srbi ne treba da se sa njih povlače.

– Svi odbornici SO Zvečan ocenili su Tadićev poziv kao ugrožavanje vitalnih srpskih interesa i prihvatanje kosovske nezavisnosti. KiM je cena za kandidaturu za EU i njegov ostanak na vlasti. Tražimo da se o svemu izjasni Skupština Srbije. Tadića pozivamo da dođe na barikade i sam ubedi narod u ono što mu poručuje, jer nam nije jasan ovaj preokret u politici Beograda – kaže za Danas Milan Ivanović, odbornik SO Zvečan i predsednik SNV severnog KiM.

Ivanović ukazuje da je Tadićevim predlogom poništena skupštinska deklaracija od 30. jula i upozorava da je predsednik Srbije pričama o „ekstremistima“ dodatno ugrozio položaj Srba na barikadama.

– Uklanjanje barikada je krupno pitanje sa ozbiljnim posledicama za koje predsednici opština ne mogu da preuzmu odgovornost. O tome će odlučiti skupštine opština. Za nas je obavezujuća skupštinska deklaracija od 30. jula, jer je Srbija parlamentarna demokratija u kojoj je skupština najviša zakonodavna vlast – objašnjava za Danas Krstimir Pantić, predsednik opštine severna Kosovska Mitrovića.

Pantić tvrdi da su odbornici sve četiri opštine, uključujući i Leposavić, gde je na vlasti DS, jedinstveni u stavu da ne prihvataju albanske institucije na severu KiM. Na pitanje da li u slučaju neposlušnosti Beogradu Srbi postaju „lakša meta“ za Kfor i Prištinu, Pantić odgovara da ne gleda tako na novonastalu situaciju, zato što je Tadić „bio prinuđen da pod pritiskom kaže ono što u dubini duše ne misli, ne bi li Srbija dobila status kandidata, što je jedini adut ove vlade na predstojećim izborima“.

– Srbi ne treba da žure. Na Skupštini Srbije je da preispita predsednikov politički stav koji je u suprotnosti sa skupštinskom deklaracijom o vraćanju stanja kakvo je bilo na terenu pre 25. jula i prekidu dijaloga s Prištinom dok se ne reši problem na Jarinju i Brnjaku. Posle toga ćemo odlučivati šta ćemo dalje – kaže za Danas Marko Jakšić, odbornik u SO severna Mitrovica i potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM.

Bez kazne za neposlušnost

– Država ne može ništa da preduzme protiv lokalne samouprave i građana na KiM, ukoliko odbiju predlog predsednika Srbije da se povuku sa barikada. Građani imaju pravo da se pobune protiv svega što smatraju štetnim i negativnim po sebe. Pravo na miran protest garantuju im i dokumenta UN – izjavio je za Danas Zoran Ivošević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union. Ivošević kaže da je u situaciji kada se napredak u pregovorima Beograda i Prištine „ostvaruje u popuštanju, a ne u kompromisu“, nije fer „optuživati učesnike mirnog protesta za incidente koje je isprovocirao Kfor“. On apeluje na „očuvanje dostojanstva države“.

Barikade jačaju, Kfor upozorava

U Jagnjenici, nedavnom poprištu žestokog sukoba srpskih demonstranata i Kfora, i juče je bilo mirno i napeto. Kfor je od preksinoć s tri strane okružen novim barikadama. Srbi su ojačali i betonirali barikadu kod Dudinog krša, kao i na mostiću kod Zvečana, koja sada može da se ukloniti samo miniranjem mosta, tvrde izvori Danasa. Komandant nemačko-austrijskog bataljona potpukovnik Franc Pirker upozorio je na mogućnost nove eskalacije nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari