Ukoliko propadnu razgovori Srbije i Kosova o primeni briselskog Sporazuma o normalizaciji odnosa, nemački savezni parlament, Bundestag, neće glasati za to da Beograd dobije datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji – poručuje u razgovoru za Danas Rajner Štiner, visoki funkcioner nemačkih vladajućih liberala (FDP), poslanik Bundestaga i stručnjak za jugoistočnu Evropu, povodom dvodnevne posete ministra spoljnih poslova nemačke Gida Vestervelea Beogradu, koja počinje u nedelju uveče.


Kako navodi Štiner, Vesterveleov stranački kolega, neuspeh razgovora o primeni Sporazuma značio bi zamrzavanje procesa evropskih integracija Srbije „do decembra ove godine ili januara 2014“.

„Uvek sam se zalagao za integraciju u EU država jugoistočne Evrope. Pružao sam podršku svim zemljama otkako sam 2002. godine postao poslanik Bundestaga. Zahtevi su jasni – ako Srbija postigne dogovor s Kosovom u vezi sa sprovođenjem Sporazuma iz Brisela, glasaću u Bundestagu da se Srbiji dodeli datum za početak pregovora na junskom samitu EU“, ističe Štiner.

Prema njegovim rečima, nedavna poseta prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića severu Kosova predstavljala je „važan signal“ srpskih zvaničnika da su „voljni i posvećeni tome da idu napred“. „Kao i svi drugi Srbi, Srbi sa severa Kosova moraju da prihvate stvarnost ukoliko očekuju više podrške EU ili njenih država članica“, ukazuje Rajner Štiner, uz zaključak da ostaje da se vidi da li Beograd i Priština mogu da „pošalju jasan znak da počinje primena Sporazuma“.

Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Nemačkoj, ocenjuje za Danas da postoji samo jedan razlog što Gido Vestervele sada dolazi u Beograd. „Poruka Berlina je jasna – Srbija mora da počne da primenjuje ono što je prošlog meseca dogovoreno u Briselu ako želi da dobije zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, a Vestervele će to ponoviti prilikom susreta s najvišim zvaničnicima Srbije“, ukazuje Pribićević, koji upozorava da od 19. aprila, kada su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali Sporazum, „dve strane nisu ostvarile nikakav pomak“.

Ministar Vestervele će posetu Beogradu započeti radnom večerom s Aleksandrom Vučićem, a pre toga će na aerodromu „Nikola Tesla“ biti održana konferencija za novinare. Narednog dana sastaće se i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i šefom diplomatije Ivanom Mrkićem.

Komentarišući dolazak šefa nemačke diplomatije, Tomislav Nikolić je izjavio da bi Nemačka „trebalo da shvati da ne vredi ucenama da nas natera da sami sebi sečemo vene ili da izvršimo samoubistvo“, dodajući da „Kosovo i Metohiju ne damo“. „Kada bi Srbija živela razmišljajući o tome šta će Nemačka da uradi, ne bi mogla da krene napred. Uradili smo sve što je bilo moguće, otvorenog srca prema građanima, mirne savesti prema EU“, rekao je Nikolić za TV Prva.

Predsednik Republike je naveo i da „ne treba da očajavamo“ ukoliko narednog meseca ne dobijemo zeleno svetlo Unije za naredni korak na putu ka članstvu. „Treba da nastavljamo da uređujemo državu i da pokušamo da omogućimo građanima bolji život investicijama sa drugih strana ako ne budu dolazile iz EU. Da vidimo da li su primedbe razumne – da li možemo da ih otklonimo, ili su nerazumne. Ako su nerazumne, moraćemo da se okrenemo na drugu stranu. Ipak, nadam da ćemo ostvariti cilj o članstvu u EU „, rekao je Tomislav Nikolić.

„Ohrabrenje, a ne novo uslovljavanje“

Premijer Ivica Dačić izjavio je danas da od posete nemačkog ministra Gida Vestervelea ne očekuje nove uslove u približavanju EU, već ohrabrenje. Dačić je potvrdio da je Srbiji za dobijanje datuma početka pregovora sa EU neophodno da se postigne plan o primeni briselskog sporazuma. Ujedno je najavio dolazak u Beograd i britanskog ministra spoljnih poslova Vilijama Hejga 30. maja. „Biće još takvih poseta narednih dana“, kazao je Dačić. On je kazao da EU želi da se uveri da će sporazum Beograda i Prištine biti sproveden u praksi i da neće ostati „mrtvo slovo na papiru“ ako Srbiji dobije datum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari